Ett hektiskt år framför oss inom utveckling av låg kod och ingen kod

0
8

Joe McKendrick Skriven av Joe McKendrick, bidragsgivare Joe McKendrick Joe McKendrick Contributor

Joe McKendrick är författare och oberoende analytiker.

Fullständig beskrivning publicerad i Service Oriented den 15 januari 2022 | Ämne: Företagsprogramvara

Kommer 2022 att bli året då medborgarutvecklare äntligen tar makten som ledande applikationsutveckling inom sina respektive branscher? Det ser troligt ut, tack vare nya lösningar med låg kod, ingen kod och serverlösa. Och, viktigare, det kommer också att finnas ytterligare en “medborgare” i blandningen — professionella utvecklare själva, som snabbt accelererar sin förmåga att planera, montera och underhålla allt mer komplexa företagssystem.

Foto: Joe McKendrick

Både icke-utvecklare och utvecklare ser allt mer sofistikerade applikationer som de kan bygga med tillvägagångssätt med låg eller ingen kod. Till exempel var ett av tillkännagivandena från AWS senaste re:Invent-konferens ett förbättrat plattformserbjudande, Amazon SageMaker Canvas, designat för att göra AI-utveckling tillgänglig för massorna genom en visuell, ingen kodfunktion som gör det möjligt för affärsanalytiker att bygga maskin inlärningsmodeller och generera korrekta förutsägelser utan att skriva kod eller kräva expertis inom maskininlärning. Många andra leverantörer satsar på erbjudanden som kräver liten eller ingen kodkunskap, med mycket av backend-integrationen och logiken gömd i bakgrunden, driven av automation och AI.

Efter år av förväntan och besvikelser kan åldern för den obesvärade utvecklaren äntligen vara över oss. Nästan hälften (47 %) av företagen i en TechRepublic-undersökning använder nu lågkod och ingen kod i sina organisationer. En av fem av dem som inte använder sig av just nu sa att de avser att ta till sig tekniken under det kommande året.

“Automation är i förarsätet för mycket av denna förändring”, säger Daniel Dines, VD och co. -grundare av UiPath, i ett inlägg på Wired. “Fram till denna punkt har IT-team eller excellenscentra för automatisering lett mycket av denna initiala utveckling. År 2022 kommer dock medborgarutvecklare att ligga i framkant av denna acceleration.”

Helst kommer låg kod och ingen kod att leda till lite eller inget beroende av IT “för att uppdatera webbplatsen med nya produkter, innehåll eller prissättning”, säger Nuno Pedro, general manager och global chef för handelslösningar på SAP. “Små återförsäljare kan till exempel göra snabba ändringar i sina produktkataloger online utan inblandning från IT. Det innebär också en lägre total ägandekostnad eftersom den erbjuder återanvändbara byggstenar.”

Professionella utvecklare sällar sig också till raden av utvecklare med låg kod och ingen kod — IDC uppskattar att 40 % av befolkningen av lågkodsanvändare är professionella utvecklare, med ytterligare 33 % som deltidsutvecklare, och de återstående 27 % som “icke-kompenserade” utvecklare. “Lågkodsutvecklare är inte enbart eller ens övervägande deltidsapplikationsutvecklare, som annars är kända som affärsutvecklare,” påpekar företagets analytiker.

Dessutom är heltidsutvecklare inte främmande för utvecklingsplattformar utan kod: “Salesforce och Microsoft Power Apps, till exempel, används båda flitigt av heltidsutvecklare, liksom innehållshanteringsplattformar som utnyttjar Drupal och Joomla”, säger IDC-analytiker Arnal Dayaratna. “Den starka penetrationen av applikationsutvecklingsverktyg med låg kod bland heltidsutvecklare illustrerar hur utvecklarnas demografi redan har börjat förändras så att utvecklare inte längre definieras av sin kunskap i kodning utan snarare definieras av sin förmåga att bygga digitala lösningar ,” han lägger till.

Det finns logik för utvecklare som anammar metoder med låg kod och ingen kod. “Utvecklare älskar att koda, men det de älskar mer är att skapa, oavsett språk”, säger Steve Peak, grundare av Story.ai. “Utvecklare letar alltid efter nya verktyg för att skapa snabbare och med mer njutning. När den är låg och ingen kod växer till ett verktyg som utvecklare har mer kontroll över vad de verkligen behöver få gjort; de kommer utan tvekan att använda dem. Det hjälper dem genom att få arbete görs snabbare med mer njutning, exempel på detta finns överallt och är förankrat i de flesta utvecklare. Ett sökande efter nästa, bättre sak.”

Samtidigt finns det fortfarande mycket arbete kvar att göra — av professionella utvecklare, förstås — innan äkta lågkods- eller kodfri-funktioner blir verklighet. “Även de mest populära verktygen på marknaden kräver betydande API-kunskap och troligen JavaScript-erfarenhet”, säger Peak. “De produkter som inte kräver API- eller JavaScript-erfarenhet är begränsade i funktionalitet och liknar ofta den hos anpassade Kanban-kort och mer medierika kalkylblad där informationslogik för det mesta saknas.”

Marknadsföring och försäljning är primära områden där medborgarutvecklare växer fram. “Låg kod och ingen kod tillåter organisationer att vara smidiga och experimentella i kundupplevelsen”, säger Pedro. “Lågkod och ingen kod tillåter också varumärken att vara mycket lyhörda för marknaden och kundernas svar och behov, och driva innovationer baserade på förändringar allt eftersom. Låg kod och ingen kod blir en språngbräda – en organisation kan snabbt förverkliga en idé utan att använda kod-/lågkodsverktyg, men ändå med förmågan att ge den en unik varumärkessignatur med hjälp av anpassningar som utnyttjar huvudlösa API:er. Detta är fördelaktigt för implementeringar eftersom tjänster kan fokusera på differentiering på sin webbplats, eftersom standarden handelsmöjligheter uppnås enkelt direkt.”

Plattformar med låg kod och ingen kod är inte de enda tillvägagångssätten som banar vägen för professionella och medborgarutvecklare. En separat analys av IDC pekar på funktioner som härrör från trenden för serverlösa datorer som förenklar processen att bygga och distribuera applikationer. “Det finns ett växande antal verktyg och miljöer som stöder rörelsen med låg kod/ingen kod, som abstraherar både utvecklings- och driftprocedurer och protokoll från både professionella och “medborgare” utvecklare. Serverlös är ett nyckelsteg för att stödja konceptet med applikationer bygg “LEGO-block”-stil, lätt att montera och demontera på begäran som verksamheten kräver, utan behov av teknisk expertis inom utveckling eller operativa metoder.  (Obs! Jag skrev den här rapporten tillsammans med IDC-analytikerna Al Gillen och Larry Carvalho. )  

Några nyckeltrender konvergerar för att göra lågkod och ingen kod till en verklighet och en nödvändighet. “En dramatisk ökning av antalet molnprogramverktyg på marknaden har lett till att det genomsnittliga företaget använder mer än 1 000 olika mjukvaruverktyg”, säger Alistair Russell, medgrundare och CTO för Tray.io. “En annan trend är API-ekonomin, det nya ekosystemet av molnbaserad programvara som använder API:er för att kommunicera med varandra, och som även ger tredjepartsutvecklare kraften att snabbt bygga ut anpassad funktionalitet ovanpå befintliga tjänster. Dessa två trender har orsakat betydande affärssmärta för IT-organisationer som servar mjukvarutunga, branschteam. Nu behöver till synes alla marknadsförings-, försäljnings-, support-, finans- och HR-team API-integrationer mellan sina många programvaruverktyg.”

< p>Som svar kan “lågkodintegreringslösningar spara resurser, minska tekniska skulder och omfokusera värdefulla resurser på de viktigaste prioriteringarna”, fortsätter Russell. “Lågkodsplattformar ger IT-organisationer kraften att stå upp integrationer omedelbart och skjuta upp det mesta av deras framtida API-underhållsarbete till själva plattformarna.”

Eftersom lågkods- och no-code-miljöer växer fram under det kommande året kommer en utmaning att vara hur information hanteras. Chris Bergh, VD för DataKitchen, säger att när låg kod och ingen kod vinner dragkraft, kommer en praxis som han kallar DataGovOps att få fäste. “Det tveeggade svärdet att göra människor lösa på data kan skapa kaos – en mardröm för datastyrning”, säger han. DataGovOps erbjuder ett alternativ till hårdhänta tillvägagångssätt som “möten, checklistor, sign-offs och tjat – alla skatter på låg-kod användarproduktivitet”, säger Bergh. “DataGovOps skyddar användarens frihet att förnya sig med verktyg med låg kod och ingen kod inom ramen för en välstyrd miljö. Det ser ut att omvandla alla ineffektiva, tidskrävande och felbenägna manuella processer som är förknippade med styrning till kod eller skript och ombildar styrningsarbetsflöden som repeterbara, verifierbara automatiserade orkestrationer. DataGovOps tillhandahåller en komplett verktygskedja, säkerhetsåtkomst, förpaketdatauppsättningar, integration med arbetsflödeshantering inklusive en automatiserad väg till implementering och styrningsspårning med avseende på policyer.”

I slutändan, på grund av låg kod och ingen kod, växer konceptet “sammansättbart företag” fram. “Istället för att ta det föråldrade tillvägagångssättet att förlita sig på begränsade mjukvaruverktyg som bara kan förbättras med utvecklarresurser, ser vi att företag snabbt sätter ihop och sätter ihop funktionella byggstenar för sina viktigaste processer”, säger Russell. “I den sammansatta företagsmodellen kan företag reagera på snabbt föränderliga marknadsförhållanden genom att anpassa sina verktyg och processer, särskilt som allt mer kunniga branschteam använder lågkodslösningar för att betjäna sig själv. Som ett resultat kan IT-organisationer fokusera på nytt. deras ansträngningar för de strategiska projekt som betyder mest: digital transformation, säkerhet, molnmigrering och att bygga en kundupplevelse i världsklass.”

(Upplysning:  Jag är en kontraktsanalytiker hos IDC, som nämns i den här rapporten .)

IT-prioriteringar | Moln | Big Data Analytics | Innovation | Teknik och arbete | Samarbete

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here