Den russiske regering udelukker sine videnskabsmænd fra internationale konferencer

0
124

Russiske videnskabsmænd vil ikke deltage i internationale konferencer i år, sagde Ministeriet for Videnskab og Højere Uddannelse i Den Russiske Føderation via sin Telegram-kanal. Beslutningen kommer, da Ruslands invasion af Ukraine har anstrengt forholdet mellem russiske videnskabsmænd og det internationale forskningssamfund.

Minister Valery Falkov sagde også under et møde med universiteter, at videnskabelige skoler ikke længere bør lægge vægt på, når publikationer indekseres gennem de to store internationale videnskabelige databaser, ifølge et resumé sendt gennem ministeriets Telegram-kanal.

Forskere har ikke forbud mod at publicere forskning i internationale tidsskrifter indekseret i de to databaser, Web of Science og Scopus, men vil ikke læne sig op ad dem som indikatorer for kvaliteten af ​​arbejdet. De to databaser er vigtige kilder til videnskabelig information og har målinger, der er meget brugt til at vurdere den relative betydning af videnskabelig forskning.

Tiltagene er en vending af næsten ti års bestræbelser på at gøre russiske forskningsinstitutioner mere internationalt konkurrencedygtige. Landet rekrutterede aktivt internationale forskere og pressede på for, at russiske videnskabelige organisationer skulle undersøge deres forskeres arbejde baseret på metrikker i Web of Science and Scopus. Internationale placeringsorganisationer kan bruge data fra disse databaser til at udvikle deres lister over verdens bedste universiteter. Publikationer fra russiske videnskabsmænd i internationale tidsskrifter steg mellem 2013 og 2016 efter dette fremstød, ifølge en analyse.

For to uger siden besluttede den russiske regering at stoppe vurderingen af ​​videnskabelig forskning højere, hvis den blev publiceret i Web of Science- og Scopus-indekserede tidsskrifter. Regeringen sagde også, at den ikke længere ville kræve, at forskning udført med bevillinger fra statslige forskningsprogrammer skulle offentliggøres i indekserede tidsskrifter.

Clarivate, som driver Web of Science, havde allerede lukket sit russiske kontor og sagde, at det ikke ville evaluere nye tidsskrifter fra Rusland og Hviderusland (som støtter Rusland i dets invasion af Ukraine).

Andre forskningsorganisationer har også afbrudt forbindelserne til russiske forskningsorganisationer. Den Europæiske Organisation for Nuklear Forskning, eller CERN, sagde, at den ikke ville samarbejde med den russiske Føderation. Den internationale matematikkongres afholdes stort set i juli i stedet for som planlagt i Rusland.

Mange ukrainske videnskabsmænd har brugt de sidste par uger på at opfordre tidsskrifter til at udelukke forskning fra russiske videnskabsmænd, men fremtrædende tidsskrifter som Nature har presset tilbage mod en udgivelsesboykot , og siger, at den ikke ønsker at blokere for videnskabelig udveksling. Mindst en håndfuld tidsskrifter, herunder Journal of Molecular Structure, har sagt, at de ikke vil acceptere arbejde fra russiske institutioner.

Ukrainske forskere har også sagt, at russiske videnskabsmænd ikke bør inviteres til internationale konferencer.