Nvidia henvender sig til væskekøling for at reducere store teknologiers energiforbrug

0
20

Nvidia har annonceret sin nye plan for at reducere energiforbruget i datacentre, der knuser enorme mængder data eller træner AI-modeller: væskekølede grafikkort. Virksomheden annoncerede på Computex, at det introducerer en væskekølet version af sit A100 computerkort og siger, at det bruger 30 procent mindre strøm end den luftkølede version. Nvidia lover også, at dette ikke kun er en enkeltstående gang, det har allerede flere væskekølede serverkort på sin køreplan og antyder at bringe teknologien til andre applikationer som in-car-systemer, der skal holde sig kølige i lukkede rum. Selvfølgelig viser Teslas nylige tilbagekaldelse for overophedning af chips, hvor vanskeligt det kan være, selv med væskekøling.

Ifølge Nvidia kan reduktion af den nødvendige energi til at udføre komplekse beregninger få stor indflydelse – virksomheden siger, at datacentre bruger over én procent af verdens elektricitet, og 40 procent af det er nedkøling. At reducere det med næsten en tredjedel ville være en stor sag, selvom det er værd at bemærke, at grafikkort kun er en del af ligningen; CPU'er, lager- og netværksudstyr trækker også strøm og har også brug for køling. Nvidias påstand er, at med væskekøling ville GPU-accelererede systemer være langt mere effektive end CPU-only servere på AI og andre højtydende opgaver.

Nvidias køreplan for væskekølede apparater og kort. Billede: Nvidia

Der er en grund til, at væskekøling er populær i højtydende brugssager, fra supercomputere til brugerdefinerede gaming-pc'er og endda nogle få telefoner: væsker absorberer varme bedre end luft, ifølge Asetek, en stor producent af vandkølingssystemer. Og når først du har varm væske, er det relativt nemt at overføre det andre steder, så det kan køle af, sammenlignet med at forsøge at køle luften ned i en hel bygning eller øge luftstrømmen til de specifikke komponenter på et kort, der dumper al varmen ud.

Udover energieffektiviteten har væskekølede kort en anden bonus i forhold til deres luftkølede modstykker – de fylder væsentligt mindre, hvilket betyder, at du kan anbringe flere af dem på den samme mængde plads.

Nvidias indsats for at reducere energiforbruget via væskekøling kommer på et tidspunkt, hvor mange virksomheder overvejer mængden af ​​energi, deres servere bruger. Mens datacentre langt fra er den eneste kilde til kulstofemissioner og forurening for big tech, er de en brik i puslespillet, der ikke kan ignoreres, og kritikere har bemærket, at udligning af energiforbrug gennem kreditter ikke er så virkningsfuldt som at reducere forbrug i alt. Virksomheder som Microsoft har eksperimenteret med at nedsænke servere helt i væske og endda sætte hele datacentre i havet i et forsøg på at bruge mindre energi og vand.

Selvfølgelig er disse løsninger ret eksotiske – mens den type væskekøling, Nvidia tilbyder ikke nødvendigvis er normen for datacentre, er det ikke så derude som at sætte dine servere i havet (selvom Microsofts eksperimenter med det hidtil har været chokerende vellykket). Nvidia markedsfører eksplicit sine væskekølede GPU'er som værende til “mainstream”-servere snarere end som en avanceret løsning.

Men hvornår kan jeg få et væskekølet RTX-kort uden modding?

Dette rejser spørgsmålet om, hvorvidt vi kunne se Nvidia forsøge at tage væskekøling endnu mere mainstream ved at indbygge væskekøling i referencedesignerne til dets spilfokuserede kort. Virksomheden nævner ikke nogen planer om at gøre det, men siger kun, at det planlægger at “understøtte væskekøling i vores højtydende datacenter-GPU'er” i “overskuelig fremtid”.

Men serverteknologien siver ned til hjemme-pc-teknologien hele tiden, og spilkort, der kommer direkte fra fabrikken med en alt-i-en væskekøler, er ikke noget, der er helt uhørt af — AMD'er havde et par referencedesign, der inkluderede en væskekølesløjfe, og tredjeparter har før solgt væskekølede Nvidia-kort. Da Nvidias kort fortsætter med at trække mere og mere strøm (en 3090 Ti på lager kan trække op til 450 watt), ville jeg ikke blive overrasket, hvis Nvidia annoncerer et kort i RTX 5000-serien, der kommer på lager med en væskekøler.

Med hensyn til Nvidas datacenter-fokuserede kort, siger virksomheden, at virksomheder som ASRock, Asus og Supermicro vil inkorporere væskekølede kort i deres servere “senere på året” og det slot -in PCIe A100-kort kommer i Q3 af dette år. En væskekølet PCIe-version af dets netop annoncerede H100-kort (som er næste generations version af A100) udkommer i “begyndelsen af ​​2023.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here