Enterprise architecture och affärsplanering: nu gått på hip

0
78

Noll

Låt oss erkänna det-alla är i kärlek med information om teknik i dessa dagar. Från glass kundvagn ägare som nu kan acceptera kreditkort via Torget, flyg chef som nu är i stånd att övervaka hälsan hos motorer till luftfartyg under flygning, 24×7, DET är att öppna upp för nya möjligheter och för att lindra smärtan av manuella processer.

building-hannover-messe-march-2016-photo-by-joe-mckendrick-1.jpg
Foto: Joe McKendrick

Men det finns också en tendens att gå överstyr, och med breda, ofta obunden antagandet av molnet, SaaS eller mobila tjänster, det finns en risk för att se DET som ett universalmedel för kortsiktigt eller clueless förvaltning. För att undvika dyra faror för att helt enkelt kasta teknik på problem, det är en disciplin arkitektur, både mjukvara och företaget style.

Ruth Malan, IT-arkitekt extraordinaire, arkitektur konsult på Bredemeyer Consulting, och mottagaren av Carnegie Mellon är 2017 Linda M. Northrop Software Architecture Award, som nyligen idisslat om vad det innebär att vara en arkitekt. Hon gör denna punkt att arkitektur ofta simmar mot tidvatten organisatoriska entropi, tröghet och kortsynthet:

“Conway Lag hävdar att strukturen i organisationen, och kommunikationsvägar för det underlättar och hämmar, är kraftfulla, även om fastställande, i utformningen av systemet. Jag skriver om det sålunda: “om arkitektur av system och arkitektur för organisationen är på odds, arkitektur organisationen vinner.’ Som erkänner att det är en lag, som gravitation, då kan vi spela tillsammans med den, och använda team gränser för att upprätthålla en komponent eller en microservice gränser, genom att rada upp dem. Det finns ett men. Vi måste vara vaksamma, så att vi får spelas av lagen vi använder för att spelet entropi. De krafter som vi använder för att skydda och förstärka gränserna, öka tröga styrkor vid gränsen — det är svårare att se när förändring behövs, och svårare att ändra. Dessutom, med tanke på vad de kommunikationsvägar främja och hämma, vi kommer att lägga explicit i arbetet, för att säkerställa att vi inte får funktionalitetstillväxt inom komponenten (microservice, etc.), och för att hantera dubbelarbete (med samtidig inkonsekvens) över komponenter.”

Bottom line, en uppgift för arkitekten — vara it-arkitekt, eller enterprise architect, som vi kommer att utforska här — inte bara för att utforma och planera underbara, eleganta system; det är också att utbilda, vägleda, och ja, sälja dessa idéer och visioner för att beslutsfattare, som ständigt måste ompröva vad de gör, varför de gör vad de gör, hur de kan göra det bättre, och — allt — inse att tekniken i sig inte kommer att lösa deras problem eller öppna nya möjligheter. Det tar visionär, framåtriktad förvaltning att göra det. Enterprise architecture lägger grunden och gör rätt teknik som finns tillgänglig för rätt tillfälle.

Detta var sant tillbaka i 1968 när Melvin Conway skrev sin lag, och håller ännu mer så i dag som när övergången till digital företag. En ny undersökning från CompTIA, en branschorganisation, hävdar att “den kritiska naturen av teknik och radikalt nya modeller för IT-leveransen är att göra arkitektoniska planeringen är en nödvändighet. Precis som en affärsplan som krävs för att kartlägga framtiden för ett företag, en IT-struktur plan som krävs för att skapa framgång i en digital ekonomi.”

Låt mig ta det ett steg längre. En IT-arkitektur plan är affärsplanen. Och affärsplanen är IT-arkitektur plan. De två är ett, och nu är de oskiljaktiga.

CompTIA studie, ca 13% av cheferna anser att deras organisationer för att vara “cutting edge” när det kommer till den intelligenta användningen av tekniken för att främja deras företag. CompTIA säger banbrytande företag som har sin ledning ombord med smart teknik och smarta beslut. “Bland företag med mer avancerad teknik i användning, 52% säger att de ledande ledarskap som stöder och finansierar teknik initiativ är en viktig del av den avancerade metoden.”

Bland företag med mindre avancerad teknik utnyttjande, 44% säger att otillräckliga utgifter på teknikinitiativ (drivs från budget på executive nivåerna, som håller dem tillbaka från en starkare hållning. “I båda fallen, de vision/support/budget som fastställts av ledarskap är den viktigaste faktorn för att ställa tänkesätt,” rapportens författare drar slutsatsen.

Okej, hur går det om att injicera en del teknik från vision till sin verksamhet ledarskap? CompTIA författarna beskriver vad som behöver göras:

“För IT-proffs eller IT-lösning, utmaningen i att skapa samförstånd kring arkitektur och planering är dubbelt. Först, de måste se till att diskussioner börja med företagens behov. Tekniska arbetstagare måste förstå den ultimata mål; “Vi behöver ett nytt verktyg för kommunikation” skulle kunna betyda ‘Vi behöver för att aktivera fjärrkontrollen för arbetstagare eller det kan betyda att Vi behöver för att ansluta interna aktiviteter med kunden inter – åtgärder.” IT-avdelningen kan föreslå olika åtgärder för att en slutlig lösning baserad på mål.

“För det andra, samarbete i hela organisationen måste omfatta en grundläggande förståelse av arkitekturen. [Det är] att höja den tekniska aktivitet bland branscher. Verksamheten växer i takt med att förtrogenhet med SaaS-produkter och andra endpoint-lösningar ökar, men det är också begränsad, eftersom affärsenheter inte har djupt arkitektonisk kompetens. Som företag måste driva på den tekniska beslut, att påverka måste köra hela vägen ner till det sammankopplade system som utgör den omfattande IT-miljö.”

0