Kan Windows endelig få ARM riktig og overgå Apple silisium?

0
20
Microsoft Surface Laptop Studio 2June Wan/ZDNET

Da Microsoft avduket sine siste medlemmer av Surface-familien i mars, var den viktigste nyheten fra arrangementet det selskapet ikke snakket om. Den nye Surface Pro 10 og Surface Laptop 6, drevet av Intel-prosessorer, markedsføres og selges eksklusivt til bedriftskunder. I mellomtiden forble de mer spennende modellene – med armbaserte SoC-er inni – godt skjult.

Hos Windows Central fant Zac Bowden bevis på at en ny Surface Pro 10 med et medlem av den nye Snapdragon X-familien blir testet nå. Det er allment forventet at flere nye Arm-baserte maskiner vil debutere på et Microsoft-arrangement i Seattle 20. mai. I tillegg til Surface-merkede enheter, kan vi forvente å se nye PC-er som bruker de nyeste Qualcomm-brikkene fra Lenovo og Samsung, blant annet.

Også: De beste bærbare datamaskinene du kan kjøpe: Eksperttestet

Denne uken kunngjorde Qualcomm offisielt Snapdragon X Plus SoC, startnivåalternativet til den tidligere annonserte Snapdragon X Elite. Og selv om Microsoft og Qualcomm har klart – så langt – å holde et tett lokk på lekkasjer fra de faktiske maskinene og tilsvarende målestokker, har de også strategisk delt beretninger om tilliten til at Windows on Arm endelig er klar til å ta på Apples kraftige prosessorer i M-serien.

I fjor skrev jeg om Microsofts innsats for å flytte Windows til en Arm-basert modell, med vekt på “tilpasset silisium for å … sikre konkurranseevnen til hele Windows-økosystemet og Surface-maskinvaren.”

< p>Som jeg merket da, “Hvis de virkelig er seriøse med denne tilpassede silisiuminnsatsen, bør de øke tempoet.” Dessverre er Microsofts historiske avhengighet av investeringer og partnerskap et reelt handikap når det gjelder å holde tritt med Apple, som utvikler sitt eget tilpassede silisium for iPhones, iPads og Mac-er i takt med operativsystemutviklerne.

Apples tilnærming knytter silisiumet og operativsystemet sammen på en måte som lar dem optimalisere for ytelse og batterilevetid uten å måtte betale en tredjeparts brikkeleverandør (som Qualcomm eller Intel).

Se også: Kan Microsoft levere en silisiumoverraskelse før årets slutt?

Det er derfor Apple har sendt tredjegenerasjons Apple Silicon-enheter i flere måneder, mens Microsoft fortsatt er måneder unna å sende sine første Surface-enheter bygget med tilpasset silisium. (De nåværende armdrevne Surface-enhetene er basert på litt tilpassede versjoner av Qualcomm-prosessorer, men kan egentlig ikke betraktes som “tilpasset silisium”.)

Tidlig i 2023 spådde Qualcomm optimistisk at de ville sende enheter basert på neste generasjons SoC, som til slutt ble merket som Snapdragon X Elite. Det skjedde tydeligvis ikke, og det er grunnen til at de nye Arm-baserte Surface PC-ene ikke vil være her på flere måneder. Det gir Apple tre eller fire måneder til å selge sin splitter nye M3 MacBook Airs uten konkurransen som den nye Surface Pro 10 og Surface Laptop 6 kan gi.

Den største fordelen med Arm-arkitekturen er selvfølgelig dens strømeffektivitet. Eksisterende Arm-baserte Surface-modeller er tynne og lette og får langt bedre batterilevetid enn deres Intel-baserte rivaler, uten å generere varme og kreve vifter. (Min første generasjon Surface Pro X, for eksempel, hadde i gjennomsnitt godt over 8 timers batteribruk per lading.) Problemet er at disse tallene er timer mindre enn for eksempel en MacBook Air med en M2- eller M3-prosessor. Og Apples bærbare datamaskiner blåser dørene av Surface-rivalene for mer krevende oppgaver.

Også: M3 MacBook Air-anmeldelse: Apples AI-datamaskin for massene 

Bowdens kilder forteller Windows Central at “disse nye brikker vil muliggjøre enorme ytelses- og effektivitetsgevinster i forhold til tidligere Surface Pro- og Surface Laptop-modeller." De har det bedre.

I mellomtiden fortalte noen hos Microsoft til Tom Warren på The Verge at selskapet er “så sikre på disse nye Qualcomm-brikkene at det planlegger en rekke demoer som vil vise hvordan disse prosessorene vil være raskere enn en M3 MacBook Air for CPU-oppgaver ,"

Det er ganske dristig snakk, og mangeårige Microsoft-seere er forståelig nok skeptiske. Men dette er et make-or-break-øyeblikk for Redmond. Hvis Microsoft vil at markedet skal ta de nye enhetene sine på alvor, må det levere enorme forbedringer i ytelse og batterilevetid i forhold til de nåværende modellene, og det må være konkurransedyktig med det Apple leverer i dag.

Det viktigste er av alt. , må disse Surface-enhetene være gode nok til å overbevise de to største PC-OEM-ene, HP og Dell, til å begynne det store skiftet til en Arm-basert modell og vekk fra den klassiske Intel-arkitekturen.

Det er ingen tilfeldighet at disse nye enhetene blir omtalt som spesialbygde for AI, med nevrale prosesseringsenheter som kan flytte krevende AI-arbeidsbelastninger bort fra GPUen, samt en Copilot-nøkkel som hopper rett inn i Windows 11s AI-funksjoner.

Se også: Hva er en AI-PC? (Og bør du kjøpe en?)

For noen måneder siden virket det som en sikker innsats at Microsoft ville slippe Windows 12 i år. Jeg tror vi sannsynligvis fortsatt vil se forhåndsutgivelser før slutten av 2024, men den offisielle utgivelsen kan vente til neste år. I så fall gir det Apple enda et år til å utvide ledelsen innen maskinvare og programvare.