Greasemonkey 4: Firefox 57 compatibiliteit

0
180

De ontwikkelaars van de populaire userscript Greasemonkey extensie voor Firefox hebben aangekondigd Greasemonkey 4, een nieuwe versie van de browser extensie.

Greasemonkey-4 compatible is met Firefox 57 als het zal worden uitgebracht als een WebExtension. Mozilla plannen om drop ondersteuning voor het legacy-systeem van Firefox Firefox 57 Stabiel is uitgebracht.

Terwijl er een aantal opties om verder te gaan met oudere add-ons bij sommige versies van Firefox, ten minste voor het ogenblik zijn de meeste van deze zijn van tijdelijke aard.

Dit betekent op zijn beurt dat de add-on ontwikkelaars moeten de haven hun add-ons, zodat ze blijven compatibel met Firefox 57 en nieuwere versies van de webbrowser. Niet alle add-ons kunnen worden overgedragen aan de andere kant, als de WebExtensions systeem niet repliceren van de functionaliteit van Firefox legacy-systeem volledig.

Greasemonkey is een high profile extensie voor Firefox. Het heeft meer dan 880k gebruikers op het moment van schrijven. De huidige versie van Greasemonkey dat wordt aangeboden op de Mozilla-AMO is een erfenis add-on. Deze versie zal niet meer werken in Firefox 57 Stabiel of Beta als Mozilla geen verandering van het schema.

greasemonkey 4

De ontwikkelaars van Greasemonkey aangekondigd op de officiële site dat Greasemonkey 4 is in de maak. Deze nieuwe versie van de browser add-on volledig compatibel met Firefox 57. Dat is goed nieuws voor de gebruikers van de add-on, ook al alternatieven zoals Violentmonkey of Tampermonkey zijn ook beschikbaar en compatibel met Firefox 57.

Het nadeel hiervan is dat de verhuizing zal breken de compatibiliteit met sommige userscripts. Deze wijziging is niet van toepassing op de ontwikkelaars door de nieuwe Api ‘ s die Mozilla gemaakt, maar is een weloverwogen beslissing.

Als een resultaat, versie 4 van Greasemonkey is een bijna volledige re-write. De interface en functionaliteit zijn herbouwd in om de beste om te werken met de komende versies van Firefox. Een verscheidenheid van compromissen gemaakt. We hebben gekozen om een zeldzame achteruit onverenigbaar wijzigen.

De beslissing werd gemaakt om alleen ondersteuning userscripts ontworpen om asynchroon uitgevoerd voor performance redenen. Dit breekt de compatibiliteit met oudere scripts.

Lees ook: Blokkeren van sites op Google Zoeken met Personal Blocklist voor Firefox

Greasemonkey 4 is beschikbaar als een alpha-versie op dit moment. Compatibiliteit is beperkt tot Firefox 56 en eerdere echter, en niet de meest recente versie van Firefox, Firefox 58.

Greasemonkey-gebruikers hebben te maken met een andere verandering: versie 4 van de add-on zal niet komen met een tekst-editor niet meer, maar is gebaseerd op een ingebouwde editor. Dit is een beperking van de nieuwe WebExtensions systeem als extensies geen toegang tot het bestandssysteem niet meer.

Slotwoord

De volgende versie van Greasemonkey compatible is met Firefox 57. Dat is een goede zaak, zelfs als het betekent dat sommige scripts niet meer werken in die versie, tenzij ze door hun auteurs.

Nu U: Wat is uw mening over de aankondiging? Gebruik je userscripts?