Apple advarer om leiesoldats spyware-angrep mot iPhone-brukere. Bør du være bekymret?

0
13
iphone Maria Diaz/ZDNET

Apple ringer alarmklokker over en bølge av sofistikerte og destruktive spyware-angrep mot bestemte personer i 92 land. Som rapportert av The Economic Times, sendte Apple en e-post som advarte enkeltpersoner i trådkorset om at de “blir målrettet av et leiesoldats spywareangrep som prøver å eksternt kompromittere iPhone.”

E-posten forklarte at angrepene er rettet mot mennesker spesifikt på grunn av hvem de er eller hva de gjør. Selv om e-posten sa at Apple ikke kunne være helt sikker når de oppdager slike angrep, hadde selskapet stor tillit til advarselen og oppfordret folk til å ta den på alvor.

Onsdag oppdaterte Apple også sin støtteside om trusselvarsler og leiesoldatspyware. Siden forklarer hvordan leiesoldats spyware-angrep fungerer, hvordan Apple vil varsle brukerne hvis de er ofre for et slikt angrep, og hva du skal gjøre hvis du er målrettet for denne typen angrep.

 Apples advarsel om et leiesoldats spywareangrep Apple

Så hva er et leiesoldats spywareangrep, og bør den gjennomsnittlige iPhone-brukeren være bekymret? På den ene siden vil de fleste iPhone-brukere aldri bli målrettet for denne typen angrep. På den annen side kan et slikt angrep vise seg å være ødeleggende for deg ettersom angriperen kan fjernstyre og stjele sensitive data fra enheten din.

Vanligvis utført av, eller på vegne av, nasjonalstater, blir slike angrep vanligvis iverksatt mot individer med spesifikke roller i samfunnet, som journalister, aktivister, politikere og diplomater. Målet er ofte å slå tilbake på noen på grunn av det de gjorde eller sa, spesielt hvis det går på tvers av en regjering eller politisk leder eller annen type autoritet.

Også:  Det kan være vanskelig å fjerne spionprogrammer fra telefonen. Disse alternativene er det beste alternativet

Et leiesoldats spywareangrep er mer avansert og komplekst enn gjennomsnittlig nettkriminalitet, og er vanligvis rettet mot et lite antall mennesker. Angrepene kan fortsatt koste millioner av dollar, ifølge Apple, og er ofte kortvarige, noe som skaper en utfordring for alle som prøver å oppdage og stoppe dem. Selv om disse angrepene er sjeldne, har Apple sendt ut trusselvarsler flere ganger i året siden 2021, og varslet folk i mer enn 150 land.

Sannsynligvis den mest kjente spionvaren for denne typen angrep er Israel-baserte NSO Groups Pegasus, som har blitt brukt i leiesoldats spywarekampanjer mot kjente journalister, politikere og andre enkeltpersoner. NSO-gruppen går vanligvis bort fra ethvert ansvar og hevder at de selger Pegasus kun til etterretnings- og rettshåndhevelsesbyråer og at Pegasus kun kan brukes mot terrorister og kriminelle.

Apple og andre selskaper har likevel saksøkt NSO Group for sin rolle i statsstøttede angrep. Apple har også blitt tvunget til å lage og distribuere feilrettinger for iPhone, iPad, Mac og Apple Watch for å støtte opp sårbarheter utnyttet av Pegasus.

Hvordan ville du vite om du blir målrettet av et leiesoldats spywareangrep? Hvis Apple fastslår at du er et potensielt offer, vil du motta en e-post og en tekstmelding med et varsel. Et trusselvarsel vil også vises øverst på Apple ID-siden din etter at du har logget på.

Apple foreslår også trinn som alle iPhone-brukere kan ta for å beskytte seg mot spionprogrammer og lignende trusler:

Beskytt enheten din med et passord.Beskytt Apple-ID-en din med tofaktorautentisering og et sterkt, sikkert passord.Oppdater enheten til den nyeste OS-versjonen, som vanligvis inkluderer de nyeste sikkerhetsreparasjonene.Installer apper kun fra App Store.Bruk sterke og unike passord for alle nettkontoene dine.Ikke klikk på lenker eller vedlegg fra ukjente avsendere.

Du kan også beskytte deg mot slike angrep ved å slå på låsemodus, som deaktiverer eller begrenser nøkkelfunksjoner og innstillinger for å forhindre at spionprogramvare stjele sensitive data. I tilfelle et angrep anbefaler Apple at du også tar kontakt med eksperter, for eksempel den raske nødhjelpen som tilbys av Digital Security Helpline hos den ideelle organisasjonen Access Now.