ICQ, RIP: Hvorfor alle direktemeldinger forsvinner (til slutt)

0
12
akinbostanci/Getty Images

Mange mennesker ble overrasket over å høre nylig at ICQ – den en gang så populære direktemeldingsklienten (IM) vil legges ned 26. juni. Jeg mistenker at flere ble overrasket over å høre at ICQ (angivelig forkortelse for “I”) Seek You") eksisterte fortsatt.

Tilbake i 1996 var ICQ IM-klienten. ICQ ble lansert av Mirabilis, og var den første bredt adopterte IM-klienten og – i 2001 – hadde meldingstjenesten på tvers av plattformer mer enn 100 millioner kontoer.

Dessuten: 4 Slack-alternativer du må prøve: Si hei til samarbeid med åpen kildekode

ICQ var langt fra den første IM. De første antydningene om moderne direktemeldinger dukket opp i 1961 med MITs Compatible Time-Sharing System (CTSS), som gjorde det mulig for opptil 30 brukere å chatte i sanntid. Det var en stor avtale i sin tid! 

Et tiår senere, i 1971, opprettet Murray Turoff den første dedikerte “instant messaging”; systemet, Emergency Management Information Systems and Reference Index (EMISARI), for amerikanske myndigheter. EMISARI gjorde det mulig for brukere å sende meldinger som dukket opp på kollegene deres. terminaler.

Unix-brukere begynte å bruke IM med introduksjonen — i 1983s 4.2BSD Unix-utgivelse – av talk-kommandoen, som gjorde det mulig for brukere å ha sanntids tekstsamtaler med andre logget på samme eller forskjellige Unix-systemer. Det var da jeg lærte om IM og ble raskt en dedikert IM-bruker. 

Selv om det er erstattet av mange andre IM-systemer, er Unix talk fortsatt det eldste IM-systemet som fortsatt er i bruk. Du finner det i nesten alle Linux- og Unix-distribusjoner. 

Du har kanskje tenkt "snakk" vil i sin tur føre til Internet Relay Chat (IRC). Jeg trodde det, men litt graving førte til at jeg oppdaget at Jarkko "WiZ" Oikarinen, en student ved Universitetet i Oulu i Finland, utviklet IRC for å erstatte et program kalt MUT (MultiUser Talk) på hans Bulletin Board System (BBS) OuluBox. Målet hans var å utvide BBS-programvaren til å støtte sanntidsdiskusjoner som ligner på Usenet-nyheter, men i et mer umiddelbar format.

ICQ ICQ

IRC introduserte flere nøkkelfunksjoner – revolusjonerende på sin tid – som vi fortsetter å bruke i dag. Disse inkluderer kanaler, sanntidskommunikasjon og boter og skript for å automatisere oppgaver og forbedre funksjonaliteten.

Også: Hva er Copilot (tidligere Bing Chat)? Her er alt du trenger å vite

IRC er fortsatt med oss ​​i dag. Faktisk, som vi vil se, mens det er mest kjent og brukt i Linux og tekniske kretser, hadde IRC en overdimensjonert innflytelse på Slack. Ja, Slack skylder mange av sine kjernekonsepter, for eksempel kanaler, til IRC.

Mens alt som foregikk i tekniske sirkler, viste ICQ verden at alle kunne bruke og nyte IM. I 1997 ga America Online (AOL) ut sin egen voldsomt populære AOL Instant Messenger (AIM). På midten av 2000-tallet, AIMs “venneliste” funksjonen brakte AOL mer enn halvparten av IM-markedet. (Jeg brukte AIM mye på den tiden.) Yahoo og Microsoft fulgte raskt etter, henholdsvis med Yahoo Messenger i 1998 og MSN Messenger i 1999. 

IM vokste også opp. På begynnelsen av 2000-tallet utviklet IM seg fra å være et verktøy for programmerere og unge mennesker som flørter med hverandre til å ta på seg en dress og bli med i forretningsverdenen. Business IM tok seg tid til å fange opp, men i dag er sjansene gode for at du bruker Slacks meldingstjeneste. 

Også: Mikrososiale medier: Hva er det og hvilke verktøy bør du prøve?

Chat-klientene begynte å legge til den ene funksjonen etter den andre. Tjenestene gjorde det mulig for deg å dele filer og bilder, spille spill og til og med gjøre tidlig – og, for å sies, ganske forferdelig – tale- og videosamtaler. 

Hvis 1990- og 2000-tallet var en gullalder for IM-klienter, var det ett stort problem: For mange IM-klienter. Hvis vennen din eller kollegaen din var på ett nettverk, og du var på et annet, kunne dere ikke snakke med hverandre 

En løsning var multi-protokoll IM-klienter som Cerulean Studios Trillian for Windows, åpen kildekode Gaim for Linux og Windows, og Epicwares åpen kildekode Fire for macOS. Med mindre du var seriøst interessert i direktemeldinger på begynnelsen av 2000-tallet, er sjansen stor for at du ikke har hørt om disse. De avviste ettersom IM-tjenestene enten ble stengt eller ble absorbert i større plattformer – slik som MSN Messenger fusjonerte inn i Skype – og fremveksten av proprietære protokoller gjorde det stadig vanskeligere for tredjepartsklienter å følge med. < /p>

Også: Angstfrie sosiale medier? Maven tror den har en formel for det

En annen løsning var bruken av universelle IM-protokoller. Dessverre avslo slike åpne protokoller som Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP), aka Jabber, og Session Initiation Protocol (SIP) Instant Messaging og Presence Leveraging Extensions (SIMPLE) fordi bedrifter ønsket at brukere bare skulle bruke deres proprietære protokoll. Protokollene finnes fortsatt, men få IM-tjenester bruker dem. 

Det var et annet problem med disse multiprotokoll- og universelle IM-tilnærmingene: Brukere foretrakk i økende grad integrerte kommunikasjonsplattformer som gikk utover tekstmeldinger og la til tale- og videokonferanser.

Det er derfor mange av dere bruker slike som Slack , Microsoft Teams, Google Meet og Discord med sine komplekse, integrerte løsninger. Selvfølgelig kan du fortsatt ikke snakke fra ett system til et annet – men leverandørene liker det på den måten. 

En annen faktor, og grunnen til at ICQ veier det hvite flagget, var fremveksten av mobile enheter og sosiale medier på slutten av 2000-tallet, som eroderte dominansen til de gamle stasjonære IM-klientene. Oppkomlinger som Facebook Messenger i 2008, WhatsApp i 2009, Snapchat i 2011 og andre mobilmeldingsoptimaliserte apper erstattet de eldre IM-klientene.

Også: Slik planlegger du en tekstmelding på Android – raskt og enkelt

I 2015 håndterte meldingsappen WhatsApp alene over 30 milliarder meldinger per dag, langt utover tradisjonelle SMS-tekster. Støtte personer som AIM, som ikke klarte å tilpasse seg mobil, så deres brukerbase svinne til AOL endelig trakk ut kontakten i 2017. Faktisk var ICQ den siste av de store IM-klientene fra 1990-tallet som sto.

I dag, meldingstjenester er dominert av mobil-første apper som WeChat og Telegram. Disse appene tilbyr funksjoner som stasjonære IM-klienter bare kunne drømme om, inkludert taleanrop av høy kvalitet, videochat, betalinger, posisjonsdeling og mer. Andre populære apper, som TikTok, kombinerer sosiale nettverk og IM.

Men når vi tar farvel med ICQ, husk å ikke bli for knyttet til WhatsApp, Telegram eller til og med Slack. Jeg har brukt og skrevet om IM-tjenester siden 1980-tallet. Jeg har sett dem komme og gå. Til slutt vakler de alle fordi funksjonssettet deres ikke holder tritt med den siste utviklingen. Snart vil vi ha utvidet eller virtuell virkelighet (AR/VR)-aktiverte IM-systemer. 

Også: Google Messages lar deg nå redigere en sendt tekst, men det er et par av forbehold

Her er en annen grunn til at IM-tjenester forsvinner: Folk blir lei av å bli låst inn i ett system når vennene deres eller partnerne bytter til et annet system. Akkurat nå bruker for eksempel alle jeg kjenner Slack. Men ifølge markeds-SEO-analysefirmaet 6Sense, har Slack ikke engang størstedelen av markedet. I følge undersøkelsene har Slack bare en markedsandel på 21,39 %, med Whatsapp Business over seg med 31,64 %, og Microsoft Team like bak på 19,46 %.

Hold dere, folkens. Dagens IM-tjenester kan ennå slutte seg til deres forfedre, for å bli erstattet av en annen generasjon IM-klienter.