Så här får du ekonomisk lindring när du lämnar in din skatt

0
9

Skrivet av skatteredaktörer, bidragsgivare. Ämne: Skatter

Covid-19:s inverkan på 2020 var enorm. Hundratusentals amerikaner miste livet, och många fler kände sorgen efter dessa förluster.

Även om det skedde förbättringar under 2021, stod många individer fortfarande inför ekonomiska utmaningar som började 2020. De flesta amerikaner fick dock två stimulansbetalningar 2020 för att hjälpa till (och de var tack och lov skattefria). Det fanns en tredje 2021 på upp till $1 400. Och så var det Advanced Child Tax Credit för berättigade föräldrar. IRS skickade förskottsbetalningar från juli till december på upp till $300 per barn.

När skattesäsongen rullar på och folk lägger in skatt på sin inkomst 2021, finns det många möjligheter att göra lite saft av 2021 års citroner. För personer i vissa situationer erbjuder 2021 skatteförmåner som kan resultera i en mycket större återbetalningscheck än förväntat.

Skatteförmåner om du utnyttjade din 401(k) 2020

Under ett normalt år medför ett uttag av pengar från din 401(k) innan du är 59 1/2 år en ytterligare 10 % straffavgift utöver de skatter du måste betala på de pengarna. Men 2020 avstod den federala CARES Act från den påföljden för upp till $100 000 i uttag. Inte nog med det, dessa pengar skulle kunna redovisas som inkomst under en treårsperiod, och du kan också ersätta de pengarna under en treårsperiod utan någon skatteavgift. IRS ger tydliga svar på frågor relaterade till detta i sin CARES Act FAQ.

Så, vad betyder det om du tog ut pengar tidigt från din 401(k) 2020? Låt oss säga att du tog ut $30 000 för att överleva året. Under ett vanligt år skulle du behöva behandla detta som vanlig inkomst, betala inkomstskatt på det och betala ytterligare 10 % i straffavgift – ytterligare 3 000 USD.

I det här exemplet har du nu fler alternativ. Du har möjlighet att fördela den inkomsten över tre år om du vill, och rapportera 10 000 USD på din avkastning 2020, 2021 och 2022. Om du dessutom bestämmer dig för att betala tillbaka dessa 30 000 USD i slutet av 2022 kan du lämna in en ändrad deklaration för tidigare år och begära återbetalning av skatten du betalade på 10 000 USD för varje år.

Även: Skatteidentitetsstöld: Hur du skyddar din kredit och din ekonomi

strong>

Möjlighet att få stimulanskontroller som du kan ha missat

Om du var berättigad att få stimulanspengar 2020 och 2021 (av IRS kallad en ekonomisk effektbetalning), och du inte fick allt, oroa dig inte. Du kan begära det saknade beloppet som en återvinningsrabattkredit på dina skatter som du lämnar in i vår, vilket kommer att minska de skatter du är skyldig med det belopp du fortfarande saknar från din stimulansbetalning. Det betyder att du i princip får din betalning som en del av din skatteåterbäring (eller i form av en mindre skatteräkning, i vissa fall).

IRS tar upp de flesta frågor du kan ha om detta på sin sida för återvinningsrabatt.

Möjlig behörighet för inkomstskatteavdraget

Vissa personer som upplevde en inkomstminskning 2020 och/eller 2021 kan nu vara berättigade till inkomstskatteavdraget, vilket är en direkt minskning av din skattesedel som gäller för hushåll med lägre inkomster, särskilt de med barn. Men fler arbetare kommer att kvalificera sig för EITC 2021 (inklusive de utan barn) och få mer än föregående år.

Som en snabb kontroll, om du tjänade 57 000 USD eller mindre i hushållsinkomst 2021 och har tre eller fler barn, är du sannolikt berättigad till krediten. För färre barn sjunker inkomstgränsen avsevärt, ner till 48 000 USD i hushållsinkomst för ett barn och bara 21 000 USD om du inte har några. IRS EITC Snabbfakta-sidan förklarar grunderna.

Vad är fördelen med denna kredit? Storleken på krediten går så högt som $6 728 (om du har tre eller fler kvalificerade barn). Dessutom kan individer och familjer som är berättigade till Federal EITC få en liknande kredit från sina lokala myndigheter i 28 delstater, DC och New York City. För många människor blir det en direkt ökning av deras skattedeklaration, eller så kan de vända en situation där de är skyldiga skatter till en situation där de får en återbetalning istället.

Barnskatteavdrag

Om du fick förskottsavdrag för barn under sista halvåret 2021 är beloppen inte skattepliktiga. De är dock ett förskott på krediten du skulle få vid skattetillfället som kommer att dras av från krediten du är skyldig dig.

Standardavdraget

< p>IRS ökade standardavdraget för anmälningar för skatteåret 2021 för att hålla jämna steg med inflationen. Gifta par kan nu ta 25 100 USD (istället för 24 800 USD förra året) och 1 350 USD per make över 65. Anmälan som hushållschef uppgår till 18 800 USD för 2021 års inkomst plus 1 700 USD för filer som är 65 år eller äldre. Individer som anmäler sig som singel kan dra av $12 550 eller $14 250 om de är 65 år eller äldre.

Child and Dependent Care Credit

Om du betalar för barnomsorg är din årliga kredit högre i år än föregående år. Kvalificerade familjer kan få 50 %, jämfört med 35 % rabatt för 2020. Maximalt är en kredit på 4 000 USD på upp till 8 000 USD i kvalificerade barnomsorgskostnader för ett barn och upp till 8 000 USD på 16 000 USD i berättigade barnomsorgskostnader för två eller fler barn.< /p>

Vad händer om du får en stor skatteåterbäring?

Dessa faktorer tillsammans kan göra att du får en större skatteåterbäring än vanligt i år. Om du ska få en stor check från IRS, var smart med din skatteåterbäring. Här är några saker att tänka på:

Betala av skulder med hög ränta 

Om 2021 såg dig samla på dig kreditkortsskulder eller avlöningslåneskulder, bör din återbetalningscheck för inkomstskatt användas för att eliminera en del eller hela den skulden. Börja med att konstruera en skuldåterbetalningsplan (det är enkelt!) och använd den för att avgöra vilka av dina skulder du ska betala av först.

Starta en akutfond 

< p>Om du inte har några utestående högränteskulder, överväg att lägga en del av pengarna åt sidan i en akutfond. En nödfond är precis vad det låter som:  en reserv av kontanter som sparas för nödsituationer. Att bygga en nödfond är inte svårt, särskilt om du börjar med lite pengar.

Spara till en känd kommande utgift

Om du till exempel har en apparat som snart måste bytas ut, håll i pengarna tills det är dags att göra det stora köpet. Att ha en handpenning — eller tillräckligt för att betala för det hela — kommer att spara mycket jämfört med att använda kredit eller ta ett lån.

Även: Hur du lämnar in din skatt om du fick arbetslöshetsersättning 2021

Dåliga nyheter: Du är skyldig skatt på arbetslöshetsersättning… men det finns hjälp

< p>Om du fick arbetslöshetsersättning 2021, dåliga nyheter: Du är skyldig inkomstskatt på dessa förmåner, precis som du gör på vanliga inkomster. Men oroa dig inte om du är i den här situationen: Om du valde att ta bort skatter från dina arbetslöshetscheckar är du i bra form.

Vad händer om du inte gjorde det? Förbered först din inkomstskatt och se hur mycket du är skyldig. Börja spara så mycket som möjligt så snart som möjligt så att du har råd med skattesedeln. Var sedan proaktiv och kontakta IRS direkt för att skapa en betalningsplan.

Vanliga frågor

Regeringen – USA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here