5 grunner til at jeg foretrekker Perplexity fremfor alle andre AI-chatboter

0
13
ZDNETs Skjermbilde av Steven Vaughan-Nichols/ZDNET

Jeg har lekt med kunstig intelligens (AI) siden Lisp var toppmoderne (det vil si en stund). I det siste har jeg, som alle andre, sett på AI mye nærmere. Selv om det er pent, er jeg ikke så imponert — men ikke fordi OpenAI rev av Scarlet Johannson eller Googles AI Overviews anbefaler at jeg bruker lim for å hjelpe ost med å holde seg til pizzaen min. Det er at selv når jeg ber dagens chatbot å oppsummere en Otter.ai-transkripsjon av et møte, blir det feil. 

Også: Hvordan unngå AI-oversikter i Google Søk: Tre enkle måter

Det er derfor jeg behandler resultatene av AI-spørringene mine veldig, veldig forsiktig. Men jeg har endelig funnet en AI-chatbot hvis arbeid jeg enkelt kan dobbeltsjekke for å forsikre meg om at den har rett: Forvirring.

Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er en kritisk funksjon. Fordi AI-chatboter er trent på informasjon som er skrapet fra nettet, alle AI er de i stand til å hallusinere eller sprute ut feilaktig tull. Google hentet for eksempel lim-i-pizzasaus-forslaget fra et sarkastisk Reddit-innlegg.

Forvirring hallusinerer også, men den verdsetter data fra pålitelige kilder. Her er hva den kan gjøre, og hvorfor den har blitt min favoritt AI-chatbot.

1. Pålitelig for forskning

Kvaliteten og spesifikasjonene bak Perplexity gjør den til den første AI-chatboten jeg har sett at jeg ville brukt som et ekte forskningsverktøy (og jeg er veldig kresen når det gjelder forskningsprogrammene mine).& #xA0;

Også: De beste AI-chatbotene: ChatGPT er ikke den eneste som er verdt å prøve

For eksempel er sjansen stor for at du aldri har hørt om ham, men jeg gjorde noe doktorgradsarbeid på Dr. Norman Leys, en antiimperialist fra det 20. århundre. Forvirring ga meg en anstendig oppsummering av karrieren hans, og, viktigere, pekte meg på de akademiske studiene der livet hans hovedsakelig dekkes. De andre AI-robotene ga meg mye bredere og noen ganger unøyaktig informasjon og viste meg ikke kildene sine. Fordi jeg studerte livet hans, kunne jeg se forskjellen, men de fleste av dere ville aldri vite at du hadde blitt ført bak lyset. 

Forvirring gjør dette med alle emnene den dekker. Enten du driver med akademisk, investerings- eller sportsforskning, kan den håndtere komplekse spørsmål og gi nøyaktige, detaljerte og kontekstbevisste svar. 

2. Kilde- og sitatkvalitet

Et annet element som gjør Perplexity flott for forskning, er kildene. Mest bemerkelsesverdig samler den dataene sine fra akademiske studier og andre pålitelige kilder. Den anser ikke Joe Randoms kommentarer for å være like gyldige som Dr. Josephine Experts raffinerte svar. 

Focusfunksjonen lar deg også finjustere søkene dine og unngå enkelte kilder. Da jeg slo opp Norman Leys, for eksempel, ba jeg Perplexity om å bare bruke akademiske kilder slik at jeg kunne unngå Wikipedia og andre mindre pålitelige nettsteder. Eller, hvis du trenger nyttig innhold om hvordan du fikser vaskemaskinen din, kan du stille inn den til å fokusere kun på YouTube-videoer. 

Også: Det beste AI-søket motorer fra 2024

Mens ChatGPT og Copilot nå også tilbyr sitater, bryter Perplexity ned attribusjonene sine enda mer presist for å fortelle deg hvor den fikk svarene. For eksempel, mens det fortsatt kan hente en del av et svar fra Reddit, vil det fortelle deg hvor du finner det spesifikke innlegget det siterer fra. Deretter kan du se selv for å se om du synes informasjonen er pålitelig. 

Programmet vil også – unikt, etter min erfaring – fortelle meg når det ikke kan finne et svar. De andre finner alt for ofte opp svar fra hel tøy. Mens de er utsatt for hallusinasjoner som alle andre LLM-er, ser det ut til at Perplexity prøver å holde seg til fakta. 

3. Dybde og organisering

Ta for eksempel et annet emne som ligger mitt hjerte nært, men de fleste vet ikke så godt: Jeg føler at Joe Jackson bør være i Baseball Hall of Fame. Med mindre du er en hardcore baseballfan, vil du mest sannsynlig kjenne til ham fra filmen Field of Dreams. Mens Perplexity ikke nevner filmen eller boken den var basert på, mente W.P. Kinsellas Shoeless Joe, chatboten gjorde en god jobb med å oppsummere argumentene, fordelene og ulempene, for å slippe ham tilbake til baseball. 

Også: Er Microsoft Recall et 'personvern mareritt? 7 grunner til ikke å bekymre deg

Der Perplexity skiller seg ut fra resten er at det også ga flere spørsmål for å fortsette søket mitt, inkludert: Hva er historien om Shoeless Joe Jacksons utestengelse fra baseball? Hvilke andre spillere har blitt utestengt fra baseball? Og “Hva er Black Sox-skandalen?” 

Uansett hvilket emne du er interessert i, vil Perplexity hjelpe deg med å grave dypere inn i emnet. 

< p>Når du undersøker et problem, hjelper Samlinger-funksjonen deg med å organisere funnene og tankene dine på en strukturert måte. Du kan holde forskningsnotatene dine for deg selv eller dele dem med opptil fem kolleger eller venner. 

Til slutt, appen, tilgjengelig for Android og  iOS, gjør det enkelt å få tilgang til Perplexity AI på smarttelefonen din. 

4. Integrasjon med flere LLM-er

I motsetning til andre populære AI-chatboter, utnytter Perplexity AI flere LLM-er, og kan hente svar fra Claude, GPT-4o og Mistral, i tillegg til sine egne proprietære modeller. 

Denne multimodelltilnærmingen lar deg velge den beste modellen for dine spesifikke behov, noe som øker fleksibiliteten og nøyaktigheten til svarene. Pro-versjonen lar deg veksle mellom ulike LLM-er, og gir brukerne en skreddersydd søkeopplevelse eller bare gir deg muligheten til å se forskjellene i svar mellom chatboter uten å gå ut av Perplexity. 

For å bytte mellom modeller , gjør følgende:

    Åpne Perplexity AI i nettleseren din og logg på kontoen din.

    Klikk på tannhjulikonet i grensesnittets nedre venstre hjørne for å åpne innstillingsmenyen.

    I innstillingsmenyen, se etter AI Model-delen under Perplexity Pro-underseksjonen.

    Fra AI Model-innstillingene kan du velge fra de tilgjengelige modellene, inkludert GPT-4 Turbo, Claude 3, Mistrals Large og Perplexitys eksperimentelle modell.

    Etter at du har valgt din foretrukne modell, sørg for at du lagrer endringene.

5. Optimalisert nyheter og søk

Perplexity henter informasjon fra nettet i sanntid, en funksjon som nettopp kom til gratisversjonen av ChatGPT. Mens mange chatboter er avhengige av statiske datasett, oppdaterer Perplexity kontinuerlig sin kunnskapsbase ved å indeksere nettet daglig, noe som betyr at jeg får relevant informasjon for spørsmålene mine. 

Forvirring er spesielt flink til å hente relevant informasjon fra nylig historier. Så selv om du kanskje ikke kan få oppdaterte nyheter via chatboten, kan du få oppdaterte nyheter. For eksempel kunne jeg 27. mai få nyheter om basketballstjernen og analytikeren Bill Waltons nylige død. 

Også: Denne nye Perplexity AI-funksjonen kan lage rapporter for deg fra én enkelt melding

Programmet bruker også kontekstuelt søk for å bygge bro mellom tradisjonelle søkemotorer og LLM-er. Dette lar deg foreta strukturerte søk som kan hjelpe deg å finne akkurat det du leter etter, i stedet for å bare håpe at de riktige søkeordene vil gi deg svaret du ønsker på den første siden med resultater. 

Jeg foretrekker mye denne brukeropplevelsen fremfor Googles, som jeg synes er full av annonser og AI-generert tull som kanskje svarer på spørsmålet mitt. Jeg er kanskje ikke den eneste som foretrekker Perplexity: en fersk undersøkelse fra SEO-analyseselskapet BrightEdge fant at “Henvisninger fra Perplexity til merkevaresider vokser med nesten 40 % måned over måned siden januar.” Med andre ord, folk flytter til Perplexity for søk. 

Hvis du ikke trenger Perplexity for å søke på nettet eller nyheter, og bare trenger et svar på et programmeringsspørsmål, kan du klikke på Fokus-knappen og endre den til "Skrivemodus." Dette vil kun gi deg resultater fra Perplexitys LLM-er. Resultatene vil se mer ut som de ChatGPT og andre AI-chatboter gir deg. 

Samlet sett er Perplexity AI mitt valg fremfor andre chatboter fordi det er utmerket til detaljert forskning. Men den kan også oversette fra ett språk til et annet, skrive dokumentsammendrag og svare på både enkle og komplekse spørsmål. I tillegg kan du bruke den til å lage dikt, kode, e-post og artikler. 

Den gjør ikke alt. I motsetning til andre chatbots, for eksempel  Microsoft Copilot eller ChatGPT med DALL-E 3, inkluderer ikke Perplexity gratis AI-bildeopprettingsfunksjonalitet. Du abonnerer på Perplexity Pro – $20 per måned eller $200 per år — for grunnleggende AI-bildeskapingsverktøy, men de er ikke like med de beste AI-bildegeneratorene,&#xA0 ;

Når det er sagt, hvis du trenger pålitelige, dyptgående svar på spørsmålene dine, er det mitt beste valg. Den får kanskje ikke all pressen som Google, Meta, Microsoft eller OpenAI har, men resultatene taler for seg selv.