Mine topp 5 brukervennlige GUI-sikkerhetskopieringsverktøy for Linux-skrivebordet (og hvorfor du trenger en)

0
17
David Merron Photography/Getty Images

Jeg har spesielle mapper på skrivebordet mitt som inneholder svært viktige mapper (som bokmanuskriptene mine). Disse mappene må sikkerhetskopieres til enhver tid, ellers risikerer jeg å miste hundrevis eller tusenvis av timer med arbeid.

Ergo er jeg avhengig av et sikkerhetskopieringsverktøy.

Også: De første 5 Linux-kommandoene bør alle nye brukere lære

Heldigvis bruker jeg Linux, så det er mange alternativer. Og fordi jeg ikke liker å bruke for mye tid på å konfigurere ting i disse dager, foretrekker jeg at verktøyene mine er på den enkle siden. Det er derfor jeg alltid er avhengig av en GUI for sikkerhetskopiene mine. 

Men hvilken? Gitt hvor mange alternativer det er, tror jeg at du kanskje vil sette pris på å ha den listen begrenset til en håndfull apper. Hver av disse appene er gratis og tilgjengelig for nesten alle tilgjengelige Linux-skrivebord. Og med unntak av én, bør de alle kunne installeres fra appbutikken for skrivebordet.

La oss komme til disse appene.

1. Déjà Dup

Dette er mitt foretrukne sikkerhetskopieringsverktøy. Hvorfor? Det er utrolig enkelt å bruke. Og selv om den ikke inkluderer alle funksjonene som finnes i noen av de andre alternativene som er oppført her, får den jobben gjort. Med Déjà Dup, du oppretter en sikkerhetskopijobb, velger mappen(e) du vil sikkerhetskopiere, velger en plassering og kjører den. Så enkelt er det. Det er imidlertid to ting du må forstå om Déjà Dup. 

For det første kopierer den ikke bare filene dine til destinasjonen. I stedet oppretter den en komprimert sikkerhetskopi som du kan (hvis du mister filene dine) gjenopprette ved hjelp av Déjà Dup. Den andre tingen er at for Déjà På grunn av planlegging av sikkerhetskopiering, må du gi den tillatelse til å kjøre i bakgrunnen. Hvis du har installert Déjà Dup via Flatpak, må du installere en app som heter Flat Seal. Hvis du har installert Déjà Dup via en annen måte, du må gi appen tillatelser i henhold til skrivebordsmiljøet ditt. Déjà Dup inkluderer ikke mye av funksjoner, men det lar deg kryptere sikkerhetskopiene dine, noe jeg vil foreslå å gjøre. Du kan også konfigurere hvor mange sikkerhetskopier som skal lagres, fra 3 måneder til for alltid.

2. Lucky Backup

I årevis var Lucky Backup min jam. Ikke bare er Lucky Backup enkel å bruke, men det er et mer tradisjonelt sikkerhetskopieringsverktøy, ved at det faktisk kopierer filer (noe som betyr at du enkelt kan få tilgang til disse filene fra sikkerhetskopieringsdestinasjonen). Samtidig kopierer Lucky Backup kun endringene som ble gjort i kildekatalogen siden siste sikkerhetskopiering. Det sparer plass og tid. 

Også: Zorin OS 17.1 gjør det enda enklere å kjøre Windows-appene du må ha på Linux

Lucky Backup bevarer også eier, gruppe, tidsstempler, lenker og tillatelser til kildefilene. Lucky Backup har både enkle og avanserte alternativer, så hvis du ikke er veldig kjent med sikkerhetskopieringsverdenen, vil du fortsatt kunne bruke denne appen. Du vil også finne ekskluderings-/inkluderingsalternativer, eksterne tilkoblinger, gjenoppretting, simuleringskjøringer, profiler, planlegging, e-postvarsler og til og med muligheten til å legge til utførelse av kommando(er) før eller etter en sikkerhetskopi.

< h2>3. Duplikat

Duplicati er den ene appen du ikke finner i distribusjonsappbutikken din. I stedet må du laste ned og installere det fra Duplicati-nedlastingssiden. Selv om Duplicati er enkel å bruke, vil jeg ikke si at Duplicati er det beste valget for de som er nye til sikkerhetskopiering og Linux. En av grunnene til dette er at Duplicati ikke har en frittstående app. I stedet får du tilgang til Duplicati fra en nettleser. Når du er på Duplicati-siden, vil du finne at den er ganske enkel. 

Duplicati er imidlertid veldig kraftig. Denne løsningen er også veldig sikkerhetsfokusert, så du kan være sikker på at sikkerhetskopiene dine er trygge med AES-265-kryptering. Du vil også bli advart hvis krypteringspassordet ditt er for svakt. Duplicati støtter et bredt spekter av backup-destinasjoner, fra lokale butikker, Amazon S3-bøtter, Dropbox, SMB/CIFS, NAS og mange flere. I tillegg er funksjonssettet imponerende og inkluderer til og med et sett med kommandolinjeverktøy og muligheten til å kjøre skript før eller etter at en sikkerhetskopi kjøres.

4. Pika Backup

Jeg plasserer Pika Backup i samme kategori som Déjà Dup. Den er veldig enkel å bruke, har bare funksjonene du trenger, og lar deg lage lokale eller eksterne sikkerhetskopier, planlegge sikkerhetskopier, kryptere sikkerhetskopier og mer. Pika Backup bruker BorgBackup som sin base, noe som er bra (ettersom BorgBackup er veldig kraftig og pålitelig. Motstand er også fåfengt). I motsetning til Déjà Dup, Pika Backup er et verktøy på filnivå, som betyr at du kan få tilgang til dine sikkerhetskopierte filer fra standard filbehandling. 

Også: De 5 beste GNOME-utvidelsene jeg installerer først (og hva de kan gjøre for deg)

En annen veldig hendig funksjon er at Pika Backup støtter sikkerhetskopiering via SSH, noe som betyr at du kan lage eksterne sikkerhetskopier som er sikre etter design. Så hvis du foretrekker å sikkerhetskopiere viktige data til en server på ditt lokale nettverk, er dette et flott alternativ. Under opprettelsen av sikkerhetskopien kan du enten opprette et nytt depot for å huse sikkerhetskopien eller bruke et eksisterende depot (for eksempel et som er opprettet med BorgBackup).

5. Grsync

Grsync er en grensesnitt for det kraftige kommandolinjeverktøyet rsync. Alle som har brukt Linux lenge nok har støtt på rsync fordi det er flott for å lage backup-skript. Men hvis du ikke vil rote med kommandolinjen, er Grsync et enestående alternativ. Selv om Grsync ikke støtter alle rsync-funksjoner, inkluderer den nok til å gjøre det enkelt å lage og administrere sikkerhetskopiene dine. 

Grsync tilbyr mange funksjoner og inkluderer til og med øktlagring og sikkerhetskopiering over SSH . Når det gjelder avanserte alternativer, lar Grsync deg sette komprimering, symbolsk lenkeadministrasjon og gir deg alternativer for å håndtere delvise filer. Det er også en ekstra alternativ-tank, som lar deg legge til egendefinerte kommandoer for å kjøre for visse situasjoner (som før synkronisering starter, etter at en sikkerhetskopiering er fullført, ved feil eller hvis rsync gir en feil).

Også: Mine 5 favorittapper for multimediespillere for Linux

Det er ingen grunn for deg å ikke sikkerhetskopiere viktige filer og mapper. Med disse fem appene trenger du ikke å bekymre deg for at det å lage og administrere sikkerhetskopiene dine vil utfordre deg på noen måte. Disse verktøyene er brukervennlige og pålitelige. Og best av alt, de er alle gratis.