Martha Wells’ Murderbot serie is een fantastisch verhaal over wat het betekent om mens te zijn

0
94

Vorig jaar, Martha Wells gepubliceerd op Alle Systemen Rood, is de eerste aflevering van een Tor.com novella serie genaamd De Murderbot Dagboeken, die de avonturen volgt van de titulaire android is getrokken in verschillende avonturen tijdens het doorkruisen van bewoonde ruimte. Wells verdiende veel bijval voor Alle Systemen Rood: het werd een New York Times bestseller, en verdiende haar de Hugo en Nebula Awards eerder dit jaar. Sindsdien is ze publiceerde drie nieuwe afleveringen over de avonturen van de titulaire android — de laatste kwam eerder deze maand. Individueel zijn ze een intrigerende reeks van avonturen. Maar samen vormen ze samen een groter verhaal over een machine die te begrijpen wat het betekent om mens te zijn.

Alle Systemen Red introduceert de lezers te Murderbot, een SecUnit (kort voor Security Unit) android, dat is belast met het beschermen van een groep wetenschappers op een verre wereld. Dingen naar het zuiden gaan wanneer ze ontdekken dat een andere groep van wetenschappers vermoord werden, en MurderBot is vrijwel het enige ding dat gaat om hen levend te houden. Wells elegant beeld van de niet-menselijke karakter, compleet met een chagrijnig persona en een verslaving aan TV-drama ‘ s.

Spoilers voor De Murderbot agenda ‘ s vooruit.

Afbeelding: Tor.com

Dat eerste boek eindigt met Murderbot de wijken te overleven, en hun leider Dr. Mensah koopt uit de android overeenkomst, te laten kiezen voor een verblijf met hen of ga op zijn eigen manier. Murderbot onverwijld op de planken van een schip onder leiding ergens anders. Over de resterende termijnen Kunstmatige Toestand, Rogue Protocol, en Exit-Strategie — Murderbot probeert te sturen duidelijk van een onuitstaanbaar mens; het dwarsbomen van een interstellaire megacorp dat is het breken van een aantal ernstige wetten; en figuur uit het verleden, waaronder de reden waarom het de naam “Murderbot” in de eerste plaats.

In de Kunstmatige Toestand, Murderbot keert terug naar een site waar het ging rogue en doodde een groep mensen, een team met een onderzoek vervoer met de naam KUNST, en valt in met een trio van onderzoekers die proberen om een deal te onderhandelen met hun verschrikkelijke werkgevers. SecUnits niet worden geacht te zijn op hun eigen, en Murderbot de uitvlucht vraagt het om diep na te denken over hoe slaag ik als mens. In Rogue Protocol, het eindigt op een terraforming station op een planeet bestuurd door GrayCris, de gewetenloze megacorp dat veroorzaakt problemen in het eerste boek. Murderbot besluit te verzamelen wat informatie over wat het bedrijf is, terwijl de bescherming van een andere groep van mensen die verstrikt raken in de onvermijdelijke crossfire. Ten slotte, in de Exit-Strategie, Murderbot herenigd met Mensah en haar bemanning, gewapend met bewijs van GrayCris’ misdaden, en eindigt in een groot vuurgevecht gevuld showdown. Van het begin tot het einde, het is een leuke rit. Gelukkig is er een roman over het personage ergens langs de weg.

Afbeelding: Tor.com

Tor.com’s novelle strategie hier blijkt wat anders misschien een langere roman in iets anders. Elk boek dient als een op zichzelf staand verhaal, en bouwt voort op het grotere verhaal in incrementele bedragen. Als Irene Gallo, de opdruk is creatief directeur, vertelde De Rand van eerder dit jaar, het is een handige manier om een kleinere idee dat ze misschien niet willen “pad naar iets groters.” Dat blijkt in elk van Wells’ Murderbot novelles: ze zijn intieme karakter profielen als Murderbot stuitert van probleem naar probleem.

Maar wat elke aflevering doet, dan alleen de invoering van een nieuw avontuur voor de robot, is in Murderbot het hoofd en het horloge als het verandert steeds meer in een persoon. De androids in Wells’ wereld zijn deel mechanisch, deels biologische en Murderbot is vooral anders. Het gehackte haar eigen codering, dus het is een volledig gratis agent, kunnen de rede en haar eigen prioriteiten. En, terwijl hij liever met rust gelaten worden om te kijken naar het equivalent van Netflix in Wells’ heelal, houdt het vinden van zichzelf om het juiste te doen: het beschermen van mensen dat het gaat om de zorg over.

Afbeelding: Tor.com

Murderbot niet gewoon komen als een rebelse of dour kunstmatige mensen, hoewel — zoals Marvin van Douglas Adams’ Hitchhiker ‘ s Guide boeken, of Bender uit Futurama. Putten ontwijken de mens-als geslachtelijk voornaamwoorden en laat zien hoe verschillend Murderbot ziet de wereld. Het kan onderscheppen en interpreteren van elektromagnetische signalen, hack zijn weg in het niets, en het werken bij een schrikbarend hoge snelheid. De mens door de vergelijking zijn langzame dullards, kan houden, en de android is zowel gefrustreerd en geïrriteerd door de wijken. Het is altijd duidelijk dat terwijl Murderbot kan er vaag uit als een mens, niet één.

Maar Murderbot ook leert te leven en hebben betrekking op mensen en hun eigen prioriteiten, in wezen te leren wat het betekent om mens te zijn in het proces. Het vormen van zinvolle verbindingen en de risico ‘ s zijn “leven” voor de mensen dat het gaat om de bescherming en de zorg over, in plaats van alleen in de programmering, waardoor ze sterven. Murderbot de reis is veel meer dwingend als gevolg. Het is een niet-menselijk zoeken om te werken in een menselijke omgeving, werken om te gaan met de verscheidenheid van de signalen en de signalen die het krijgt van de mensen — en TV-programma ‘ s — rond. En net als mensen, het is gewoon proberen te krijgen door in de wereld, waardoor het als het gaat samen.