Startpage lanceert Nieuws tab om gebruikers te helpen ontsnappen filter bubbles

0
123

door Martin Brinkmann op 21 November 2019 in Internet – Laatste Update: 21 November 2019 –
13 reacties

Zoekmachine Startpagina lanceerde haar nieuwe Nieuws aanbieden op 21 November 2019. De nieuwe functie belooft om nieuws te leveren aan gebruikers die niet is samengesteld of aangepast. In andere woorden: elke gebruiker die ziet er het zelfde termijn op hetzelfde moment krijgt hetzelfde nieuws geretourneerd wanneer u Startpage Nieuws.

Opmerking: Startpage eigendom onlangs veranderd en dat zorgde voor enige controverse. Bekijk onze dekking van het evenement hier en hier.

Google, Facebook, en andere diensten die u voorzien van nieuws kunnen doen op basis van de informatie die ze hebben verzameld over u. Een heel eenvoudig voorbeeld zou leveren nieuws aan u op basis van uw locatie in de wereld. Als je uit Australië, de kans is groot dat u zou graag uw nieuws in te dekken Australië meer dan andere delen van de wereld.

Curatie of personalisatie gaat verder dan dat simpele voorbeeld al. Als je leest conservatief, liberaal of links-scheve media meer dan anderen, de kans is dat de diensten kan de prioriteit van bronnen die vallen in de categorieën meer dan anderen die dat niet doen. Hetzelfde kan het geval zijn op andere gebieden, zoals wetenschap, religie, sport, of andere politieke gebieden.

De filter bubble kan versterken mening en standpunten en dat is niet slecht, de hele tijd, is het mogelijk dat de informatie is bevooroordeeld in een bepaalde mate.

Startpage gebruikers die het uitvoeren van een zoekopdracht op de site ziet het nieuwe tabblad Nieuws op de resultaten pagina. Een klik op Nieuws geeft alleen nieuwsbron als resultaat.

startpage news

Het systeem zelf werkt hetzelfde als bij Google News en andere nieuwsbronnen: typ een zoekterm om een lijst van de meest recente artikelen van kranten en online sites.

Startpage garandeert dat de gebruikers niet “gericht selecteren en verhalen en meningen” wanneer de News-functie wordt gebruikt. De zoekmachine verwijdert alle persoonlijk identificeerbare informatie” van zoekopdrachten vóór het passeren van de zoekterm “search engine” en terug te keren “exact dezelfde resultaten dat iemand anders in de wereld zou ontvangen”.

Startpage maakt geen melding van de service die wordt gebruikt voor het weergeven nieuws voor de gebruikers. Ik vroeg een vertegenwoordiger van het bedrijf over en werd verteld dat het Nieuws is afkomstig uit Microsoft ‘ s Bing zoekmachine.

Startpagina toont een thumbnail, titel, een korte beschrijving, de bron, en de tijd het nieuws werd bekendgemaakt op de resultaten pagina. Een klik op de nieuws titel hiermee opent u de site wordt het nieuws gepubliceerd op in een nieuw tabblad in de browser.

Startpage geïmplementeerd zijn anoniem view mode op de Nieuws-pagina, zodat de gebruikers van de dienst kan open het artikel het gebruik van een proxy. Anoniem bekijk verbergt de gebruiker het IP-adres van de publicatie.

Slotwoord

Startpage breidt haar service en de integratie van nieuws is zeker een stap in de goede richting, vooral omdat de dienst belooft dat gebruikers niet worden geplaatst in een filter bubble en de mogelijkheid toegevoegd om open nieuws in de anonieme modus.

Nu u: maakt u gebruik van zoekmachines om te zoeken nieuws?