5 måter å lagre din Windows 10 PC i 2025 – og de fleste er gratis

0
19
windows117-getty NurPhoto/Getty Images

Vi vet alle at noen helt gode Windows 10-PCer ikke kan oppgraderes til Windows 11. Men visste du at Canalys Insights estimerte at det er 240 millioner Windows 10-PC-er som er dømt til søppelhaugen fordi de ikke kan oppgraderes til Windows 11 etter at Microsoft dumpet Windows 10-støtte 14. oktober 2025? Wow. Det er mange PC-er som er kastet. 

Og det kan være verre enn det. Etter IT-forvaltningsfirmaet Lansweepers telling, kan ikke 40 % av alle bedriftsarbeidsstasjoner gjennomføre oppgraderingen, noe som vil sette antallet Windows 10-PC-er som teller dagen til deres død til rundt 400 millioner

< strong>Også: Når Windows 10-støtten går tom, har du 5 alternativer, men bare 2 er verdt å vurdere

Hvorfor? Mange eldre Windows 10-maskiner har ikke CPU eller Trusted Platform Module (TPM) som trengs for Windows 11. TPM er vanligvis ikke et problem, men hvis du har en PC fra 2019 eller tidligere, vil CPU sannsynligvis ikke støttes .

Eller si at du har sett på Windows 11 og sagt: “Nei, bare nei!” (Det har vært min reaksjon.) Eller du har vurdert kommende Windows 11-funksjoner som Microsoft Recall og fått en enda mer negativ reaksjon.

Hva skal en bruker gjøre når Windows-maskinen deres ikke kan oppnå karakteren –  eller vil de rett og slett ikke oppgradere? Vel, her er ett valg du ikke bør ta: Ikke fortsett å kjøre Windows 10 høsten 2025. Maskinen din vil bli hacket. Det er ingen hvis, ands eller men om det. 

Microsoft og deres maskinvarevenner vil at du skal kjøpe en ny PC.  Men anta at du ikke ønsker å kjøpe en ny datamaskin. De er tross alt ikke billige. I 2024, mens du kan kjøpe en budsjett-laptop for så lite som $300, fungerer og spiller ikke Windows 11 så bra på billig maskinvare. Nei, for å ha glede av å kjøre Windows 11 trenger du en avansert bærbar PC eller PC. Disse tilbyr bedre ytelse, mer lagringsplass og skjermer av høyere kvalitet, men de koster også nord for $1000. 

Så, hva kan du gjøre? Her er alternativene dine: 

1. Tving Windows 11 på din Windows 10 PC

Du kan spenne om lendene og hacke deg frem til å installere Windows 11 på PC-en, selv om Microsoft offisielt ikke vil støtte deg hvis du prøver dette trikset. Det er litt komplisert å oppgradere en ikke-støttet Windows 10 PC til Windows 11, som ZDNETs hjemmehørende Windows-ekspert Ed Bott forklarer, men det er ikke så vanskelig heller.

Også: De beste Windows-bærbare datamaskinene du kan kjøpe: Eksperttestet og gjennomgått

Det finnes også et åpen kildekode-program, Rufus, som gjør det enkelt å omgå Windows 11-systemsjekken. Dette oppstartbare USB-stasjonsprogrammet gir deg muligheten til å hoppe over Windows 11-systemkravene når du prøver å gjøre en oppgradering på stedet.

Husk imidlertid at Windows 11 kanskje ikke fungerer så bra, eller i det hele tatt, på din eldre PC. Du risikerer muligheten for at du kan murre PC-en din, og ingen vil ha det.

2. Installer Linux

Så er det selvfølgelig mitt standardforslag: Flytt fra ditt snart utdaterte Windows 10 til Linux. Ja, jeg vet at du har blitt fortalt at Linux er vanskelig å bruke og vanskelig å installere. Det er det ikke. 

Også: Vurderer du å bytte til Linux? 10 ting du trenger å vite

Jada, tilbake på 2000-tallet måtte du være en Linux-shell-kommandoveiviser for å installere den og kjøre programvaren. Det var lenge siden. I dag kan hvem som helst kjøre Linux. Pokker, for mer enn et tiår siden lærte jeg en 79-åring å kjøre Ubuntu Linux, og vi delte ikke engang et felles språk! 

En annen fordel av å kjøre Linux er at PC-en din aldri blir etterlatt. Jeg har mer enn ti år gamle datamaskiner som fulgte med Windows XP, og de kjører oppdatert Linux frem til i dag. 

3. Bytt til ChromeOS

Hvis du virkelig ikke kan se deg selv lære Linux, hva med ChromeOS? Du kan bruke en nettleser, ikke sant? Klart du kan!

Takket være ChromeOS Flex kan du ta stort sett hvilken som helst PC fra det siste tiåret og få den til å kjøre ChromeOS. Jeg oppgraderte en Dell Inspiron One 2320 med Windows 7 til ChromeOS Flex. Denne alt-i-ett (AIO) 2012-datamaskinen har en 2,4 GHz Intel Pentium Dual Core i5-prosessor, 6 GB RAM, NVIDIA GeForce GT525M og en 320 GB harddisk, og det er en flott ChromeOS-maskin, som jeg bruker som min zoom. arbeidsstasjon hver dag. 

Du kan installere og kjøre ChromeOS Flex på hvilken som helst PC med en 64-bits prosessor, 4 GB RAM, 16 GB lagringsplass og kan startes opp fra en USB-stasjon. Det er enkelt å flytte hvilken som helst Windows-maskin til ChromeOS Flex. 

Også: Hvordan jeg installerte ChromeOS Flex på 30 minutter

sterk>

Å, er det et Windows-program du ikke kan leve uten? Bortsett fra at programvareselskaper dumper frittstående applikasjoner til fordel for programvare-som-en-tjeneste, som Microsoft 365, kan du nå kjøre praktisk talt hvilken som helst Windows-app på en Chromebook. Cameyo og Googles nye Virtual App Delivery (VAD-tjeneste) lar deg kjøre "eldre apper" på hvilken som helst Chromebook. Der vil de vises som Progressive Web Apps (PWA). Microsoft bruker selv denne skybaserte tilnærmingen til å levere applikasjoner.

For den saks skyld, hvis du fortsatt har en Intel-drevet Apple Mac og du begynner å bli nervøs for når Apple vil kutte sin støttelinje — i motsetning til Microsoft, forteller ikke Apple deg når den avslutter maskinvarestøtte  — du kan flytte Mac-en til ChromeOS Flex. Det er ikke noe særlig komplisert med det.

Forresten, verken Linux eller ChromeOS Flex vil koste deg en krone. De er gratis nå og for alltid. 

4. Betal for utvidet støtte for Windows 10

Du kan selvfølgelig kjøpe støtte for din Windows 10-maskin. Microsoft vil tilby utvidede sikkerhetsoppdateringer (ESUs) for Windows 10. Selv om Microsoft ennå ikke har annonsert hvor mye dette vil koste individuelle brukere, har vi tallene for bedrifter og skoler. 

< strong>For bedrifter:

År 1: USD 61 per enhet. År 2: USD 122 per enhet (dobler fra år 1)
År 3: USD 244 per enhet (dobler fra år 2)

Prisen er basert på den tradisjonelle “5-by-5”; aktiveringsnøkkelmetode. Microsoft tilbyr 25 % rabatt for organisasjoner som bruker Microsofts skybaserte oppdateringsadministrasjonsløsninger som Intune eller Windows Autopatch, og bringer År 1-kostnaden ned til $45 per bruker for opptil fem enheter.

For Undervisningskunder:

År 1: $1 per lisensÅr 2: $2 per lisensÅr 3: $4 per lisens

For Windows 365-kunder:

Utvidede sikkerhetsoppdateringer vil bli inkludert uten ekstra kostnad for Windows 10-enheter som har tilgang til Windows 365 Cloud-PCer.

Husk at prisen for Windows 10 ESU-programmet dobles hvert år i maksimalt tre år. Microsoft vil virkelig, virkelig ikke at du skal bli på Windows 10. Som selskapet sier, “Utvidede sikkerhetsoppdateringer er ikke ment å være en langsiktig løsning, men snarere en midlertidig bro.”

Også: Disse to Linux-stasjonære datamaskinene er de enkleste valgene for nye brukere

I tillegg gir ESU-ene kun sikkerhetsoppdateringer. Det kommer ingen nye funksjoner eller ikke-sikkerhetsoppdateringer. Hvis du får problemer, vil teknisk støtte være begrenset og kreve en aktiv støtteplan.

Så oppsummert vil kommersielle organisasjoner betale $61-$244 per enhet over tre år, mens utdanning får sterkt rabatterte priser på $1-$4 per lisens. Forbrukerpriser er fortsatt ikke fastslått.

Jeg ville bare gått med en ESU selv, hvis jeg virkelig ikke hadde noe annet valg.

5. Prøv alternativ sikkerhetsoppdatering

Til slutt tilbyr et selskap som heter 0Patch tilpassede oppdateringer for driftssystemer som ikke er i bruk. For eksempel tilbyr 0Patch støtte for Windows Server 2012 frem til 2026, mens Microsoft droppet støtte for det i oktober 2023. Det forventes at selskapet også vil tilby støtte for Windows 10 for rundt $25 i året.

< strong>Også: Linux kan være det beste alternativet for å øke sikkerheten på stasjonære datamaskiner

Ignorer det og fortsett å kjøre Windows 10 

Har du et dødsønske!? Nei bare nei! Med mindre Windows 10-PC-en din aldri er koblet til Internett, ber dette bare om problemer. 

Konklusjon

Ikke Kast dine gamle Windows 10-PC-er! Det er mange måter å gi dem en lang, nyttig levetid etter at Microsoft pensjonerer dem. Med ChromeOS Flex og Linux har jeg tidligere Windows-PCer som er mer enn 10 år gamle som fortsatt er produktive maskiner. Gammelt betyr ikke ubrukelig. Du trenger bare å være litt kreativ.