Den første autonome røntgenanalyserende kunstig intelligens er godkendt i EU

0
93

Et kunstig intelligensværktøj, der læser røntgenbilleder af thorax uden tilsyn fra en radiolog, fik lovgodkendelse i EU i sidste uge – en første for en fuldstændig autonom medicinsk billeddannelses-AI, sagde virksomheden, kaldet Oxipit. i en udtalelse. Det er en stor milepæl for kunstig intelligens og vil sandsynligvis være omstridt, da radiologer har brugt de sidste par år på at skubbe tilbage på indsatsen for fuldt ud at automatisere dele af deres job.

Værktøjet, kaldet ChestLink, scanner røntgenbilleder af thorax og sender automatisk patientrapporter om dem, som det ser som fuldstændigt sunde, uden abnormiteter. Alle billeder, som værktøjet markerer som havende et potentielt problem, sendes til en radiolog til gennemgang. De fleste røntgenstråler i primærpleje har ingen problemer, så automatisering af processen for disse scanninger kunne skære ned på radiologernes arbejdsbelastning, sagde Oxipit i informationsmateriale.

Teknikken har nu et CE-mærke i EU, hvilket signalerer, at en enhed opfylder sikkerhedsstandarderne. Certificeringen ligner Food and Drug Administration (FDA) godkendelse i USA, men de har lidt forskellige målinger: et CE-mærke er mindre vanskeligt at opnå, er hurtigere og kræver ikke så meget evaluering som en FDA-godkendelse. FDA ser på, om en enhed er sikker og effektiv og har en tendens til at bede om flere oplysninger fra enhedsproducenter.

Oxipit-talsmand Mantas Miksys fortalte til The Verge, at virksomheden planlægger at indgive en ansøgning til FDA også.

FDA har tidligere godkendt autonome AI-enheder, startende med et værktøj, der kan opdage diabetesrelaterede øjenproblemer i 2018 (det samme værktøj fik et CE-mærke i 2013). Men autonome radiologiapparater er mere kontroversielle. Professionelle organisationer har udtalt sig imod ideen: American College of Radiology og Radiological Society of North America offentliggjorde et fælles brev i 2020 efter en FDA-workshop om kunstig intelligens inden for medicinsk billeddannelse og sagde, at autonom AI ikke var klar til klinisk brug. Indtil videre, sagde de, var AI-programmer for inkonsekvente og fungerede ofte ikke så godt på grupper af patienter uden for de oprindelige miljøer, de var bygget i.

Oxipit sagde i en erklæring at ChestLink lavede nul “klinisk relevante” fejl under pilotprogrammer flere steder. Når det introduceres i en ny indstilling, sagde virksomheden, at der først skulle være en revision af eksisterende billedbehandlingsprogrammer. Derefter skal værktøjet bruges under opsyn i en periode, før det begynder at arbejde selvstændigt.

Virksomheden sagde i en erklæring, at det forventer, at de første sundhedsorganisationer vil bruge det autonome værktøj i 2023.