Bruk disse 5 kamerainnstillingene på Android-telefonen din for bedre bilder

0
24
ZCAM E2 F6. Jack Wallen/ZDNET

Dagens kameratelefoner har nådd det punktet hvor flaggskipmodellene er nesten på nivå med DSLR-er. Jeg kan ta bilder med telefonen min som enkelt matcher og ofte best de fra Canon. 

Noe av årsaken til suksessen er kunstig intelligens (AI), men det er ikke den eneste forklaring. Kameraapper på telefoner, som Pixel 8 Pro, har enklere tilgang til kontroller som kan brukes i sanntid, i stedet for å justere, teste, justere, teste. I tillegg er Android-kameraer mer fleksible enn mange DLSR-er. 

Også: Slik får du et kino-utseende for videoene dine i Final Cut Pro

Men å få et godt bilde krever litt mer innsats. Jeg vil avmystifisere denne teknikken for deg og forklare noen konsepter på måter alle kan forstå.

La oss komme til det. Jeg demonstrerer disse tipsene på en Pixel 8 Pro. Hvis du bruker en annen enhet, må du endre instruksjonene eller finne funksjonen for kameraappen på telefonen.

1. Bruk Golden Ratio for innramming

Innramming er nøkkelen til å lage kunstneriske bilder. De fleste hopper umiddelbart til å ramme inn motivet sitt i sentrum, men det er ofte en feil, spesielt hvis du går for et kunstnerisk utseende. I stedet er det beste innrammingsalternativet en tredjedelsregelen, der hovedmotivet ditt er enten i venstre eller høyre tredjedel av rammen. Det er en måte å gjøre denne teknikken enda enklere – takket være Golden Ratio. 

Også: 5 enkle måter å ta bedre videoer på Android

Med Android-kameraer kan du aktivere et rutenett i søkeren som gjør det enklere å komponere motivene dine. Et av rutenettene du kan bruke kalles det gylne forholdet (også kalt den guddommelige proporsjonen) som flytter rutenettet til en tredjedels regelen. Med Golden Ratio rutenettet bør du alltid plassere motivet i øvre høyre eller venstre skjæringspunkt mellom linjene. På den måten får du den beste innrammingen for bildet ditt. For å aktivere Golden Ratio-rutenettet, åpne kameraappen og trykk på tannhjulikonet nederst i venstre hjørne. Trykk på Flere innstillinger, finn og trykk på Grid Type, og velg Golden Ratio. Gå tilbake til søkeren og du ser det nye rutenettet, noe som gjør det lettere å ramme inn motivene dine kunstnerisk.

Gullratio-nettet på Pixel-kameraappen.

Ved å bruke Gold Ratio-rutenettet kan du enkelt ramme inn bildene dine.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

2. Arbeid med manuell fokus

De fleste foretrekker å la kameraets AI takle de tunge løftene. Men det er noe å si om å gå manuelt. Selv om en moderne telefons autofokus kan være utrolig, kan det noen ganger komme i veien for å lage kunstneriske bilder. Bruk i stedet manuell fokus for å bestemme hva som er viktig i bildet. 

Også: De 4 beste gratis videoredigeringsappene: Gratis, men kraftig programvare

Å forstå autofokus kan være utfordrende, men Android-kameraappen gjør det ganske enkelt ved å vise Peaking Active. Denne funksjonen fremhever det som er i fokus med en fushia-kontur. Når du ser den fargen på kanten av et motiv, vet du at den er i fokus. På grunn av denne funksjonen er manuell fokus mye enklere enn du kanskje tror. For å få tilgang til funksjonen for manuell fokusering, trykk på Innstillinger-ikonet nederst til høyre i vinduet (eller øverst til høyre hvis du er i liggende modus), finn og trykk på Fokus-knappen, og juster fokus med hjulet.

Manuell fokus på Pixel-kameraappen.

Hvis du bruker manuell fokus, kan du få det nøyaktige bildet du ønsker.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

3. Bruk riktig ISO

ISO kontrollerer mengden lys kameraet slipper inn. Jo høyere ISO, desto mer lys slipper gjennom. Jo lavere ISO, jo mindre lys er tillatt. Tenk på det slik: Når du er ute i middagssolen, vil bildet blåse ut hvis du bruker høy ISO. Du vil ikke at det skal skje. I likhet med manuell fokus, er moderne kameraer flinke til å automatisk oppdage riktig ISO, men det betyr ikke at resultatene du får vil ha noen kunstnerisk utstråling. Det kan være lurt å skru ned ISO midt på dagen for å få et svakere utseende. Eller kanskje du er innendørs og ikke vil at automatisk ISO skal åpne seg så mye at det ser for klinisk ut. Du kan kontrollere lyset du vil slippe inn for bildene dine ved å justere ISO manuelt. For å ta kontroll over ISO, trykk på Innstillinger-ikonet, finn og trykk på ISO, og juster deretter.

ISO på en Pixel-kameraapp.

ISO kan være vanskelig, men når du først får taket på det, vil bildene dine se fantastiske ut.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

4. Endre lukkerhastigheten din

Lukkerhastigheten er hastigheten lukkeren lukker med. Jo raskere lukkerhastighet, jo raskere eksponering. Jo langsommere lukkerhastighet, jo langsommere eksponering. Forskjellen kan være sterk. Hvis du for eksempel tar et bilde av en travel sentrumsgate om natten og bruker en rask lukkerhastighet, får du et klart bilde av en bil som kjører forbi. Bruk en lav nok lukkerhastighet og lag et bilde med striper av baklys for et fint kunstnerisk uttrykk. 

Også: Hvordan laste ned YouTube-videoer gratis, pluss to andre metoder

Den eneste ulempen med langsomme lukkerhastigheter er at du trenger en stødig hånd. Faktisk, med langsommere lukkerhastigheter, kan du til og med vurdere å bruke et stativ fordi den minste risting vil skade bildet. Lange lukkerhastigheter er bedre i situasjoner med svakt lys, mens raskere lukkerhastigheter er bra for tilfeller med sterkt lys. Lange lukkerhastigheter gir uskarpe bilder, mens raskere lukkerhastigheter gir skarpe bilder. Lukkerhastigheter måles i brøkdeler av et sekund, for eksempel 1/150 eller 1/24 (som i 1/150 av et sekund eller 1/24 av et sekund). For å få tilgang til manuell lukkerhastighet, trykk på Innstillinger-knappen, trykk og finn lukkerhastighet, og juster deretter.

Lukkerhastighet på Pixel-kameraappen.

Justering av lukkerhastigheten på kameraet kan utgjøre en stor forskjell.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

5. Vær oppmerksom på hvitbalanse

I hovedsak er hvitbalanse en justering for å få hvite bilder til å se hvite ut. Denne teknikken er viktig fordi du vil ta bilder i forskjellig belysning, noe som påvirker fargen hvit i bilder. Når White Balance er på auto, vil kameraappen gjøre sitt beste for å sikre at hvitt ser hvitt ut, basert på omgivelseslyset eller fokusert lys. Noen ganger kan du finne deg selv i dagslyssituasjoner (der fargetemperaturen kan nå opptil 6k), men du vil ha en varmere følelse. For den situasjonen, juster hvitbalansen. Tenk på hvitbalanse i form av kjølig og varm – jo kjøligere temperaturen er, desto blåere er lyset, mens jo varmere temperaturen er, desto mer gult er lyset. Du får tilgang til hvitbalansen ved å trykke på Innstillinger-ikonet, finne og trykke på Hvitbalanse, og justere deretter.

< img src="https://www.zdnet.com/article/1" width="1280" height="576" fetchpriority="low" alt="Hvitbalanse på Pixel-kameraappen." height="0" width="0" title="Bruk disse 5 kamerainnstillingene på Android-telefonen din for bedre bilder" />

Riktig hvitbalanse kan bety forskjellen mellom et kjølig og varmt bilde.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

Det kan ta litt tid å få taket på alle disse teknikkene. Men når du først gjør det, vil du finne deg selv bedre i stand til kunstnerisk uttrykk med bildene dine.