Slik nedgraderer du fra Windows 11 til Windows 10 (det er en hake)

0
18
wwgetty36

Hvis den nye PC-en din kom med Windows 11 forhåndsinstallert, bør du kanskje tenke to ganger på om du virkelig ønsker å gjøre dette. 

NurPhoto/Getty Images

Hvis du kjøper en ny PC i dag, er sjansen overveldende for at den blir forhåndsinstallert med Windows 11. Windows 10-støtte er nesten over, og Microsofts OEM-partnere bygger maskinvare designet for å fungere med Microsofts nyeste operativsystem . I detaljhandelskanalen vil du ikke finne noen Windows 10-PCer, med mindre de er overskudds-/overlagermodeller bygget for to eller tre år siden som ikke solgte. Selv i bedriftsmarkedet finner du bare Windows 11-PCer.

Hvis du virkelig ikke liker Windows 11, kan du kjøpe en av de nye PC-ene og nedgradere den til Windows 10? Vel, liksom.

Også: De beste bærbare Windows-modellene: Sammenligning av Dell, Samsung, Lenovo og flere

Selv om du enkelt kan oppgradere en Windows 10 PC til Windows 11, bevare installerte apper, innstillinger og datafiler, kan du ikke gjøre det motsatte. Hvis du vil 'nedgradere' fra Windows 11 til Windows 10, må du gjøre en ren installasjon, som krever sikkerhetskopiering og gjenoppretting av datafilene og reinstallering av alle appene dine. Men lisensen din for Windows 11 vil være tilstrekkelig til å aktivere Windows 10 (og omvendt), noe som betyr at du fortsatt vil ha muligheten til å oppgradere til Windows 11 senere, etter at Microsoft har (håper man) fikset de tingene som irriterer deg akkurat nå .

Hvis den nye PC-en din kommer med Windows 11 forhåndsinstallert, kan du tenke deg om to ganger om du virkelig vil gå til disse lengdene. Du kan støte på feil og maskinvareinkompatibilitet når du installerer Windows 10, og disse problemene kan være enda mer irriterende enn eventuelle problemer du har med Windows 11. Du mister også støtterettigheter du har hos PC-produsenten.

< p>Hvis PC-en derimot opprinnelig ble designet for å kjøre Windows 10, er sjansene dine for å lykkes med å installere Windows 10 mye bedre. I alle fall bør du ta en fullstendig sikkerhetskopi av systemet ditt før du går videre. (For anbefalinger av tredjepartsprogramvare, inkludert noen utmerkede gratis alternativer, se “Den beste sikkerhetskopieringsprogramvaren: Toppvalg for Windows og Mac.”)

Den ideelle måten å gjøre en ren installasjon på er å last ned et Windows 10-gjenopprettingsbilde laget spesielt for din PC-modell. For å finne ut om denne løsningen er tilgjengelig for din PC, se denne artikkelen: "Hvordan får du et gratis Windows (eller Linux) gjenopprettingsbilde for din OEM-PC."

Også: Windows 11-oppsett: Hvilken brukerkontotype bør du velge?

Hvis du ikke finner et gjenopprettingsbilde, last ned og installer Windows 10 manuelt. For å lage oppstartbare installasjonsmedier trenger du en USB-flash-stasjon med minst 8 GB kapasitet. Microsofts Media Creation Tool vil slette og formatere stasjonen, så sørg for at den ikke inneholder noen viktige filer. 

Forbehold til side, her er hvordan du går frem 

    Sett inn USB-flash-stasjonen i din Windows 11-PC og koble fra eventuelle andre ikke-nødvendige USB-enheter; deretter gå til  https://aka.ms/downloadwindows10. Merk at du kan gjøre denne oppgaven på en hvilken som helst PC som kjører Windows. Under overskriften "Opprett Windows 10 installasjonsmedier" klikker du på Last ned nå. Kjør Media Creation Tool Installer og følg instruksjonene for å lage oppstartbare Windows 10 installasjonsmedier ved hjelp av USB-flashen. kjøre. La stasjonen være koblet til din Windows 11 PC.Gå til Innstillinger > System > Gjenoppretting. Under overskriften Avansert oppstart klikker du Start på nytt nå. På gjenopprettingsmenyen i Windows 11 velger du Bruk en enhet og velger USB-stasjonen. Når du ser forespørselen om å starte opp fra USB-stasjonen, trykker du på mellomromstasten for å starte Windows Setup. Følg instruksjonene for å installere Windows 10. Når du kommer til trinnet der du blir bedt om å angi en produktnøkkel, klikker du Jeg har ikke En produktnøkkel og deretter velge utgaven (Hjem eller Pro) som du 'nedgraderer' fra.

Også: Det ultimate Windows-feilsøkingstrikset

Når installasjonen er fullført, bør du starte opp inn i Windows 10, og operativsystemet skal aktiveres automatisk. Du må installere de siste oppdateringene, og du må kanskje laste ned noen drivere fra PC-produsentens nettsted. Når du har gjenopprettet datafilene dine og installert alle apper på nytt, kan du begynne å jobbe.

Vær forsiktig, for støtteklokken tikker. Du slutter å motta sikkerhetsoppdateringer for Windows 10 fra og med oktober 2025, og etter den datoen må du velge en sikkerhetsstrategi, gratis eller på annen måte.