Fedora 40 beta er det raskeste operativsystemet jeg har testet – og det er fullt av nyttige funksjoner

0
8
Standard Fedora 40 skrivebord. Jack Wallen/ZDNET

ZDNETs viktigste alternativer

Fedora 40 beta er tilgjengelig for nedlasting og test. t alltid søke i hele mappestrukturen.

På overflaten ser Fedora 40 beta egentlig ikke så annerledes ut enn noen av forgjengerne. Det er GNOME (i det minste er standardversjonen), som du forventer. Det er et minimalt skrivebord som tilbyr maksimal effektivitet. Den har den vanlige topplinjen, Application Overview, Dash og en mengde nyttige applikasjoner (som enkelt kan legges til fra programvarebutikkens GUI). Det er akkurat det du har forventet.

Bortsett fra det er det raskt. Som, "vent på meg" ganske raskt.

Også: Fedora 40: De 4 nye funksjonene jeg er mest begeistret for

Jeg er en rask maskinskriver, så da jeg gikk for å teste det nye globale søket i filer, ble jeg sjokkert over hvor raskt resultatene dukket opp mens jeg skrev… nesten som om filbehandleren forutså hva jeg skulle skrive.< /p>

Dette gjorde meg begeistret for Fedora.

Hastigheten sluttet ikke der. Apper åpnet på et øyeblikk. Oversikten dukket opp umiddelbart. Alt så ut til å være bygget rundt ideen om at brukeren jobber med galskapens hastighet og at operativsystemet er der for å hjelpe til med å få det til.

Det meste av godsakene du vil oppleve er under panseret. Faktisk, når du sammenligner Fedora 40 med den forrige utgivelsen, bortsett fra bakgrunnen og noen små justeringer, ville du bli hardt presset for å se noe annerledes. Når du begynner å bruke den, blir forskjellen imidlertid åpenbar (takket være hurtigheten til alt). Filbehandlingsappen (Files, aka Nautilus) har fått en rekke justeringer. Det er til og med den nye utvidbare varslingsfunksjonen, som gjør en god jobb med å rydde opp i rullegardinlisten for varsler. 

De utvidbare varslene i GNOME 46.

De utvidbare varslene gjør en god jobb for å holde ting ryddig og ryddig.

Jack Wallen/ZDNET

Et annet fint tillegg blir tydelig når du legger til en nettkonto. I stedet for at autentiseringsprosessen forblir i Innstillinger-appen, blir du tatt til standard nettleser (Firefox) for å logge på. Dette ble gjort av sikkerhetshensyn og fikk meg til å føle meg mye mer trygg på å legge til nettkontoer til GNOME. Jeg fikk imidlertid et problem under denne nye prosessen. Gitt at Fedora 40 beta ikke leveres med en standard e-postklient, bestemte jeg meg for å installere Evolution for testing. Etter å ha lagt til Google-kontoen min, hadde Evolution problemer med å synkronisere kalenderen min. Dette er ikke et problem på min go-to Pop!_OS-installasjon av Evolution, men noe er galt med Fedora 40. Dette er imidlertid en betaversjon, så problemer kan forventes.

Det nye globale søket innen Files hadde også problemer. Tradisjonelt ville filer bare se i enten den nåværende arbeidskatalogen eller underkatalogene innenfor. Det nye Global Search er ment å søke i hele katalogstrukturen.

Også: Regatta OS 24 er distribusjonen å slå for spill på Linux

Jeg var skuffet over at denne funksjonen ikke er aktivert som standard. Det er ikke engang et alternativ for å aktivere Globalt søk under Filer > Innstillinger. Etter litt graving oppdaget jeg at du må aktivere Global Search med en hurtigtast (Ctrl + Shift + F), og selv da er det litt upålitelig. Når Global Search fungerte, var det imidlertid fantastisk.

Da jeg navigerte til rotmappen og kjørte et standardsøk etter vertsfilen, fant Global Search den opp umiddelbart. Hvis jeg var i hjemmekatalogen min og kjørte et globalt søk, gjorde det det ikke. Jeg trodde kanskje det var et tillatelsesproblem, så jeg opprettet en katalog i rotmappen endret eierskapet til brukeren min, la til en testfil i den katalogen og søkte deretter etter filen. Fortsatt ingenting.

Filsøkefunksjonen.

Kanskje "Global Search" er ikke det beste navnet på funksjonen. 

Jack Wallen/ZDNET

Jeg vurderte at selv med den nye Global Search-funksjonen, kanskje Files bare søkte i kataloger som var konfigurert for indeksering. Selv etter at jeg la til/til indekseringslisten (i Filer > Ctl + Shift + F  > Søkeinnstillinger > Egendefinerte steder), kunne imidlertid ikke Global Search finne vertsfilen. (Å legge til hele filsystemstrukturen i indekseringssystemet er ikke noe jeg vil anbefale for noen å gjøre. Jeg testet bare ting ut, og det ville ikke være en stor sak om det FUBAR hadde en virtuell maskin.)

Hvis det er slik det nye globale søket fungerer, kanskje “Global” er ikke det beste navnet.

Selvfølgelig er dette på GNOME, ikke Fedora.

Dessuten: Fedora Linux kjører nå på alle M-drevne Mac-maskiner – unntatt én

Til tross for Global Searchs sansen, fant jeg ut at Fedora 40 beta var en bemerkelsesverdig versjon av operativsystemet. Hastigheten alene gjør dette til en verdig oppgradering.

Når det gjelder resten av funksjonene, kan du lese om min første oppfatning av det jeg var mest spent på for denne utgivelsen. Bortsett fra disse, her er en rask liste over bemerkelsesverdige funksjoner:

Systemharding for forbedret sikkerhetLinux-kjerne 6.8 Innebygd IP-adressekonfliktreduseringMAC-adresserandomisering for Wi-Fi-tilkoblingerWget2 i stedet for Wget

Hvis betaversjonen av Fedora 40 er noen indikasjon, dette open source-operativsystemet er på vei til å bli noe helt spesielt. Det er raskt, sikkert, utrolig stabilt og tilbyr et GUI som med glede kommer ut av veien, slik at du kan jobbe, handle, sosialisere eller leke uten distraksjoner.

Hvis du er interessert i å se bare hvor rask Fedora 40 beta er,  last ned et ISO-bilde og spark i dekkene selv.