Warner Bros.' Dune vs. Apple's Foundation: een epische botsing van contentdistributie

0
32

Jason Perlow

Door Jason Perlow voor Tech Broiler | 14 september 2021 — 11:42 GMT (12:42 BST) | Onderwerp: Apple

a5dc0fa4-5cee-4a21-b823-3c8309480a06.jpg

The Protagonists of Dune (Paul Atreides/Chalamet) en Foundation (Salvor Hardin/Leah Harvey)

Warner Bros/Apple Inc.

Vanmiddag zijn voor de technologie-industrie alle ogen gericht op het virtuele evenement “California Streaming” van Apple, waarbij de modellen van iPhones – en mogelijk iPads – dit jaar zullen worden onthuld aan een afwachtend publiek.< /p>

De nieuwe smartphones en tablets zijn voorbestemd om grote hits te worden – ze zijn jaar na jaar consequent geweest, zelfs met kleine iteratieve verbeteringen. Maar Apple's grootste nieuws van 2021 zal niet de iPhone 13 zijn. Het grote nieuws, in termen van nieuwe marktpenetratie en risicopotentieel, zullen de resultaten zijn van Apple's investering van $ 1 miljard in streaming media-inhoud voor zijn Apple TV Plus-service, die ze aangekondigd in 2019.

Een groot deel van die inzet van een miljard dollar zal hun bewerking zijn van Foundation, het eerste van drie delen in een reeks klassieke sciencefictionromans van Isaac Asimov die in het begin van de jaren vijftig werden gepubliceerd. In 1966 won de Foundation de prestigieuze Hugo Award voor de beste serie aller tijden.

Foundation is een episch verhaal dat de val beschrijft van een enorm galactisch rijk met meer dan 1000 jaar geschiedenis, gesitueerd in een fictief universum met een grote cast aan personages. Naast twee prequels en nog twee vervolgen die in de jaren tachtig en negentig werden gepubliceerd, schreef Asimov nog een reeks romans, de Robot-reeks, over een politie-onderzoeker en bewuste, langlevende androïden op een verre toekomstige aarde, die zich afspeelt in dezelfde gedeeld fictief universum als Foundation.

Apple brengt op 24 september de eerste aflevering van Foundation uit op zijn Apple TV+-service. Hoewel niemand precies weet hoeveel geld er is uitgegeven aan de 10 afleveringen van het eerste seizoen, heeft de regisseur, David S. Goyer, verklaard: “Het is behoorlijk hoog daar. Het was een ruim budget. Ik zal dit zeggen: als je twee afleveringen zou maken en ze samen zou voegen, is het budget groter dan sommige van de films die ik heb gemaakt.”

De productie heeft meer dan 500 mensen in dienst genomen en is de grootste televisie- of televisieserie ooit. filmproductie gemaakt in Ierland.

Foundation wordt beschouwd als zo'n baanbrekend sciencefictionwerk dat het bijna elk modern en populair werk en franchise in dat genre heeft beïnvloed, inclusief Star Trek en Star Wars. Het is de “OG” van harde epische sci-fi. Het is letterlijk fundamenteel voor zo veel van wat er in de populaire cultuur als Sci-Fi bestaat.

Dit alleen al is nieuwswaardig. Maar Foundation arriveert net op het moment dat een ander episch sci-fi-object ook op het grote en kleine scherm wordt uitgebracht: Warners bewerking van Dune, geregisseerd door Denis Villeneuve. Eerder was hij regisseur van Blade Runner: 2049 (2017) en Arrival (2016). Dune werd geproduceerd met een geschat budget van $ 165 miljoen, en dat is exclusief de marketingkosten, die naar verwachting aanzienlijk zullen zijn, tot wel $ 50 miljoen wereldwijd.

Dune is gebaseerd op de roman van Frank Herbert uit 1965, die in 1966 de Hugo Award voor beste roman won. Net als Foundation maakt Dune deel uit van een lange, epische reeks romans (waarvan de meeste zijn geschreven door zijn zoon, Brian Herbert en Kevin J. Anderson) die 15.000 jaar geschiedenis omspant, in een even complex fictief universum met een grote cast aan personages.

Dune heeft veel tv-series en films beïnvloed, met name Star Wars, waarvan de planeet Tattooine opmerkelijk veel lijkt op de woestijnwereld van Arrakis die Herbert voor ogen had. Het is opmerkelijk dat Dune zelf sterk wordt beïnvloed door Foundation, en de imperiale galactische stadsplaneet Coruscant van Star Wars is praktisch een kopie van de planeet Trantor van Asimov.

Dune is op verschillende internationale markten uitgebracht — in de bioscoop — deze week. In de Verenigde Staten wordt het gelijktijdig uitgebracht op HBO Max en in de bioscoop op 22 oktober.

Wat we dus aan het ontvouwen zijn, is de 2021-strijd van Hugo Award-winnende sciencefiction-epische aanpassingen en mechanismen voor contentdistributie.

Wie van de twee gaat winnen?

Terwijl ik zou graag zien dat een bewerking van Dune eindelijk slaagt, als mediafranchise heeft het geen uitstekende staat van dienst vanwege de extreme moeilijkheden bij het aanpassen van de werken en het verteerbaar maken van de verhaallijn voor het grote publiek.

Ondanks het feit dat hij miljoenen dollars had uitgegeven, slaagde regisseur Alejandro Jodorowsky er niet in om zijn bewerking van Dune in de jaren zeventig voorbij de fase van conceptualisering en ontwikkeling te krijgen. De eerste filmische poging, in 1984 uitgebracht door Universal Pictures, geregisseerd door David Lynch en geproduceerd door Dino de Laurentis, bracht slechts $ 31 miljoen op aan de kassa met een budget van $ 45 miljoen, dus het was financieel een grote teleurstelling. De tweede poging als miniserie op het Sci-Fi-netwerk oogstte ook nooit een enorm aantal kijkers. Ze waren echter in staat om de tweede en derde roman met succes aan te passen met een tweede miniserie.

Het recente trackrecord van Denis Villeneuve was ook niet zo geweldig. Hoewel zijn talenten om prachtige visuele werken van filmische kunst te produceren onbetwist zijn, zijn zijn films vanuit financieel oogpunt – naarmate hun budget is toegenomen – geen enorme producenten geweest. Blade Runner: 2049, dat aantoonbaar meer dan drie decennia van opgekropte vraag had als een vervolg op een cultklassieker (die zelf geen financieel succes was), had een budget van ongeveer $ 150 miljoen, met ongeveer $ 40-50 miljoen aan marketingkosten , en verdiende wereldwijd slechts $ 259 miljoen. Zijn vorige film, Arrival, was een kritische succesfactor, maar met een budget van $ 47 miljoen en een kassa van $ 203 miljoen.

Dune is ook maar de helft van een film. Terwijl Villeneuve ongeveer zeven of acht uur film schoot en het eindproduct 2:35 is, werd slechts een deel van het verhaal van het boek gefilmd. Mocht de film succesvol blijken te zijn, dan zal Warner (vermoedelijk) groen licht geven voor het tweede deel.

Als Dune echter het optreden van Villeneuve met Blade Runner: 2049 herhaalt, wordt het een flop. Houd er rekening mee dat de film in pre-COVID-tijden in de bioscoop werd uitgebracht toen het veel gemakkelijker was om peuken op stoelen te krijgen.

Ondanks het lezen van alle originele romans en enkele prequels van Brian Herbert, zal ik persoonlijk niet in een theaterstoel gaan zitten om Dune te zien — ik kijk het op een 70- inch-tv vanuit het comfort van mijn eigen huis met een Sonos surround sound-opstelling. Vermoedelijk zal dit weken zijn nadat ik de eerste paar afleveringen van Foundation heb gezien.

Ik weet niet hoeveel HBO, een onderdeel van WarnerMedia (onderdeel van AT&T), heeft betaald voor de rechten om Dune te streamen of hoeveel geld het denkt te kunnen verdienen door mensen te stimuleren zich te abonneren op hun streamingdienst. Ik krijg HBO Max gratis omdat ik genoeg geld uitgeef met mijn AT&T draadloze contract, en ik verwacht dat de meeste gebruikers zich in een vergelijkbare situatie bevinden.

Hoewel dit kan worden gezien als een interne kwestie van kostenverschuiving, heeft AT&T al besloten om alle activa van WarnerMedia aan Discovery Networks te verkopen. Dus als Dune het goed doet, heeft Discovery een hot item in handen. Als dat niet zo is? Nou, het zal de boekhouding een beetje creatiever maken als het tijd is voor AT&T om dat activum te lossen. Het maakt ook het proces om te bepalen of er een vervolg en een mogelijke tv-streaming spin-off, The Sisterhood, door moet gaan, veel moeilijker wanneer Discovery niet langer op de schatkist van AT&T kan vertrouwen.

De basis is niet zeker voor Apple

Omdat de meeste mensen onder de 50 waarschijnlijk nog niet eens van de Asimov-franchise hebben gehoord, is Foundation in dat opzicht volledig onbewezen. En hoewel Apple het relatief goed heeft gedaan met Ted Lasso en For All Mankind, heeft het nog nooit zo'n big-budget weddenschap op studioniveau op inhoud gedaan.

Aan de promotietrailers te zien, ziet Foundation er adembenemend uit wat betreft visuele effecten en acteertalent. Het is veel logischer om dit als een serie te doen dan alles samen te vatten in een speelfilm. De overweldigende reactie van fans op Disney's op Star Wars gebaseerde saga The Mandalorian heeft al bewezen dat episodische formaten veel logischer zijn voor dit soort inhoud, vooral als ze wekelijks worden uitgebracht – mensen blijven terugkomen voor meer.

Potentieel, volgens de regisseur, moet er 80 uur televisie worden verteld, om alle originele boeken van Asimov aan te passen, de Robots-romans niet meegerekend.

Hoewel de vroege recensies van Dune positief lijken, zijn er al zorgen dat veel ondersteunende personages over het hoofd zijn gezien of dat hun schermtijd drastisch is verminderd, met de hoop dat ze meer te zien zullen zijn in de tweede, maar niet-gefilmde helft.

Apple heeft een unieke positie in de branche omdat het honderden miljoenen potentiële oogappels heeft om zijn inhoud op zijn iPhone, iPad en Apple TV-apparaten te streamen. En hoewel het bedrijf zijn Apple TV+-service stukje bij beetje verkoopt voor slechts $ 4,99 per maand, kunnen velen ervoor kiezen om de service via de Apple One-bundel te krijgen, zoals ik, voor slechts $ 14,95 per maand.

Ik verwacht dat we Foundation vandaag zwaar gepromoot zullen zien op hun evenement, en we zullen de Apple TV+-service waarschijnlijk wel een jaar lang weggeven bij de aankoop van een nieuw apparaat. Dat alleen al zal een groot aantal oogappels trekken voor de nieuwe show.

Voor Apple maken Foundation en haar andere contentinvesteringen deel uit van het behouden van klanten in haar ecosysteem, een kostenpost om zaken te doen, een waardetoevoeging aan wat al het meest waardevolle ecosysteem voor digitale content is. Voor Warner Brothers is Dune een hoop dat je ofwel geld blijft pompen in een uitstervend en verouderd contentdistributiemechanisme of springt op hun HBO Max-service die concurreert met anderen die veel meer originele content hebben, zoals Disney, Netflix, en Amazon.

Hoewel ik hoop dat beide het goed zullen doen, weet ik in mijn hart welke van deze franchises de meeste kans van slagen heeft.

gerelateerde onderwerpen:

Buiten kantooruren iPhone Hardware Mobiliteit Smartphones Tablets Jason Perlow

Door Jason Perlow voor Tech Broiler | 14 september 2021 — 11:42 GMT (12:42 BST) | Onderwerp: Appel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here