Hvor er disketter i dag? Fly, tog og alle disse andre stedene

0
24
Flopppriority=

Noen av 5,35" disketter fra tidlig på 80-tallet. 

sjvn

Jeg husker ikke når jeg først begynte å bruke en diskett på midten av 70-tallet. Det var enten å installere fastvare på IBM S/370 stormaskiner eller på en dedikert bibliotekarbeidsstasjon for å lage Library of Congress-katalogposter. Å, det spennende livet jeg har levd! I begge tilfeller ville det ha vært en ensidig 8-tommers diskett, som inneholdt utrolige 79,7 kiloBytes (KB) med data.

Hei, stol på meg, det var en stor sak da når våre andre bærbare lagringsalternativer var IBM 12-rader/80-kolonne hullkort eller 9-spors tape. De var, med et ord, tungvint.

Også: BASIC fyller 60 år: Hvorfor enkelhet var dette programmeringsspråkets velsignelse og forbannelse

Disketter førte til at jeg ble våt i databehandlingen. På slutten av 1960-tallet så IBM-ingeniørene Alan Shugart og David L. Noble for seg en kompakt og bærbar løsning for lagring av data. Dette banebrytende arbeidet, Project Minnow, førte til opprettelsen av den første kommersielt levedyktige 8-tommers disketten i 1971. Dens 79K lagringsplass kan virke som ingenting for deg, men den inneholdt tilsvarende 3000 hullkort. < /p>

Hvilken vil du helst droppe? En enkelt disk eller tusenvis av kort? Ja, det var det vi alle trodde også. 

Da personlige datamaskiner ble populær på 1970-tallet, flyttet disketten fra min verden av stormaskiner og arbeidsstasjoner til PC-er. Der fant den sin plass som en rimelig og tilgjengelig oppbevaringsløsning. 

Så, i 1976, ønsket en fyr ved navn Steve Wozniak å legge til en diskettstasjon på sin neste datamaskin. Kompisen hans, Steve Jobs, fikk en 5,25-tommers diskett fra Shugarts nye selskap, Shugart Associates, i 1976, og etter mye hacking fikk Woz den første diskettstasjonen til å kjøre på det som skulle bli Apple II.& #xA0;

Disse nymotens diskene holdt først fra 90 til 110 kB. Deretter ble disketter først oppgradert til 160KB og deretter 360KB, som er det mange av oss tenker på som standardstørrelsen. Det er inntil diskene på 1,2 megabyte (MB) dukket opp i 1984 sammen med IBM/AT PC. Vi elsket disse diskene og den lynraske 6MHz-datamaskinen. 

Også: Dell fyller 40: Hvordan en tenåring forvandlet PC-deler verdt 1000 dollar til en teknologigigant

Fra da av tok disketten av. Med muligheten til å distribuere programmer på disse bærbare diskene, kunne programvareselskaper nå selge produktene sine via post eller butikker. De første programvaremarkedene sprang fra disketter. 

Det var ikke bare store selskaper heller. Disketter gjorde det mulig for alle å lage og selge programmer, noe som utløste freeware- og shareware-bevegelsene. De gjorde det også mulig for folk å dele data enkelt for første gang. Lenge før vi brukte modemer og Bulletin Board Systems (BBS) for å dele programmer, bilder og data, delte vi dem med “sneakerware”. Det vil si å bokstavelig talt gå informasjonen fra en datamaskin til en annen ved å bære disker for hånd. 

I 1981 introduserte Sony en 3,5-tommers diskett. Den ble raskt populær på grunn av dens mindre størrelse og høyere lagringskapasitet sammenlignet med forgjengerne. Den var også mye mer stabil enn de tidligere modellene. De hadde for vane å bli dårlige alt for raskt med slitasje. 

Også: Macen fyller 40: Hvordan Apples opprørske PC nesten sviktet igjen og igjen

Selv om det ikke lenger er "floppy," dette formatet ble standarden for disketter. Dens popularitet varte langt inn på 1990-tallet, og befestet diskettens posisjon som et allestedsnærværende lagringsmedium. Denne utformingen startet med 720 KB lagringsplass, men den mest populære versjonen hadde 1,44 MB.  

Etter hvert som datanettverk og nye lagringsformater som USB-flash-stasjoner og minnekort dukket opp, avtok diskettens regjeringstid på midten til slutten av 1990-tallet. Slutten på diskett-æraen kom med introduksjonen av den diskettløse iMac i 1998. 

På begynnelsen av 2000-tallet hadde disketter blitt stadig mer sjeldne, brukt hovedsakelig med eldre versjoner maskinvare og industrielt utstyr. Sony produserte den siste nye disketten i 2011. 

Til tross for at den er foreldet, består diskettens arv. Det ikoniske designet har blitt et symbol på datalagring, og diskettikonet vises fortsatt på mange datamaskiner som fillagringssymbolet.

Men selv om teknologien kan virke foreldet, er disketten fortsatt brukes i dag. For eksempel ble industrielle broderimaskiner fra 1990-tallet bygget for å lese mønstre og design fra disketter. Noen eldre industrielle maskiner og utstyr, som CNC-maskiner (Computer Numerical Control), bruker fortsatt disketter for å laste programvareoppdateringer og programmer. 

Dessuten: Du kjenner Apples opprinnelseshistorie, men kjenner du Samsungs? Det er nesten for galt å tro

Noen eldre Boeing 747-modeller bruker fortsatt disketter for å laste inn kritiske navigasjonsdatabaseoppdateringer og programvare inn i flyelektronikksystemene deres. Faktisk sa Tom Persky, presidenten for floppydisk.com, som selger og resirkulerer disketter, i 2022 at flyindustrien fortsatt er en av hans største kunder.

Nærmere bakken, i San Francisco, vil ikke Muni Metro-lettebanen, som ble lansert i 1980, starte opp hver morgen med mindre personalet på det automatiske togkontrollsystemet er startet opp med en diskett. Hvorfor? Den har ingen harddisk og den er for ustabil til å stå på, så hver morgen går disken inn og togene går. Den vil bli erstattet, men… etter hvert. Foreløpig er det oppdaterte erstatningsprosjektet planlagt å fullføres i 2033/4. 

Diskettstasjoner lever også videre i medisinsk utstyr som CT-skannere og ultralydmaskiner. Berømt, eller beryktet, frem til 2019 brukte den amerikanske atomrakettstyrken fortsatt 8-tommers disketter som en del av systemet for å koordinere operasjonelle komponenter. På en langt mer morsom måte, de Chuck E. Cheese sine animatroniske figurer du så på din åttende bursdagsfest? Jepp, de er drevet av disketter.

Også: De beste NAS-enhetene i 2024

Og selvfølgelig bruker noen mennesker, som musiker Espen Kraft, fortsatt disketter med eldre synthesizere og samplere for å laste inn lyder og lage musikk. Han er ikke alene; andre samlere og retrodataentusiaster fortsetter å bruke og bytte disketter den dag i dag.

Hvorfor dveler de? Som Persky fortalte NPR, er de ekstremt stabile, ekstremt godt forstått, egentlig ikke hackbare og utfører en utrolig god jobb for svært små databiter."

Vel, det&apos er en del av det. Men en annen del er teknisk gjeld. Noen av de maskinene der disketter bor er ekstremt dyre. Så lenge de fortsetter å gå, og du kan finne ferske disketter å bruke på dem ettersom de gamle slites ut, er det ingen som vil betale for å erstatte dem. I noen mer ekstreme tilfeller er ingen erstatningsmaskiner tilgjengelig for den gamle maskinvaren. 

Til slutt må de alle bytte ut det gamle settet sitt. Men, det vil ikke overraske meg litt når, når jeg stokker av denne dødelige spolen, noen, et sted, fortsatt vil kjøre en diskettstasjon i et produksjonssystem.