Apple TV Plus er den første streamingtjeneste, der vinder bedste film ved Oscar-uddelingen

0
237

CODA er blevet den første film fra en streamingtjeneste til at vinde bedste billede ved Oscar-uddelingen, som et tegn på den voksende dominans af streamere som Apple, Netflix og Amazon ved Hollywoods mest prestigefyldte prisuddeling. Apple TV Plus-filmen følger Ruby Rossis (Emilia Jones), det eneste hørende medlem i en døve families kampe, mens hun forsøger at udforske et liv væk fra sin familie. Apple købte forlystelserne til CODA for 25 millioner dollars i en budkrig efter premieren på Sundance Film Festival sidste år.

Ud over at vinde bedste billede vandt CODAs Troy Kotsur bedste mandlige birolle for sin rolle i filmen, og dets manuskript-instruktør Siân Heder tog også prisen for bedste tilpassede manuskript. Kotsur er den første døve skuespiller, der har vundet en skuespiller Oscar siden 1986, da hans CODA-medspiller Marlee Matlin vandt bedste skuespillerinde for sin rolle i Children of a Lesser God, bemærker Variety.

Streamingtjenester har set film nomineret for bedste billede flere gange før, men indtil nu har ingen formået at tage den eftertragtede toppris væk. Amazon var den første, da det sikrede sig en nominering for bedste billede til Manchester by the Sea i 2017, selvom det tabte til Moonlight på selve natten.

Netflix har også set flere af sine film nomineret for bedste billede, herunder Roma, The Irishman, Marriage Story, Mank, The Trial of the Chicago 7, samt Don't Look Up og The Power of the Dog i år. Den hentede flest nomineringer til dette års Oscar-uddeling, 27 i alt, men vandt kun i kategorien bedste instruktør for Jane Campions The Power of the Dog.

Ifølge Variety brugte Apple efter sigende over $10 millioner på sin Oscar-kampagne for CODA, hvilket er mere end hele dets produktionsbudget. Administrerende direktør Tim Cook hilste nyheden velkommen på Twitter og kaldte den en “dybt smuk film”, som “fejrer vores forskelligheder.”