Artificiell intelligens driver fler datacenter, men kommer ändå inte att lindra problem med teknikpersonal

0
441

Joe McKendrickSkrivet av Joe McKendrick, bidragsgivare Joe McKendrick Joe McKendrick Bidragsgivare

Joe McKendrick är en författare och oberoende analytiker som spårar informationsteknologins inverkan på ledning och marknader. Joe är medförfattare, tillsammans med 16 ledande branschledare och tänkare, av SOA-manifestet, som beskriver värderingarna och vägledande principer för tjänsteorientering.

Fullständig biografi publicerad i Service Oriented den 11 december 2021 | Ämne: IT-prioriteringar

Det här är lukrativa tider för teknikleverantörer, men med tsunamin av teknik som tränger in på marknaden blir slutanvändarnas kunder alltmer överväldigade av allt. Artificiell intelligens till undsättning? Håll den tanken.

Foto: Joe McKendrick

Det är ordet från en färsk Uptime Institute-undersökning som visar att teknikleverantörer och datacenteroperatörer ser nästan oavbrutet expansion. För tredje året i rad säger cirka 80 % att kundernas utgifter ligger på eller över normala nivåer. Hälften förväntar sig en stark investeringstillväxt under de kommande tre till fem åren. Ungefär en av tre förutspår en viss inbromsning i tillväxttakten, men bara en av sex förväntar sig att den kommer att plana ut eller krympa.

Goda nyheter, men vart ska allt det där nya ta vägen? Att prognostisera datacenterkapacitet är fortfarande en mörk konst – och för fjärde året i rad säger leverantörer att det är det största problemet som deras kunder står inför. Att hantera en kombination av olika datacentermiljöer – vanligtvis vilken blandning som helst av lokal, samlokalisering, inklusive både detaljhandel och grossist, och moln – blev den näst största operatörsutmaningen.

Dessutom rapporterar nästan hälften (47 %) av datacenteroperatörerna att det är svårt att hitta kvalificerade kandidater, och 38 % av teknikleverantörerna säger att personalbrist kommer att hämma tillväxten. Även om AI förväntas bli mer omfattande under de kommande fem åren, men kommer inte att lindra personalbristen. Ett tillvägagångssätt är att öppna upp för rekrytering för en bredare mångfald av potentiella kandidater, och de flesta leverantörer, 88 %, förväntar sig att mer mångsidig personal kommer att rekryteras under de kommande tre till fem åren.

Både teknikleverantörer och datacenteroperatörer delar uppfattningen att AI i allt större utsträckning kommer att användas för att förbättra anläggningsdriften. “AI-tekniker fortsätter att utvecklas, och pandemin tvingade många datacenteroperatörer att se över sina investeringar i fjärrövervakning och relaterad programvara, vilket ökar intresset för tekniken”, konstaterar undersökningens författare, Rhonda Ascierto och Jacqueline Davis från The Uptime Institute. En växande andel leverantörer, 89 % 2021 (upp från 70 % 2019), håller med om att AI kommer att användas i stor utsträckning i datacenter för att förbättra effektiviteten och tillgängligheten inom de kommande fem åren.

Endast omkring en tredjedel tror att AI kommer att minska sysselsättningen i datacenter i förhållande till arbetsbelastningen inom samma tidsram. Bara 23 % av operatörerna förväntar sig att tekniken kommer att minska personalstyrkan inom de kommande fem åren. “Operatorer som tar ett avvägt förhållningssätt till verkligheten i att distribuera AI-driven programvara i uppdragskritiska funktioner,” säger Ascierto och Davis. “Förbättringar från tekniken och dess förmåga att sänka personalstyrkan genom automatisering är vanligtvis resultatet av en iterativ, människodriven process. Att utveckla förtroende för ett system tar tid.”

Uptime-analytikerna förutspår att nästan 2,3 miljoner heltidsanställda kommer att behövas globalt år 2025 för att stödja design, konstruktion och drift av datacenterinfrastruktur globalt, upp från uppskattningsvis två miljoner år 2020. Efterfrågan på arbetare “förvärras av den förväntade pensionering av många befintliga arbetare”, säger författarna.

Den största utmaningen för kunderna är konsekvent: prognostisering av datacenterkapacitet. “För vissa operatörer innebär detta att de hanterar skenande efterfrågan i sina egna lokala datacenter, medan det för andra förutser minskad efterfrågan när mer arbete flyttas till tredjepartsinfrastruktur”, enligt Ascierto och Davis. “För de flesta är utmaningen mer nyanserad än enbart kapacitetsdimensionering. Det handlar om var olika arbetsbelastningar ska köras baserat på krav på kostnad, motståndskraft, efterlevnad och andra faktorer.”

Edge computing har också kommit in i teknikdesign och kapacitetsplanering. Leverantörernas förtroende för den kortsiktiga tillväxten av edge har ökat, och 60 % håller med om att de flesta av deras kunder kommer att äga små edge-datacenter inom fem år, upp från 48 % för ett år sedan. De flesta, nästan tre fjärdedelar, säger att de gör ändringar i sina produkter eller tjänster som svar på fördelen. “Omdesign och förändringar kan vara nödvändiga för edge-distributioner eftersom edge computing ofta är placerad på avlägsna eller nya platser med minimal eller ingen personalnärvaro”, säger Uptime-författarna.

“Under det senaste decenniet har tillgänglighetszoner blivit det de facto sättet för hyperskaloperatörer att upprätthålla service alltid, men tillvägagångssättet är inte längre begränsat till hyperskalor”, tillägger de. “Företag börjar distribuera privata molnarbetsbelastningar över rack på minst tre samlokaliseringsplatser som är tillräckligt nära varandra för att säkerställa låg latens, men tillräckligt långt ifrån varandra för att undvika en lokaliserad störning på en plats som påverkar arbetsbelastningen på en annan. Genom att replikera och avleda arbetsbelastningar bland webbplatser innebär det att behovet av feltolerans vid ett enskilt datacenter kan minskas, åtminstone i teorin.”

Det finns två skäl till denna diversifiering: ökat oberoende av IT-tjänster och arkitektonisk komplexitet. “Mer kritiskt arbete pågår i datacenter än någonsin tidigare, och alla stora komponentfel kan falla samman, vilket gör återställning svår och dyr”, påpekar Ascierto och Davis.

Det finns en växande medvetenhet om IT:s roll i hållbarhet , visar undersökningen också. I takt med att fler stora datacenter (20 MW eller mer) etableras under de kommande fem åren – något som leverantörerna förväntar sig – kommer det att öka pressen på sektorn att förbättra sitt miljöavtryck. Nästan tre fjärdedelar av leverantörerna förväntar sig att de flesta anläggningar kommer att ha koldioxidminskningsmål till 2022. Nästan fyra av fem leverantörer har satt upp egna mål för att minska miljöpåverkan från sina produkter eller tjänster. Majoriteten av dessa leverantörer (80 %) har gjort om sina produkter/tjänster för datacenter för att förbättra sitt miljöavtryck under de senaste två åren.

Molnprioriteter | CXO | Tankeledarskap | Innovation | Teknik och arbete