5 Linux-kommandoer for å administrere brukere

0
21
Ultimate hacking-tastatur-nærbilde. Jack Wallen/ZDNET

Når jeg trenger å jobbe med Linux-brukerkontoer, har jeg en tendens til å bruke kommandoen som standard linje. Jada, det er GUIer for dette formålet, men jeg synes kommandolinjen er mer effektiv og effektiv i oppgaven. På toppen av det administrerer jeg ofte Linux-brukere på eksterne servere, så kommandolinjen er mitt beste alternativ.

Men hvilke kommandoer er best å lære for brukeradministrasjon? Her er mine topp fem. 

1. adduser

Det er faktisk to forskjellige kommandoer for å legge til brukere: usereradd og adduser. Jeg synes at adduser-kommandoen er den beste veien å gå — den krever ikke ekstra alternativer for å opprette brukerens hjemmekatalog, og den ber deg lage et passord for brukeren (slik at du ikke trenger å jobbe med enda en kommando for det formålet). 

Når du utsteder adduser, må du bruke sudo og legge til brukernavnet, slik:

sudo adduser USERNAME

Her er USERNAME navnet på brukeren som skal legges til. Du vil bli bedt om å skrive inn brukerens fulle navn og noen få andre opplysninger (noen av dem kan stå tomme). Til slutt skal du skrive inn/bekrefte et passord for brukeren.

2. usermod

Denne kommandoen lar deg endre en brukerkonto, enten du trenger å legge til en bruker i grupper, endre en brukers påloggingskatalog, utløpe en konto, låse en bruker ute og mer. Denne kommandoen er avgjørende for alle som må administrere en Linux-maskin med flere brukere. 

For å legge til en bruker i en gruppe, vil du utstede: 

sudo usermod -aG GROUP USER

I dette eksemplet er GROUP navnet på gruppen og USER er navnet på brukeren som skal være lagt til i gruppen. AG-alternativene er for tilføy og gruppe. 

Også: Vil du lagre den gamle datamaskinen din? Prøv disse 5 Linux-distribusjonene

Du kan låse en bruker ute fra kontoen deres med:

sudo usermod -L USER

Her er USER brukernavnet som skal låses ute.

For å låse opp brukeren er kommandoen:

sudo usermod -U USER

3. passwd

Når du må endre et brukerpassord (eller en bruker må endre passordet), er passwd-kommandoen alt du trenger. Kommandoen brukes slik:

sudo passwd USER

USER er navnet på brukeren hvis passord må endres. Brukere kan bruke denne kommandoen til å endre sitt eget passord, men de må ha sudo-rettigheter for å gjøre det. Du kan også bruke passwd-kommandoen til å utløpe en brukers passord, som tvinger dem til å endre det. For å gjøre det, utfør kommandoen:

sudo passwd -e USER

Her er USER brukernavnet hvis passord må utløpe.

Også: Vurderer du å bytte til Linux? 10 ting du trenger å vite

4. brukerdel

Når noen ikke lenger jobber for selskapet (eller ikke lenger er i huset), må du kanskje slette brukere. Du ønsker ikke å la disse kontoene henge rundt, for ikke å misbruke dem. For det er userdel-kommandoen klar til å hjelpe. Hvis du kjører kommandoen uten noen alternativer, vil den deaktivere kontoen, men forlate brukerens hjemmekatalog intakt. Dette er nyttig i tilfelle du trenger tilgang til den brukerens filer. 

For å slette en bruker (og beholde hjemmekatalogen deres), er kommandoen:

sudo userdel USER< p>Hvor BRUKER er brukeren det gjelder.

Også: Hvordan koble til Linux og Android – og hvorfor du bør

For å også slett brukerens hjemmekatalog, utfør kommandoen:

sudo userdel -r USER

USER er brukeren som skal slettes.

5. lslogins

Hvis du trenger å se detaljert informasjon om en bruker, for eksempel deres siste påloggingstid, IP-adressen til maskinen de logget på fra, gruppene de tilhører og mer, implementer lslogins-kommandoen , som dette:

lslogins USER

Her er USER navnet på brukeren. Du vil bli presentert med mer informasjon enn du sannsynligvis trenger om den brukeren.

For å lære mer om hvordan hver kommando brukes, sørg for å se man-sidene for hver (man adduser, man usermod, man userdel og man lsloggins).