Hvordan fryse kreditten din (og hvorfor du kanskje vil)

0
21
kredittkort fanget inne i en isbit som smelter Antonio Solano via iStock/Getty Images Plus

Når nylige datainnbrudd har kommet frem, har du lurer kanskje på hvordan du kan beskytte identiteten din mot dårlige skuespillere. En kredittfrys er en enkel ting du kan gjøre for å begrense tilgangen til kredittrapporten din og forhindre dårlige skuespillere fra å bruke din personlige informasjon for økonomisk vinning. 

Også: Slik sjekker du kredittpoengsummen din

En kredittfrys forhindrer kreditorer i å se kredittrapporten din under en kredittsøknadsprosess. Hvis kreditorer ikke får tilgang til kredittrapportene dine, vil de ikke åpne nye kontoer i ditt navn. Du kan fryse kreditten din hos de tre kredittbyråene og deretter låse den opp når som helst hvis du vil søke om boliglån eller kredittkort. 

Slik fryser du kreditten din

Dette trenger du:Mens kravene kan variere mellom de tre kredittbyråene, må du gi dem fullt navn, fødselsdato, personnummer og gjeldende adresse. Du må være forberedt på å oppgi kontaktinformasjonen din, en offentlig utstedt ID og bevis på adresse for å bekrefte identiteten din.

1. Kontakt kredittbyråene

Tre store kredittbyråer har tilgang til identifiseringsinformasjonen din: Equifax, Experian og TransUnion. Du må kontakte hver av dem for å fryse kreditten din:

Equifax:Du kan fryse kreditten din online ved å bruke Equifax Security Freeze-tjenesten, over telefon ved å ringe 1-888-378-4329, eller via post ved å bruke dette skjemaet. Experian: Administrer kredittfrysingen din online på Experian-nettstedet, på telefon på 1-888-397-3742 eller ved å sende en skriftlig forespørsel.TransUnion: Frys kreditten din med TransUnion online, over telefon ved å ringe 800-916-8800 , eller sende en skriftlig forespørsel. 

2. Fullfør fryseprosessen

Når du kontakter hvert kredittbyrå, vil du gå gjennom en prosess med informasjonen din som kan variere avhengig av hvordan du kontaktet:

Online: Opprett en konto og fyll ut et skjema med informasjonen din, inkludert data for å bekrefte identiteten din.På telefon: Følg instruksjonene eller snakk med en representant for å fryse kreditten din .På post: Send din skriftlige forespørsel til kredittbyrået, inkludert kopier av identifiseringsprosessen.

Merk: Kredittbyråer pleide å utstede en PIN-kode for å administrere den frosne kreditten din, men denne praksisen ble stoppet .

Etter prosessen med å fryse kreditten din, vil du få en bekreftelse på at prosessen er fullført.

3. Administrer frysingen av kreditten din

Fryst kreditt forblir slik til du endrer den tilbake eller låser den opp. Du kan oppheve frysingen av kreditten din ved å kontakte alle kredittbyråene, gå inn på kontoen din og be om en oppheving av kreditten.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en kredittfrysing?

En sikkerhetsfrysing, ofte kjent som en kredittfrysing, lar folk begrense tilgangen til kredittrapporten sin, noe som gjør det vanskeligere å la tyver og andre dårlige aktører få tilgang til en rapport. Frysing av kredittrapport er en gratis tjeneste; brukere kan plassere, løfte eller låse opp en kredittrapport når som helst. 

Også: Uventet regning? Denne AI-boten kan 'prute det' for deg

Når du søker om boliglån, kredittkort eller annet lån, må du frigjøre kreditten din for å la långivere få tilgang til den. Forbrukere kan også ta et midlertidig løft, som opphever frysepunktet i en begrenset periode før det gjeninnføres.

Påvirker frysing av kreditt kredittpoengsummen min?

Nei, frysing av kreditt påvirker ikke kredittscore. Frysing hindrer deg heller ikke i å få din gratis årlige kredittrapport og bruke dine eksisterende kredittkontoer. 

Også: Ditt neste Apple Pay Later-lån vil vises i Experian-kreditten din rapport

Hvis du fryser kreditten din, begrenser du tilgangen til rapporten betydelig, men den blokkerer den ikke fullstendig. Eksisterende kreditorer som du allerede har en konto hos kan fortsatt få tilgang til kredittrapporten din, det samme kan offentlige etater, arbeidsgivere (med ditt samtykke) og forsikringsselskaper. Endelig kan inkassatorer få tilgang til eller administrere kreditten din og vurdere din økonomiske status. 

Hvis jeg fryser kreditten min, hvor lenge vil den forbli frosset?

En kredittfrysing er permanent til du endrer den. Frysingen utløper ikke eller krever at du fornyer den. Når du fryser kreditten din, forblir den slik til du løfter den på nettet, over telefon eller via post.