Hoe Google Chat te activeren en te gebruiken

0
89

Realtime samenwerkende chat, zoals apps zoals Slack, is een veelgebruikte manier geworden om te communiceren tussen collega's en vrienden, vooral sinds vorig jaar, toen zo velen van ons overgingen naar thuiswerken. Google heeft hier blijkbaar kennis van genomen en neemt het op tegen Slack door twee van de functies van zijn zakelijke Workplace-appsuite – Chat en Rooms – te gebruiken en deze te integreren in zijn standaard Gmail-app.

Met Google Chat kunt u informeel of formeel chatten met vrienden en vriendengroepen. De eerste kan alleen tussen twee mensen worden gedaan of tussen meerdere in wat Google een groepsgesprek noemt. Dat laatste gebeurt via een aparte ruimte die Google momenteel een Room noemt.

Wat is het verschil? Volgens Google is Chat gewoon een manier voor twee of meer mensen om samen te chatten zonder enige formaliteit – als je bijvoorbeeld snel wilt praten over waar je elkaar gaat lunchen, zou je een groepsgesprek met je vrienden starten . Als het gesprek klaar is, is het klaar.

Een kamer daarentegen is voor meer langdurige gesprekken. Elke kamer heeft zijn eigen naam, blijft beschikbaar voor mensen om te verlaten en weer toe te treden, stuurt meldingen en kan bestanden delen. U kunt zelfs kamers binnen kamers hebben. Het is voor werkprojecten, feestplanning of elke andere activiteit waarbij je het gesprek dagen, weken of langer gaande wilt houden.

Als dit nuttig voor je klinkt, dan is het eerste dat u hoeft te doen Google Chat activeren voor uw Gmail-account. Momenteel moet u dit in ieder geval afzonderlijk doen in uw browser en op uw mobiele apparaat.

Chat activeren op een mobiele app

 • Tik op het pictogram met drie regels in de linkerbovenhoek. Scroll naar beneden en selecteer “Instellingen”.
 • Selecteer uw account
 • Selecteer “Algemeen”
 • Als u een Android-telefoon gebruikt, vinkt u 'Toon de tabbladen Chat en Kamers' aan. Als u een iPhone of iPad gebruikt, schakelt u “Toon het tabblad Chat en chatruimten” in.
 • Opmerking: als u een iPhone/iPad gebruikt, moet u sluit en open Gmail handmatig om de chatfunctie te activeren

Onder aan het scherm heb je nu in plaats van alleen Mail- en Meet-pictogrammen ook Chat- en Rooms-pictogrammen.

Je kunt Chat activeren in het gedeelte Algemeen van Instellingen.U kunt Chat activeren in het gedeelte Algemeen van Instellingen.
Er staan ​​nu vier pictogrammen onderaan je Gmail-pagina.Er staan ​​nu vier pictogrammen onder aan uw Gmail-pagina.

Chat activeren in een browser

 • Ga naar je Gmail-account en ga naar instellingen (het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek hoek)
 • Selecteer “Alle instellingen bekijken”
 • Selecteer in het hoofdmenu “Chat en Meet”
 • Je hebt de keuze om 'Chat', 'Klassieke Hangouts' en 'Uit' te selecteren. Ervan uitgaande dat u Chat wilt proberen, klikt u daarop.
 • Gewoonlijk verschijnt Chat aan de linkerkant van je Gmail-scherm, maar je kunt ervoor kiezen om het aan de rechterkant te laten verschijnen
 • Trouwens, met “Chat and Meet” kun je verberg desgewenst het Meet-gedeelte in Gmail
 • Klik op “Wijzigingen opslaan”
Ga in uw browser naar Instellingen en zoek naar het gedeelte 'Chat en Meet'. Ga in uw browser naar Instellingen en zoek naar het gedeelte 'Chat en Meet'.

Je Gmail-scherm wordt vernieuwd en je krijgt waarschijnlijk een pop-up die je verwelkomt bij de 'nieuwe Gmail'. In plaats van de Meet- en Hangouts-boxen die zich vroeger aan de linkerkant van uw Gmail-scherm bevonden, heeft u nu een Chatbox, een Kamers-box en een Meet-box. Alle contacten met wie je eerder via Hangouts hebt gechat, verschijnen in de nieuwe chatbox; klik op hun namen en een klein pop-upvenster linksonder toont je die eerdere chats. (Houd er rekening mee dat als je eerder iemand in Hangouts hebt geblokkeerd, die blokkering niet wordt overgedragen naar Chat.)

Voordat we ingaan op de details van het gebruik van Google Chat, merkt u mogelijk nog enkele andere kleine verschillen op na het vernieuwen. Om te beginnen wordt het pictogram dat eruitzag als een aanhalingsteken onderaan uw linkerkolom – dat naar Google Hangouts verwees – nu vervangen door een paar aanhalingstekens. De vorige grote “Opstellen” -knop in de linkerbovenhoek zal worden vervangen (waarom, ik weet het niet zeker) door een onhandig klein potloodpictogram. En je hebt nu een knop aan de rechterkant van het zoekvak waarmee je kunt kiezen om actief, afwezig of ongestoord te zijn; je kunt ook je eigen status invoeren.

Met een nieuwe knop kun je mensen vertellen of je actief bent of niet. Met een nieuwe knop kun je mensen laten weten of je actief bent.

Begin een chat op het web

 • Om een ​​nieuwe Chat te starten, heb je een keuze: je kunt klikken op de “ Zoek een chat'-link in de chatbox, of u kunt op het plusteken in de hoeken van de chat- of kamersbox klikken. Hoe dan ook, je krijgt een vervolgkeuzemenu.
 • Als je gewoon met één persoon wilt chatten, typ dan hun naam in het bovenste veld en je wordt naar een kleine chatbox geleid. (Je kunt het maximaliseren als je wilt.) Als je met meer dan één persoon wilt chatten, selecteer je 'Groepsgesprek'. U kunt dan de mensen weergeven met wie u wilt chatten.
 • In hetzelfde menu kunt u ook een chatruimte starten (daarover later meer), door bestaande chatruimten bladeren of zoeken voor berichtverzoeken (met andere woorden, zoek naar eerdere chatverzoeken van andere mensen).
Je vindt nu Chat en Kamers in de linkerkolom.Je vindt nu Chat en Rooms in de linkerkolom. Beide kunnen worden gebruikt om een ​​chat, een groepsgesprek of een kamer te starten.

Begin een chat op een mobiele app

 • Tik op het Chat-pictogram en vervolgens op de kleine pop-up 'Nieuwe chat' in de rechterbenedenhoek
 • U kunt hier de naam van een persoon typen, of u kunt een kamer maken of door bestaande kamers bladeren
 • Als u een groepsgesprek wilt starten (met andere woorden, met meerdere mensen chatten), typt u eerst de naam van de eerste persoon met wie u wilt chatten (of kiest u hun naam in de vervolgkeuzelijst) en tikt u vervolgens op op het groepspictogram dat zal verschijnen in hetzelfde veld waarin u typt, en eventuele andere namen toe te voegen
Nadat je op Nadat u op “Nieuwe chat” hebt geklikt, kunt u een chat of een chatruimte maken met een of meer mensen.
Als je meer mensen aan je chat wilt toevoegen, klik dan op het groepspictogram bovenaan. Als u meer mensen aan uw chat wilt toevoegen, klikt u op het groepspictogram bovenaan.

Mensen die zijn uitgenodigd voor uw chat, ontvangen een e-mail met een link en hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan het gesprek of het te blokkeren; als ze in Hangouts of Chat zitten, krijgen ze een melding.

Of u nu internet of een mobiele app gebruikt, om een ​​nieuw bericht toe te voegen, typt u in het veld onder aan het scherm. Met een reeks pictogrammen aan de zijkant of onder het invoerveld kun je emoji toevoegen, een bestand uploaden, een bestand toevoegen vanuit Google Drive, een videovergadering starten (in wezen Google Meet starten) en een evenement plannen.

< figuur class="e-image">Een chat kan afbeeldingen en emoji's bevatten. Een chat kan afbeeldingen en emoji bevatten.

Een chatruimte maken

 • Ga op internet naar de chatbox of de chatbox aan de linkerkant van Gmail en klik op op het plusteken. Tik in de mobiele app op het pictogram Kamers.
 • Selecteer “Kamer maken”
Als je een ruimte aanmaakt, geef je deze een naam en voeg je deelnemers toe. Wanneer u een chatruimte aanmaakt, geeft u deze een naam en voegt u deelnemers toe.
 • Maak een kamernaam en voeg de mensen toe die je wilt opnemen. (Als ze niet in uw lijst met contactpersonen staan, kunt u gewoon hun e-mailadres typen.) Klik op 'Maken'. Je wordt naar de nieuwe kamer gebracht.
 • De mensen die zijn uitgenodigd, krijgen een e-mail met een link. Wanneer ze op de link klikken, krijgen ze de nieuwe kamer te zien en krijgen ze de mogelijkheid om lid te worden of deze te blokkeren. (Als ze zich nog niet bij Chat hebben aangemeld, krijgen ze meldingen van Hangouts.)
 • Als je een nieuw bericht wilt toevoegen, typ je in het veld onder aan het scherm. Net als Chat kun je met een reeks pictogrammen aan de rechterkant van het veld emoji toevoegen, een bestand uploaden, een bestand toevoegen vanuit Google Drive, een videovergadering starten (die in wezen Google Meet start) en een evenement plannen.
Een chatruimte kan afbeeldingen, emoji's en taken bevatten, maar het is niet zo tijdelijk als een chat. Een chatruimte kan afbeeldingen, emoji's en taken bevatten, maar het is niet zo tijdelijk als een chat.

Een paar opmerkingen over kamers: als je een kamer hebt gemaakt met een persoonlijk account (in tegenstelling tot een zakelijk account), kan iedereen in de kamer de naam wijzigen. Er zijn een paar andere regels met betrekking tot het gebruik van kamers die te vinden zijn op een Google-ondersteuningspagina; het is een beetje verwarrend welke alleen van toepassing zijn op zakelijke accounts en welke op persoonlijke accounts, maar hopelijk zal Google dat in de nabije toekomst oplossen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here