Amerikanske lovgivere har nettopp innført et nytt lovforslag for å forby TikTok. Her er hva det betyr

0
14
width= Omar Chatriwala/Getty Images

Denne uken prøver amerikanske myndighetspersoner igjen å presse frem lovgivning for å forby TikTok, den populære kortformede videoplattformen. TikTok har vært under intens gransking av den amerikanske regjeringen i årevis. Tidligere president Donald Trump forsøkte først å tvinge det kinesiske teknologiselskapet ByteDance, TikToks morselskap, til å selge appen til den amerikanske teknologigiganten Microsoft i 2020.

Siden den gang har land over hele verden forbudt TikTok på statlig eide enheter, og amerikanske delstatsmyndigheter har vedtatt lovgivning for å forby appen, med henvisning til nasjonale sikkerhetshensyn.

Også: TikTok-forbud forklart: Alt du trenger å vite

The US House Energy and Commerce Committee vedtok et lovforslag for to partier som ville tvinge ByteDance til å selge TikTok eller møte et landsdekkende forbud. Lovgivere advarer om at TikTok kan brukes som et verktøy for den kinesiske regjeringen til å spionere på amerikanere, påvirke valg og avspore amerikansk nasjonal sikkerhet.

Den amerikanske huskomiteens lov kalles “Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act”. Selv om lovforslaget ikke direkte tar for seg TikTok, refererte amerikanske husrepresentanter som sponset lovforslaget ofte til TikTok i uttalelser om lovgivningen.

Hvis lovforslaget blir lov, kan presidenten identifisere applikasjoner knyttet til motstridende land og utestenge dem fra appbutikker og webhotelltjenester. Det vil imidlertid unngå et forbud dersom søknaden kutter båndene til det fiendtlige landet innen 180 dager.

Den nye lovgivningen har Det hvite hus' støtte, men har en lang vei å gå før den blir lov. Lovforslaget fikk en enstemmig avstemning fra huskomiteen, men må fortsatt gå gjennom huset, nå senatet, passere senatavstemninger og deretter motta en signatur fra presidenten for å bli lov. 

Også: Hva er Lapse? Alt du trenger å vite om den populære sosiale medieappen som bare inviteres til.

Det nye lovforslaget etterfølger RESTRICT Act and DATA Act foreslått av USAs senat- og husmedlemmer i fjor. Begge lovforslagene hadde som mål å revidere gjeldende lovgivning rundt presidentens evne til å håndheve landsomfattende forbud mot søknader som regjeringen mener utgjør trusler mot nasjonal sikkerhet. Senatet eller husets etasjer. Ingen konkrete bevis har blitt offentliggjort for at TikTok er et nasjonalt sikkerhetsproblem, men amerikanske myndighetspersoner har holdt seg fast på denne følelsen i over ett år.