De tre beste Linux 6.9 kjerneoppgraderingene

0
22
3 pingviner Hans Neleman/Getty Images

Linus Torvalds var fornøyd denne uken. Han erklærte, “Linux 6.9 er nå ute, og … hele utgivelsen har føltes ganske normal." Mr. Linux fortsatte, "Endringene [er] for det meste dominert av noen driveroppdateringer (GPU og nettverk er de store)." Så, hva betyr den nyeste Linux-kjernen for oss? Her er mine tanker om de viktigste endringene. 

For det første har det vært mange CPU-forbedringer. I alfabetisk rekkefølge, etter leverandør:

Linux 6.9 introduserer støtte for AMD Preferred Core. Dette betyr at Linux 6.9-baserte systemer kan prioritere kjerner med høy ytelse for krevende oppgaver. Nettoeffekten bør være å øke den samlede systemeffektiviteten. I tillegg inkluderer den FRU Memory Poison Manager. Dette er ikke så dramatisk som det høres ut. Det hjelper bare med å administrere feilposter på vedvarende lagring. Denne utgivelsen inkluderer også støtte for AMD Secure Nested Paging (SNP) for forbedret sikkerhet.

Også: De beste Linux-bærbare datamaskinene fra 2024: Eksperttestet og gjennomgått

Når det gjelder ARM, markerer Linux 6.9 en betydelig milepæl ved å introdusere Rust-støtte for ARM64-arkitekturen. Dette er enda et skritt mot fremtidig Rust-basert Linux-kjernekode. Denne utgivelsen legger også til støtte for diverse ny ARM-basert maskinvare, inkludert MediaTek MT8186-baserte Chromebooks. Jeg forventer at vi vil se flere ARM-forbedringer i fremtidige kjerneutgivelser siden Torvalds nå har, forteller han oss, en “kraftig arm64-maskin (takket være Ampere), så den siste uken har jeg gjort nesten like mange arm64-bygg som jeg har x86-64." 

På Intel støtter 6.9-kjernen nå Intels FRED-arkitektur (Flexible Return and Event Delivery). Dette betyr at fra og med de kommende Intel Meteor Lake CPU-ene, vil vi se forbedret ytelse og effektivitet. Det har også vært forbedringer med x86 CPU-topologikoden for bedre hybrid CPU-støtte. 

Også: EndeavorOS Gemini er like brukervennlig som den er vakker

Oh, og hvis du tilfeldigvis har virkelig enorme mengder RAM tilgjengelig for prosessoren din – som en Terabyte eller mer RAM – vil oppstartstidene dine være raskere enn noen gang før. Du vil aldri se det på hjemme-PCen din — eller hvis du gjør det, vil jeg vite hvor du har maskinen din — men for folk som kjører superdatamaskiner eller virkelig massive skyapplikasjoner, vil dette utgjøre en reell forskjell. 

Går du videre til filsystemene med Flash-Friendly File System F2FS, kan du forvente å se bedre lagringsytelse med dine flashminnebaserte lagringsenheter, som SSD, eMMC og SD-kort. Folk som bruker Oracles XFS-filsystem vil være glade for at du nå kan reparere korrupte filer uten å demontere XFS-stasjonene dine. 

Når du går over til nettverk, er det en rekke mindre forbedringer. Det de alle koker ned til er raskere ytelse på tvers av nettverket ditt. Siden jeg har flyttet til Gigabit pluss Internett- og lokalnettverk (LAN), er jeg spesielt interessert i forbedringene til Linuxs energieffektive Ethernet-kode. Dette vil forbedre min  2,5 Gigabit Ethernet-koblinger.

Også: Canonical fyller 20 år: Shaping the Ubuntu Linux-verden

Med disse forbedringene gir Linux 6.9 forbedret filsystemytelse, bedre komprimering og mer effektiv lagringsutnyttelse. Samtidig leverer den også bedre nettverksstøtte, økt gjennomstrømning og optimaliseringer for ulike kablede og trådløse enheter. 

Når vi ser fremover, som Torvalds sa, “Dette betyr at i morgen, sammenslåingsvinduet for 6.10 åpner." Arbeidet til en operativsystemdesigner blir aldri ferdig.