Mozilla verbiedt de FVD Speed ​​Dial-extensie en verwijdert deze uit Firefox; maar gebruikers zijn woedend nadat ze hun bladwijzers kwijt zijn

0
36

door Ashwin op 24 november 2021 in Firefox – 14 reacties

Mozilla heeft de populaire extensie voor nieuwe tabbladen, FVD Speed ​​Dial, verbannen uit zijn Firefox add-ons repository. Een discussie op Mozilla's Discourse-portaal werpt enig licht achter het drama.

Mozilla verbiedt de FVD-snelkiesextensie en verwijdert deze uit bestaande Firefox-installaties

De volledige naam van de add-on is Speed ​​Dial [FVD] New Tab Page, 3D Start Page, Sync. De ontwikkelaar was Nimbus Web.

Ongeveer een jaar geleden ontdekte Mozilla dat de add-on een duistere manier gebruikte om gebruikersgegevens te verzamelen. FVD zou zoekopdrachten van gebruikers onderscheppen en deze webverzoeken doorsturen naar een externe zoekmachine.

ADVERTISEMENT

De ontwikkelaar van de extensie werd op heterdaad betrapt en kreeg van Mozilla te horen dat hij de praktijk moest staken. De ontwikkelaar heeft de functie uitgeschakeld en FVD Speed ​​​​Dial mocht worden gehost op de AMO. Fast-forward naar het heden, en het lijkt erop dat iemand zijn les niet heeft geleerd. De controversiële functie is opnieuw toegevoegd in FVD Speed ​​Dial. Aangezien de ontwikkelaar eerder was gewaarschuwd, was dit een herhaalde overtreding. Mozilla besloot dat dit de laatste druppel was en blokkeerde de add-on.

Als u FVD Speed ​​Dial in Firefox had geïnstalleerd, vindt u mogelijk dat het automatisch is verwijderd. Voor degenen die nieuwsgierig zijn, hier is de FVD-snelkieslijst op de AMO, die bij bezoek een fout toont die zegt dat de pagina niet kan worden gevonden. Dit is de webarchiefversie van de pagina, ter referentie.

Speed-Dial [FVD] Nieuwe tabbladpagina, 3D Startpagina, Sync

Hier is het bericht dat wordt weergegeven op de pagina van de add-on.

ADVERTEREN

Deze add-on schendt het beleid van Mozilla, aangezien de zoekfunctionaliteit die door de add-on wordt geleverd of geladen, geen zoektermen mag verzamelen of zoekopdrachten die naar een externe zoekmachine gaan, mag onderscheppen. De add-on heeft deze voorwaarden herhaaldelijk geschonden, ondanks dat Mozilla er expliciet op wees.

FVD-snelkiesgebruikers zijn woedend nadat ze de toegang tot bladwijzers hebben verloren

< p>Hoewel Mozilla het verbieden van de extensie goed is, levert het wel wat problemen op voor gebruikers die op de add-on vertrouwden. Veel gebruikers hebben geen toegang meer tot alle bladwijzers die ze hadden opgeslagen via FVD-snelkiesnummers. En nu de add-on automatisch uit de browser is verwijderd en uit de winkel is verbannen, is er letterlijk geen manier om hem opnieuw te installeren. Dit laat de gebruiker in de steek, omdat ze hun kostbare gegevens zijn kwijtgeraakt. Sommige gebruikers zijn woedend en geven Mozilla de schuld voor het zonder waarschuwing blokkeren van de add-on. Ze zijn van mening dat het op afstand uitschakelen van de add-on censuur is en dat gebruikers de keuze hadden moeten krijgen om de extensie al dan niet te gebruiken. Om het nog erger te maken, heeft Mozilla de discussie afgesloten met een droge verontschuldiging.

Mozilla statement over FVD Speed ​​Dial

ADVERTENTIE

Ik ben helemaal voor veiligheid en privacy, en het verbieden van de add-on is de juiste beslissing, maar ik leef mee met de gebruikers die hun gegevens zijn kwijtgeraakt. Bent u ooit buitengesloten van toegang tot uw gegevens? Uw kantoorwerk, studie, hobbyprojecten, etc. kunnen hierdoor worden beïnvloed. Ik ondervond een enigszins vergelijkbaar probleem toen OneTab uit het niets stopte met werken, het was frustrerend, maar de ontwikkelaar loste het probleem snel op met een update.

Misschien had Mozilla dit FVD-snelkiesverbod op een betere manier kunnen aanpakken. Misschien door een waarschuwing weer te geven die de gebruiker informeert over de schadelijke add-on, en gebruikers ertoe aanzet hun gegevens te exporteren en hen er vervolgens aan te herinneren de extensie handmatig te verwijderen. Nou, daar is het te laat voor, denk ik. Maar misschien is dit iets waar ze in de toekomst naar moeten kijken.

Op het moment van schrijven van dit bericht is FVD Speed ​​Dial nog steeds beschikbaar in de Chrome Web Store. Als u op de Firefox-add-on vertrouwde en uw gegevens terug wilt, kan het volgende gedeelte u misschien helpen.

DISCLAIMER: ik heb dit persoonlijk niet geprobeerd, maar sommige gebruikers op reddit beweren dat ze FVD Speed ​​Dial op Edge/Chrome hebben geïnstalleerd en het hebben gebruikt om hun snelkiesnummers naar het klembord te exporteren. U kunt dit gebruiken om ze in een andere add-on te importeren, zoals Group Speed ​​Dial. Dit werkt natuurlijk alleen als u uw gegevens met Eversync naar de cloud hebt gesynchroniseerd. Als u dringend uw gegevens van FVD moet herstellen, lijkt dit een goed idee, eigenlijk is het misschien de enige oplossing voor het probleem. Vergeet niet de add-on te verwijderen als je klaar bent.

Als je mijn artikel over de top 10 nieuwe tabbladextensies voor Chrome hebt gelezen, is het je misschien opgevallen dat ik kritiek had op FVD Speed ​​Dial's privacybeleid. Daarover gesproken, de meeste add-ons die ik in die post aanbeveel, zijn beschikbaar voor Firefox, dus misschien wil je er een proberen als je op zoek bent naar een alternatief.

Was je een FVD Speed? Gebruiker bellen? Wat vindt u van het verwijderen van de add-on?

ADVERTISEMENT