Androids 12L-funktionsminskning syftar till att vara en stor förbättring för hopfällbara telefoner

0
19

Vid årets Android Dev Summit tillkännagav Google en kommande uppdatering för enheter med större skärmar, som inkluderar surfplattor, hopfällbara enheter och enheter som kör ChromeOS. Google kallar uppdateringen 12L, och den ska få Android 12 att fungera smidigare på stora skärmar. Vi hörde första gången möjligheten till en “12.1”-uppdatering i slutet av september, och det verkar som att många av de ryktade funktionerna är sanna.

12L optimerar layouten för en enhets användargränssnitt, justerar placeringen av startskärmen, låsskärmen, aviseringar, snabbinställningar och mer. Google noterar att alla skärmar med 600 densitetsoberoende pixlar (dp) och högre kommer att visa en layout med två kolumner som använder hela skärmen. I exemplet som Google visar skjuts menyn Snabbinställningar mot vänster sida av skärmen, medan meddelandepanelen är låst till höger, vilket ger dig möjlighet att komma åt båda samtidigt – allt utan att öppna en app och stänga en annan.

Android 12L två kolumner Foto från Google

12L introducerar också ett nytt aktivitetsfält som gör det enklare för användare att snabbt växla mellan olika appar. Om du drar och släpper en app från aktivitetsfältet öppnas den i delad skärmläge, vilket Google noterar att det har aktiverats för alla appar, oavsett om de kan ändras i storlek eller inte.

12L multitasking 12L multitasking Foto från Google

En annan förändring som kommer med 12L är förbättrad brevlådehantering som borde få appar att se mer tilltalande ut. Google låter enhetstillverkare ändra storlek, form och färg på brevlådor, samt lägga till rundade hörn och justera positionen för det infällda fönstret.

12L kommer att släppas i början av nästa år, men du kan prova de nya funktionerna i förväg på förhandsgranskningssidan för 12L utvecklare. Därifrån kan du ladda ner 12L-emulatorn för att komma igång. Google säger också att de arbetar med OEM-partner för att rulla ut 12L-uppdateringen och att en utvecklare förhandsvisning av 12L för Lenovo P12 Pro-surfplattan är på gång.

Med så många nya vikbara telefoner som kommer ut på marknaden är det inte särskilt överraskande att Google bestämde sig för att rulla ut en uppdatering specifikt för dem (och surfplattor, förstås). Medan Google enligt uppgift har två hopfällbara telefoner på gång, experimenterar Samsung med en bildskärm som kan fällas ihop till en surfplatta. Det är ett år för hopfällbara enheter, och trenden visar inga tecken på att sluta – de håller på att bli så vanliga att till och med Best Buy erbjuder reparationer i butik för Samsungs hopfällbara enheter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here