Exponentiell, bokrecension: Teknikacceleration och dess inverkan på samhället

0
9

 Wendy M Grossman

Av Wendy M Grossman för ZDNet UK Bokrecensioner | 14 oktober 2021 | Ämne: Innovation

 exponential-book-main.jpg

Exponentiell: Hur accelererande teknik lämnar oss bakom oss och vad vi ska göra åt det • Av Azeem Azhar • Random House Business • 352 sidor • ISBN 978-1-847-94290-6 • £ 20

Under de senaste åren har coronaviruset undervisat i en mästarklass om exponentiell tillväxt: från januari 2020, då 100 fall i Kina ledde WHO att ringa en folkhälsokris, till idag, när det har funnits över 239 miljoner fall världen över .

Innan dess, som människor har börjat glömma, var exponentiell tillväxt kanske mest känd som hemligheten bakom datorns uppkomst. Moores lag-observationen från Intel-grundaren Gordon Moore att antalet transistorer på ett integrerat chip fördubblas ungefär vartannat år-är anledningen till att smarttelefonen i fickan är mer än tusen gånger kraftfullare än de största datorerna För 50 år sedan, som bara regeringar och stora organisationer hade råd med.

Den exponentiella tillväxten av datorkraft ledde till att uppfinnaren Ray Kurzweil föreslog lagen om accelererande returer och förutspår att maskinintelligens 2045 kommer att passera människors – a.k.a. singulariteten.

I Exponential: Hur accelererande teknik lämnar oss bakom och vad vi ska göra åt det börjar Azeem Azhar med uppfattningen att Kurzweils uppfattning var för smal och att exponentiell tillväxt sker i inte mindre än fyra konvergerande sektorer : datorer, energi, biologi och tillverkning.

Inom energin sjunker kostnaden för förnybar energi. Inom biologin gör kostnaden för genom -sekvensering detsamma. Det första mänskliga genomet tog 13 år och 3 miljarder dollar; idag kan vem som helst få sina för $ 200 på några dagar och snabb sekvensering var en del av varför vi fick covid -vacciner så snart. Inom tillverkning förbättras 3D -utskrift snabbt och erbjuder helt nya möjligheter för att skapa allt från byggnader till organ.

Sammantaget kommer världen vi stöter på att se ganska annorlunda ut. Azhar krediterar Kurzweil för att erkänna att den största bidragsgivaren till vår uppfattning att det “accelererar” är parallell utveckling och interaktion mellan olika tekniker. Resultatet, skriver Azhar, är en “exponentiell klyfta” som öppnar sig mellan vår förståelse av vår värld, som uppdateras långsamt, och den anlända tekniken, som förändras snabbare än vi kan hantera.

I den här boken och i Exponential View-podcasten och nyhetsbrevet som föregick den, säger Azhar, som har varit journalist, ett flertal företags grundare och en riskkapitalist, att han vill gå över CP Snows två kulturer-konst och vetenskap- för att förstå effekten av alla dessa nya tekniker på samhället.

För att uppfylla denna ambition utforskar han först de fyra accelererande sektorerna och diskuterar sedan deras effekt på samspelet mellan politik och ekonomi. Azhar överväger sedan påverkan på förhållandet mellan medborgare och samhälle och avslutar med att komma med förslag på breda principer som kan vägleda oss genom fasövergången och sätta fyra recept för vägen framåt: transparens, öppenhet, driftskompatibilitet och digitala rättigheter.

De principer som Azhar föreslår är breda: vi måste bygga motståndskraft och flexibilitet; vi måste tänka om våra uppfattningar om monopolets natur och förhållandet mellan arbetare och arbetsgivare; och vi måste förstå de förändrade maktförhållandena mellan städer, regioner och nationer. Framför allt måste vi komma ihåg att teknik är en kraft vi kan styra.

SENASTE OCH RELATERAT INNEHÅLL

Förbereder sig för 'guldåldern' för artificiell intelligens och maskininlärning

'Är vi villiga att dra i kontakten?' Tekniska projekt granskas när digitala etiska problem ökar

AI: Förbjud algoritmerna som hotar våra mänskliga rättigheter, säger FN: s chef < stark>

5 oväntat heta industrier för att hitta robotjobb

Quantum computing är i ett tidigt skede. Men investerare blir redan glada

Red fler bokrecensioner

TikTok Boom, bokrecension: Uppgången och uppgången för YouTubes yngre, hippare -konkurrentSocial Warming, bokrecension: Temperaturhöjning, reglering krävs The Token Woman, bokrecension: Hur man hanterar vanliga arbetsplatsirritationer Monster, bokrecension: Tekniken styr våra liv – men vad ska man göra åt det? Crypto Dictionary, bokrecension: En användbar AZ av kryptografidefinitioner

Relaterade ämnen:

After Hours CXO Digital Transformation Tech Industry Smart Cities Cloud  Wendy M Grossman

Av Wendy M Grossman för ZDNet UK Bokrecensioner | 14 oktober 2021 | Ämne: Innovation

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here