Engagerade vuxna rökare som börjar vaping är mer benägna att tappa cigaretter

0
168

Vuxna rökare som säger att de inte planerar att sluta röka men som börjar använda e-cigaretter är mer benägna att sluta än de som inte börjar vaping, enligt en ny studie. Människor som säger att de inte försöker sluta ingår ofta inte i studier av de potentiella fördelarna med e-cigaretter för vuxna rökare, och de nya uppgifterna visar att gruppen bör beaktas under den typen av analys.

I den nya studien, publicerad på tisdag i JAMA Network Open, utvärderade forskare data från Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) Study, som drivs av National Institutes of Health ( NIH) och Food and Drug Administration (FDA). Deltagarna intervjuades om sitt tobaksbruk fyra gånger mellan 2014 och 2019.

Av studiegruppen sa 1 600 personer i inledande intervjuer att de inte använde e-cigaretter och inte planerade att någonsin sluta röka cigaretter. Vid nästa uppsättning intervjuer hade cirka 6 procent av den gruppen slutat röka traditionella cigaretter. Deltagare som hade börjat använda e-cigaretter dagligen under den tiden hade mycket större sannolikhet att vara i de 6 procenten än deltagare som inte hade det — 28 procent av gruppen som använde e-cigaretter hade slutat röka cigaretter, jämfört med knappt 6 procent av gruppen som inte använder e-cigaretter.

Förhållandet kan bero på att rökare som börjar använda e-cigaretter tenderar att övergå till att planera att sluta röka, föreslår författarna, ett mönster som setts i tidigare forskning från PATH-studien och i andra experiment. Den nya analysen avslöjade inte huruvida folks beslut att sluta kom efter att de började röka e-cigaretter, så den kan inte peka ut orsaken till förändringen. Bytet är dock sannolikt fördelaktigt – viss forskning visar att e-cigaretter är mindre skadliga än traditionella cigaretter, även om de inte är ofarliga.

Studien släpptes medan FDA fortfarande granskar några e-cigarettrelaterade produkter, inklusive de som tillverkats av Juul. Byrån har blåst förbi sin deadline i september för att utvärdera ansökningar från e-cigarettföretag – efter en årslång period utan verkställighet behöver företag nu tillstånd innan de kan marknadsföra sina produkter. De enda e-cigaretter som FDA har godkänt hittills är e-cigaretter med tobakssmak från RJ Reynolds Vapor Company. I slutet av december hade man avslagit 260 ansökningar.

FDA säger att dess fokus ligger på att ta reda på om en vaping- eller e-cigarettprodukt har fördelar för vuxna rökare som uppväger riskerna för barn och tonåringar, som började vaping i stort antal i 2018 och tenderar att lockas till smaksatta produkter. Den nya forskningen indikerar att rökare som säger att de inte planerar att sluta bör inkluderas i dessa risk-nytta-beräkningar, konstaterar studieförfattarna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here