Hva er AppImages og hvordan bruker du dem på Linux?

0
14
Ubuntu 22.10, Kinetic Kudu Canonical

På slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet hadde Linux et dårlig rykte for å ikke ha et stort nok app-økosystem. Pluss tjue år senere holder ikke klagen vann lenger. 

Linux har flere levedyktige veier for å installere tonnevis av applikasjoner. Det er hver distribusjons innebygde pakkebehandling, slik som apt (Debian-basert), dnf (Fedora-basert), zypper (SUSE-basert) og pacman (Arch-basert). Det finnes også universelle pakkebehandlere (Snap- og Flatpak-pakker), og du kan også installere dem fra kilden.

Også: Det er en ny Ubuntu Linux-skrivebord på vei

En annen metode for å installere apper kalles AppImage. Det er et unikt format for distribusjon av Linux-applikasjoner. Apper er ikke avhengige av noen spesifikk distribusjon eller skrivebordsmiljø, krever installasjon og kan kjøres uten administratorrettigheter. Med andre ord, du laster ned AppImage for en applikasjon og kjører den. Det er det.

Vel, liksom — siden det er et annet skritt å ta før du kan kjøre programmet, som er en del av det jeg vil snakke om. Men la oss først finne ut mer om AppImages.

Hvorfor bruke AppImages?

Dette er det store spørsmålet. Og selv etter å ha brukt AppImages i ganske lang tid, er hovedsvaret jeg har på spørsmålet at det i noen tilfeller ikke er et alternativ. Det er noen applikasjoner jeg har brukt i løpet av årene som bare tilbyr et AppImage-alternativ. Med AppImages skal appen kjøre akkurat som forventet, uavhengig av hvilket skrivebordsmiljø, vindusbehandling eller distribusjon som brukes. Denne konsistensen er et stort pluss for utviklere som leverer produktene sine raskt og pålitelig.

Også: 8 kule ting du kan gjøre med et Linux-skrivebord< /p>

De primære målene for AppImages er enkelhet, binær kompatibilitet, distribusjons-agnostisisme, null installasjon, null-root-tillatelse nødvendig og portabilitet. Disse målene nås samtidig som operativsystemet forblir urørt.

Høres ut som et perfekt system, ikke sant? For det meste er AppImages ganske bra. Men det er ulemper. Du kan for eksempel ikke oppgradere et AppImage. I stedet laster du ned et nytt bilde og kjører det i stedet for det gamle, og håper at alle konfigurasjonene og dataene dine ikke går tapt. Den andre ulempen er at brukere ofte må administrere den kjørbare tillatelsen for AppImage. Selv om det er ganske enkelt å angi denne tillatelsen, er det et annet trinn.

Også: Hvordan installere programvare på Linux ved hjelp av Snap (og hvorfor bør du det)

Nå som du forstår AppImages, la oss se hvordan de brukes på Linux. Jeg skal vise deg ved hjelp av Bitwarden AppImage.

Slik bruker du et AppImage på Linux

Hva du trenger: Det eneste du trenger for denne oppgaven er en kjørende forekomst av en Linux-distribusjon. Det spiller ingen rolle hvilken distribusjon, bare at den har en GUI. Det er det. La oss få dette AppImage til å kjøre.

1: Last ned AppImage-filen

Åpne nettleseren din og pek den til Bitwarden-nedlastingssiden. Når du er der, klikker du på Linux-oppføringen og lagrer .AppImage-filen i nedlastingskatalogen.

2: Gi AppImage de nødvendige tillatelsene

Åpne skrivebordets filbehandler (som GNOME-filer) og finn delen Tillatelser. I GNOME-filer er det en Tillatelser-fane. Klikk på den fanen og klikk deretter på avmerkingsboksen for Tillat kjøring av fil som program. 

Også: De beste Linux-distroene for nybegynnere: Du kan gjøre dette!

Når du har aktivert kjøringstillatelse, lukker du Egenskaper-vinduet og går tilbake til filbehandleren.

Vinduet med egenskaper for GNOME-filer.

Du må gi en kjørbar AppImage-tillatelse før den kan kjøres.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

En annen måte å gi filen kjøringstillatelse på er fra kommandolinjen. Denne ruten er ikke fullt så enkel, men den er heller ikke vanskelig. 

Også: Hvordan legge til kraften til DuckDuckGo til Linux-terminalen din

For å gi filen kjøringstillatelse fra kommandolinjen, åpne et terminalvindu og bytt deretter til nedlastingskatalogen med:

cd ~/Downloads

Neste, gi filen kjøringstillatelser med kommandoen:

chmod u+x Bitwarden*.AppImage

3. Hvordan kjøre et AppImage på Linux

Nå som du har angitt tillatelsene, er alt du trenger å gjøre for å kjøre AppImage å åpne filbehandleren, navigere til katalogen for applikasjonen og dobbeltklikke på AppImage-filen. Dette åpner appen, og du kan bruke den på samme måte som alle programmer som er installert på skrivebordet.

Også: Ubuntu Mate er en av de mest populære Ubuntu-spinnene for en grunn

Det eneste forbeholdet med å kjøre AppImages på skrivebordet ditt er at de ofte ikke har midler til å integreres med skrivebordsmenyen, dokkene eller panelene. På grunn av denne situasjonen må du enten starte programmet fra filbehandleren eller noen skrivebordsmiljøer vil tillate deg å lage en skrivebordsfil først (som er utenfor rammen av denne artikkelen).

Noen AppImages, for eksempel den for Bitwarden, tilbyr et skrivebordsintegrasjonsalternativ som lager en lansering for menyen din. Hvis du ser et integrasjonsalternativ ved første lansering av applikasjonen, sørg for å gå videre med den konfigurasjonen for å forenkle ting.

Og det er alt som er å bruke et AppImage på Linux. Det er et levedyktig alternativ for alle som ønsker å kjøre applikasjoner på Linux som ikke finnes i den innebygde pakkebehandlingen.