Meta saksøkte over 150 milliarder dollar for sin rolle i folkemordet på Rohingya

0
30

Campbell KwanSkrevet av Campbell Kwan, journalist Campbell Kwan Campbell Kwan Journalist

Campbell er journalist for ZDNet, og dekker teknologiens innvirkning på tvers av spekteret av myndigheter, lover og reguleringer. Etter å ha fullført sine studier i kunst og jus, har han forfulgt en karriere innen journalistikk etter en periode i juss i et bedriftsfirma.

Full Bio 7. desember 2021 | Emne: Juridisk

gettyimages-1236816350.jpg

Bilde: Eko Siswono Toyudho/Anadolu Agency via Getty Images

Rohingya-flyktninger har startet to gruppesøksmål verdt over 150 milliarder dollar mot Meta, tidligere kjent som Facebook, for dets rolle i å utløse Rohingya-folkemordet i Myanmar .

Søksmålene, som ble anlagt anonymt i Storbritannia og USA, hevder at Facebook-plattformen spredte hatytringer mot rohingyaer og feilinformasjon, samtidig som de hjalp brukere med å oppfordre til vold, som kulminerte med voldtekt, død og tortur av hundretusener av rohingyaer. .

Rohingya-folket er en muslimsk minoritet som historisk har levd i dagens Myanmar, men har møtt forfølgelse og brudd på menneskerettighetene fra lokale myndigheter og ekstremistiske buddhister i landet.

Det britiske søksmålet ble anlagt på vegne av alle ikke-amerikanske bosatte rohingya-overlevende rundt om i verden, mens det separate amerikanske kravet vil gjelde for rohingya-samfunnet basert i USA.

I den opprinnelige klagen [PDF] for det amerikanske søksmålet hevder flyktningene at Facebook-ledere tillot at innlegg som beordret treff fra Myanmar-regjeringen på rohingya-folk forblir på plattformen til tross for at de har visst om dens eksistens i årevis.

Klagen hevder at Facebooks algoritmer anbefalte mottakelige brukere å slutte seg til ekstremistiske grupper, der brukere er betinget til å legge ut enda mer provoserende og splittende innhold, ettersom det blåste opp brukerdataene Facebook presenterte for finansmarkedene. Ved å gjøre det, skal Facebooks nyhetsfeed ha prioritert og belønnet radikale brukere som utløste Rohingya-folkemordet, så negativt innhold som ga mest engasjement på plattformen.

“For å maksimere engasjementet, fyller Facebook ikke bare brukernes nyhetsstrømmer med uforholdsmessige mengder hatytringer og feilinformasjon; det bruker et system med sosiale belønninger som manipulerer og trener brukere til å lage slikt innhold,” skrev saksøkerne i klagen.

“Kjernen i denne klagen er erkjennelsen av at Facebook var villig til å bytte livene til rohingyaene for bedre markedspenetrasjon i et lite land i Sørøst-Asia.”

Ifølge klagen innrømmet Facebook først i 2018 at plattformen deres ble brukt til å fremme splittelse og oppfordre til offline vold etter at Rohingya-folkemordet allerede hadde skjedd. Dette var til tross for at Facebook ble advart fra rundt 2013 og utover om omfattende anti-rohingya-innlegg, grupper og kontoer på sin plattform, heter det i klagen.

Klagen heter også at den sosiale medieplattformen har fortsatt å mislykkes. forhindre feilinformasjon i Myanmar ettersom det angivelig fortsatt eksisterer mange falske kontoer som skaper uekte aktivitet som støtter Myanmars militære.

For å bøte på disse anklagene krever begge gruppesøksmålene mer enn 150 milliarder dollar i oppreisning for den urettmessige døden, personskaden, smerten og lidelsen, følelsesmessig nød og tap av eiendom som Rohingya-folket led.

Mens en av sakene er anlagt i USA, for den spesielle saken, søker flyktningene at den skal prøves under burmesisk lov, slik at Meta ikke er i stand til å bruke paragraf 230 i Communications Decency Act, som kan tillate teknologigiganten for å unngå ethvert ansvar angående innhold lagt ut av brukere på Facebook.

I henhold til burmesiske lover kan selskaper være ansvarlige for innhold på sosiale medieplattformer hvis det oppfordrer til vold og bidrar til folkemord.

Rettssakene følger etter at Facebook-varsleren Frances Haugen har kritisert Facebook for påstått bruk av ugjennomsiktige algoritmer for å spre skadelig innhold. Hennes anklager om at disse algoritmene kan utløse et økende antall voldelige hendelser, som angrepene på US Capitol Building som skjedde i januar i fjor, ble sitert i søksmålet.

Lignende argumenter har blitt anlagt i søksmålet i Storbritannia. . For det søksmålet har Rohingya-flyktningens juridiske representanter så langt gitt Facebook formell melding om at de har til hensikt å innlede sak.

Relatert dekning

Flere voldelige hendelser drevet av sosiale medier er nødt til å skje, sier Facebook-varslerFacebook-varsler: “Moralsk konkurs” sosial gigant må “hekte barn” for å vokseFacebook gir Kasakhstans regjering direkte tilgang til innholdsrapporteringssystem
Kongressen skjeller ut Facebook over skadene dens plattformer forårsaker: Hva er det neste? Facebook irettesetter WSJ for etterforskning av plattformens evne til å skade, “giftig” innvirkning CDC-studie finner bånd mellom mobbing på nettet, vold, hatytringer og selvmord eller selvskadingFacebook-hyller Instagram for barn, utvider foreldretilsyn for tenåringerFacebook-sjef Mark Zuckerberg om å sette profitt foran sikkerhet: “Det er bare ikke sant” Social Enterprise | Regjeringen | Teknisk industri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here