Exponentieel, boekbespreking: technologische versnelling en de impact ervan op de samenleving

0
11

Wendy M Grossman

Door Wendy M Grossman voor ZDNet UK Boekrecensies | 14 oktober 2021 | Onderwerp: Innovatie

exponential-book-main.jpg

Exponentieel: hoe versnellende technologie ons achterlaat en wat eraan te doen • Door Azeem Azhar • Random House Business • 352 pagina's • ISBN 978-1-847-94290-6 • £20   

De afgelopen jaren geeft het coronavirus een masterclass over exponentiële groei: van januari 2020, toen 100 gevallen in China de WHO ertoe brachten een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid te bellen, tot vandaag, toen er wereldwijd meer dan 239 miljoen gevallen waren .

Voor die tijd was exponentiële groei misschien het best bekend als het geheim achter de opkomst van computers, zoals mensen zijn begonnen te vergeten. De wet van Moore — de observatie van Intel-medeoprichter Gordon Moore dat het aantal transistors op een geïntegreerde chip ongeveer elke twee jaar verdubbelt — is de reden waarom de smartphone in je zak meer dan duizend keer krachtiger is dan de grootste computers 50 jaar geleden, wat alleen overheden en grote organisaties zich konden veroorloven.

De exponentiële groei van computerkracht bracht de uitvinder Ray Kurzweil ertoe om de wet van versnellende opbrengsten voor te stellen en te voorspellen dat in 2045 de machine-intelligentie die van de mens zal passeren – ook wel de singulariteit genoemd.

In Exponential: hoe versnellende technologie ons achterlaat en wat eraan te doen, begint Azeem Azhar met de perceptie dat Kurzweil's insteek te beperkt was en dat exponentiële groei plaatsvindt in niet minder dan vier convergerende sectoren : informatica, energie, biologie en productie.

Op het gebied van energie dalen de kosten van hernieuwbare energie. In de biologie doen de kosten van genoomsequencing hetzelfde. Het eerste menselijke genoom duurde 13 jaar en $ 3 miljard; vandaag kan iedereen het voor $ 200 in een paar dagen gedaan krijgen en snelle sequencing was een van de redenen waarom we zo snel covid-vaccins kregen. In de productie verbetert 3D-printen snel en biedt het geheel nieuwe mogelijkheden om alles te creëren, van gebouwen tot orgels.

Alles bij elkaar genomen, zal de wereld waarin we ons haasten er heel anders uitzien. Azhar prijst Kurzweil voor het erkennen dat de grootste bijdrage aan onze perceptie dat het 'versnelt' de parallelle ontwikkeling en interactie van verschillende technologieën is. Het resultaat, schrijft Azhar, is een “exponentiële kloof” die ontstaat tussen ons begrip van onze wereld, die langzaam wordt bijgewerkt, en de opkomende technologieën, die sneller veranderen dan we aankunnen.

In dit boek, en in de Exponential View-podcast en nieuwsbrief die eraan voorafging, zegt Azhar, die journalist, oprichter van meerdere bedrijven en durfkapitalist is geweest, dat hij zich wil uitstrekken over de twee culturen van CP Snow — kunst en wetenschap — om de impact van al deze nieuwe technologieën op de samenleving te begrijpen.

Om deze ambitie waar te maken, verkent hij eerst de vier versnellende sectoren en bespreekt vervolgens hun effect op de interactie tussen politiek en economie. Azhar gaat vervolgens in op de impact op de relatie tussen de burger en de samenleving en sluit af met suggesties voor brede principes die ons door de faseovergang kunnen leiden en het stellen van vier voorschriften voor de weg die voor ons ligt: ​​transparantie, openheid, interoperabiliteit en digitale rechten.

De principes die Azhar voorstelt zijn breed: we moeten veerkracht en flexibiliteit opbouwen; we moeten onze opvattingen over de aard van het monopolie en de relatie tussen werknemers en werkgevers heroverwegen; en we moeten de veranderende machtsverhoudingen tussen steden, regio's en naties begrijpen. Bovenal moeten we niet vergeten dat technologie een kracht is die we kunnen sturen.

RECENTE EN GERELATEERDE INHOUD

Voorbereiden op de 'gouden eeuw' van kunstmatige intelligentie en machine learning

'Zijn we bereid de stekker eruit te trekken?' Technische projecten worden onder de loep genomen naarmate de bezorgdheid over digitale ethiek toeneemt

AI: verbied de algoritmen die onze mensenrechten bedreigen, zegt VN-chef< strong>

5 onverwacht populaire industrieën om robotica-banen te vinden

Quantum computing bevindt zich in een vroeg stadium. Maar investeerders worden nu al enthousiast

Rood meer boekbesprekingen

TikTok Boom, boekbespreking: de opkomst en opkomst van YouTube's jongere, hippere concurrentSocial Warming, boekrecensie: Temperatuurstijging, regulering vereist The Token Woman, boekrecensie: Hoe om te gaan met veelvoorkomende irritaties op de werkplek Monster, boekrecensie: Technologie regeert ons leven – maar wat te doen? Crypto Dictionary, boekrecensie: Een nuttige AZ van cryptografiedefinities

Verwante onderwerpen:

Buiten kantooruren CXO Digitale transformatie Tech Industrie Smart Cities Cloud Wendy M Grossman

Door Wendy M Grossman voor ZDNet UK Boekrecensies | 14 oktober 2021 | Onderwerp: Innovatie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here