Kaspersky gir ut et gratis Linux-verktøy for fjerning av virus – men er det nødvendig?

0
12
høyde= Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography/Getty Images

Ingen operativsystemer er 100 % sikre. Så lenge datamaskinen din er koblet til et nettverk, er det alltid en mulighet for at den kan bli kompromittert. Disse kompromissene kan komme i form av virus, skadelig programvare eller løsepengeprogramvare, som hver har en spesiell fare. 

En slik mulighet er grunnen til at Kaspersky lanserte sitt Virus Tool for Linux. I følge den offisielle kunngjøringen kan “applikasjonen skanne systemminne, oppstartsobjekter, oppstartssektorer og alle filer i operativsystemet for kjent skadelig programvare. Den skanner filer i alle formater – inkludert arkiverte."

Antivirusløsninger for Linux-operativsystemet er ikke rikelig, og med god grunn. Jeg har vært vokal om dette emnet i årevis, og havnet på siden av at Linux ikke trenger slike løsninger.

Også: Trenger du antivirus på Linux?

Men for de som migrerer fra Windows, er antivirusverktøy inngrodd i psyken, og å bruke OS uten dem kan føles som en fare ingen bør ta. På toppen av det blir virusskapere mer sofistikerte til det punktet hvor sikkerheten til ingenting (ikke engang Linux) er sikker. Selv om Linux i seg selv er et omtrent like trygt operativsystem som du noen gang vil bruke, finner ondsinnet kode veien inn i åpen kildekode-prosjekter. Skulle en ondsinnet applikasjon finne veien til Linux-skrivebordet ditt, er det ingen garanti for at operativsystemet alene vil kunne forhindre at dårlige ting skjer.

Jeg bestemte meg for å sparke dekkene til Kasperskys nye verktøy, ved hjelp av EICAR-malwaretestfilene for å se om det kunne fange opp noe. Jeg lagret filene i hjemmekatalogen min og kopierte deretter .txt-versjonen av filen til /usr/lib. Jeg lastet også ned EICAR COM- og ZIP-filene (lagrede dem i de samme katalogene).

Til min overraskelse oppdaget ikke Kaspersky-verktøyet noen av EICAR-filene i ~/-katalogen min, men fanget opp alle filene kopiert til /usr/lib. Når den ble funnet, ga den meg mulighetene til å desinfisere, slette, kopiere til karantene eller hoppe over. Det ga meg deretter muligheten til å desinfisere med eller uten omstart. 

Også: NSA råder deg til å slå telefonen av og på igjen en gang i uken – her er hvorfor

Det tok meg ikke lang tid å finne ut hvorfor EICAR-filene i hjemmet katalogen ble ikke funnet. Som standard skanner ikke Kaspersky-verktøyet for Linux brukerens hjemmekataloger. For å få det til, må du gå til Innstillinger og deretter legge til /home som et objekt.

Når jeg gjorde det, fanget appen opp filene i hjemmekatalogen min og ga meg de samme alternativene den gjorde da den oppdaget dem i /usr/lib.

Jeg sier ikke at du skal trekke på skuldrene fra ideen om en antivirusløsning for Linux, for hvem vet hva fremtiden bringer. Men at Kaspersky har laget et gratisverktøy for Linux-brukere, bør ikke gis rabatt.

Du kan laste ned det nye Kaspersky-verktøyet fra den offisielle nedlastingssiden. Når du har lastet det ned, må du gi det kjørbare tillatelser med kommandoen:

chmod u+x kvrt.run

For å kjøre programmet kan du enten høyreklikke på den nedlastede filen og velge Kjør som program, eller gi kommandoen (fra katalogen som inneholder filen):

./kvrt.run

Du blir bedt om sudo-passordet ditt før appen kjøres.

< p>Hvis du er paranoid om virus på datamaskinen din, er dette absolutt et like godt antivirusalternativ som du finner for Linux. Det ene forbeholdet er at Kaspersky Antivirus for Linux ikke fungerer i sanntid (du må kjøre det manuelt hver gang). Likevel er det godt å vite at selskaper som Kaspersky har Linux tilbake.