AlmaLinux 9.4 beta er ute: 4 grunner til å vurdere det for skrivebordet ditt

0
13
alma linux Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

ZDNETs viktigste takeaways

AlmaLinux er et bunnsolid, sikkert operativsystem, og den siste betaversjonen er nå tilgjengelig for nedlasting og installasjon. Selv om AlmaLinux ikke er designet for skrivebordsbruk, kan den fungere som et desktop-operativsystem i bedriftsklasse med sikkerhet og stabilitet foran og i sentrum. Alle som leter etter for avansert programvare trenger ikke å gjelde.

I løpet av mine tiår med Linux-operativsystemet har jeg ofte lurt på hvorfor serverdistribusjoner så sjelden vurderes for skrivebordet.

Ok, ok… Jeg kan allerede høre neisayerne der ute. Det er designet for å være et serveroperativsystem, så det bør kun brukes som sådan. Jeg skjønner det. Men la oss se på det fra et annet perspektiv. Sikkerhet.

Også: De første 5 Linux-kommandoene bør alle nye brukere lære

Men før jeg kommer inn på denne premissen, la oss snakk om AlmaLinux slik det var ment å brukes: som en server.

Den siste utgivelsen (9.4 beta) endrer egentlig ikke mye (dette er tross alt en punktutgivelse og ikke en større utgivelse). For det formål kommer endringene stort sett i form av pakkeoppdateringer, slik som Python 3.1, Ruby 3.3, PHP 8.2, NGINX 1.24, MariaDB 10.11, PostgreSQL 16, Git 2.43.0, LFS 3.4.1 og mer.&#xA0 ;

Det er også oppdateringer til sikkerhetssystemene, som SELinux userspace 3.6 med avvisningsregler for enda mer tilpasning, OpenSSL TLS-verktøysett med en drop-in-katalog for leverandørspesifikke konfigurasjonsfiler, og nye verktøy og alternativer for Linux-kjernens kryptografiske API. Du vil også finne at flere enhetsdrivere ble oppdatert for å legge til PCI-ID-er for tidligere deaktivert maskinvare.

Google Disk/Dokumenter brukes på AlmaLinux

Bruke AlmaLinux 9.4 beta for å skrive denne artikkelen.

Jack Wallen/ZDNET

Så, ja, det er virkelig en mindre oppdatering, og alle som allerede bruker AlamaLinux kan oppgradere med følgende tre kommandoer:

sudo dnf install -y https://repo.almalinux.org/vault/almalinux-{ release,repos,gpg-keys}-latest-9-beta.x86_64.rpm

sudo dnf clean all

sudo dnf upgrade -y

Jeg har brukt AlmaLinux til flere formål (webserver, databaseserver, container manager, etc.), men jeg har også testet det som et skrivebordsoperativsystem. Jeg innser at den slags går utover omfanget av formålet, men jeg vil hevde at det er gyldige grunner til å vurdere dette som et stasjonært operativsystem:

10 års støtte – I følge AlmaLinux FAQ , AlmaLinux 9.x støttes frem til 2032. Det er lenge, og jeg kan bare tenke på ett operativsystem som topper det, som er Ubuntu LTS, men for det må du ha en betalt Ubuntu Pro-konto for å få de to ekstra år.Det er sikkert– De fleste serveroperativsystemer er sikrere enn sine stasjonære kolleger. Hvorfor? Fordi de ofte inneholder viktige (og sensitive) data. For det formål, hvis du trenger et veldig sikkert skrivebord, hvorfor ikke gå AlmaLinux-ruten?Stabilitet – Med operativsystemer som AlmaLinux er stabilitet en nøkkelkomponent. Selv om det betyr at den kanskje ikke inkluderer alle de siste klokkene og plystrene, inkluderer den programvare som er fullstendig kontrollert og testet.Flatpak– Selv om du kanskje ikke finner alt nødvendig programvare i standardlagrene, inkluderer AlmaLinux Flatpak, slik at du kan installere hvilken som helst app som finnes på Flathub.

En ting du må huske på er at du må sette opp Flatpak ut av esken, som betyr å kjøre følgende kommando for å legge til Flathub-depotet:

flatpak remote-add –if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

For å teste AlmaLinux som et stasjonært operativsystem installerte jeg følgende apper:

LibreOfficeGIMPSlackSpotifyThunderbirdBitwarden

Med den inkluderte nettleseren Firefox hadde jeg dekket alt det grunnleggende for generell daglig bruk. Jada, det er andre apper jeg bruker på det primære skrivebordet mitt, men listen ovenfor gjør det mulig for meg å være produktiv, sosial og underholde.

Også: 5 grunner til at jeg bruker Firefox når jeg trenger den sikreste nettleseren

Farge meg ikke overrasket da AlmaLinux fungerte helt fint som et stasjonært operativsystem. Og med GNOME-skrivebordsmiljøet fungerte alt feilfritt. Nei, den inkluderte ikke den nyeste versjonen av GNOME (installert var versjon 40.4.0), men gitt hvor stabil GNOME 40 er, kan du være sikker på at det ikke vil være noen problemer med skrivebordet.

En annen fordel med å bruke AlmaLinux som skrivebord er Cockpit, som er et nettbasert administrasjonsverktøy, hvor du kan ta deg av lagring, nettverk, kontoer, tjenester, oppdateringer og mer. Selv om Cockpit ikke er aktivert ut av boksen, kan du gjøre det med følgende kommandoer:

sudo systemctl enable cockpit.socket sudo brannmur-cmd –add-service=cockpit sudo brannmur-cmd –add-service=cockpit –permanent

Når du har gjort det, kan du få tilgang til den fra en nettleser på https://ADRESSE:9090 (der ADRESSE er IP-adressen til din AlmaLinux-maskin.

Min konklusjon

Jeg sier ikke at du skal droppe ditt nåværende operativsystem for AlmaLinux 9.4 beta. 

Det jeg sier er at i tillegg til at AlmaLinux er et enestående alternativ som server-OS, kan det distribueres som et skrivebordsoperativsystem… med fordeler. Kanskje du er utvikler og ønsker et operativsystem du kan bruke som utviklingsplattform for nettapper og lignende. Eller kanskje du vil prøve noe litt annerledes og vil ha noe veldig stabilt og pålitelig.

Også: Liker du ikke Linux-skrivebordet ditt? Slik installerer du et alternativ

Hvis jeg trengte et svært sikkert skrivebordsoperativsystem som levde på et travelt nettverk, kan du være sikker på at jeg ville vurdert AlmaLinux. Mellom brannmuren, SELinux og ulike policyer vil AlmaLinux være et så sikkert stasjonært operativsystem som du kan finne.

Men hvis du ikke er så opptatt av sikkerhet, kan du alltid bruke Linux-distribusjonen som AlmaLinux er basert på, som er Fedora. Uansett får du et bunnsolid operativsystem som ikke vil svikte deg.

Du kan laste ned betaversjonen av AlmaLinux 9.4 her. Eller, hvis du kjører en tidligere versjon, kan du oppdatere med de tre kommandoene nær toppen av denne artikkelen.