AI tar på seg mer arbeid betyr ikke at den erstatter deg. Her er 12 grunner til å bekymre deg mindre

0
21
Ezra Bailey/Getty Images

Gjennom årene har ZDNET-lesere utfordret, informert og inspirert meg på utallige måter.  Nylig skrev jeg om hvordan bruk av ChatGPT som en virtuell assistent for et dataprosjekt sparte meg for mange timers arbeid. Leser @f8lee presset tilbake på hele premisset mitt og argumenterte for at min bruk av ChatGPT kostet en praktikant eller arbeider enten erfaring eller inntekt. Her er notatet hans:

Den viktige takeawayen her er at en type praktikant ikke fikk arbeidsmengden (og tilsvarende erfaring), så det er bare et annet eksempel på at teknologi erstatter mennesker. Noe som er greit — jeg er ingen luddite — men stiller spørsmålet om hvordan folk som starter opp i nye jobber vil få litt “grunt arbeid”; erfaring?

Det er et godt spørsmål som krever videre utforskning. 

Også: AI vil ha stor innvirkning på jobbene i år. Her er hvorfor det kan være gode nyheter

Effekten av generativ AI på jobber er ikke et enkelt problem. (Tilbake i 2010 – i god tid før fremveksten av generativ kunstig intelligens – utforsket jeg emnet jobbavbrudd og opprettelse i How To Save Jobs.)  I dag har AI potensialet til å ødelegge noen jobber (muligens inkludert min egen), men den har også potensialet til å styrke – og gi dyp verdi til – arbeidere og arbeidsgivere. Vi kaller det disrupsjon, og det er ikke noe nytt fordi disrupsjon alltid er nytt.

La forstyrrelsen begynne

Alle som har brukt tid på å jobbe med eller med teknologi er kjent med disruptive tidevannskrefter.

Da internett først ble praktisk, kunne vi føle sanden i bevegelse. Dette kom til å endre alt.

Da smarttelefoner sluttet å være nyheter og ble allestedsnærværende universelle data- og kommunikasjonsenheter, kunne vi føle de skiftende strømmene. Dette kom til å endre alt.

Og nå, med generativ AI, blåser forandringens vinder hardt nok til at med et huff og et drag, kommer AI – helt klart – til å blåse taket av noen av de gamle måtene , og endre alt.

AI er grunnleggende sett en av de klassiske “gode nyheter, dårlige nyheter” historier. På den ene siden utgjør det en utfordring for ansatte og en kostnadsbesparende mulighet for arbeidsgivere som – selv med en uunngåelig reduksjon i kvalitet – kan være vanskelig å motstå.

Det er fordi AI er god nok til at noen selskaper vurderer å erstatte noen av sine menneskelige forfattere, programmerere eller designere med en haug med ChatGPT-oppfordringer. Tross alt er $20/måned mye billigere enn en fullt belastet lønn for en hel avdeling av kreative med krevende personligheter. Og det er dypt bekymrende for arbeidere som trenger å tjene til livets opphold.

Også: Sparer timer med arbeid med AI: Hvordan ChatGPT ble min virtuelle assistent for et dataprosjekt

På den annen side gir det en kraftig mulighet for budsjettbegrensede enkeltpersoner og små bedrifter til å sette turbo på arbeidsresultatet, konkurrere med større aktører og muligens til og med få tilbake personlig tid. Legg til det den demokratiserende effekten av generativ AI, ettersom den gjør det mulig for de som utfordres språklig eller kunstnerisk å produsere resultater som de ellers ikke ville vært i stand til å tilby.

Utvikling av arbeidsroller og karriereveier

Teknologiske fremskritt er iboende forstyrrende. For de som forstyrrer, introduserer syklusen av fremgang og foreldelse – drevet av jakten på bedre løsninger, mer effektivitet, mer bekvemmelighet, kostnadsbesparelser og nye muligheter – en periode med løfter og vekst. Men for de i karrierer som er igjen, kan overgangen være smertefull.

Også: Vil du jobbe med kunstig intelligens? Hvordan dreie karrieren din i 5 trinn

Ta telefonen. I dag har vi alle smarttelefoner. For et århundre siden var telefonsystemet et nettverk av ledninger, byttet av menneskelige operatører. Da elektronisk veksling ble praktisk, delvis drevet av bruken av telefoner, mistet mange av disse operatørene jobben. Det er et parallell argument å fremføre at når disse jobbene forsvant, åpnet andre seg for å betjene nye behov.

Migrasjonen var også en utfordring for lokalsamfunn og enkeltpersoner. Den følgende videoen viser hvordan Western Electric, sannsynligvis rundt 1940, bidro til å informere brukerne om fordelene, omfanget og de nye ferdighetene overgangen ville kreve.

Her er noen andre teknologier som forstyrret tradisjonelle arbeidsroller:

< strong>Hestevogner erstattet av biler: Alle disse ferdighetene knyttet til seleproduksjon, dyrestell og smedarbeid ble erstattet av ferdighetene som er nødvendige for å få bilene våre til å gå i luften! Og selv de ferdighetene nå blir erstattet, fordi elektrisk  kjøretøy krever spesialiserte ferdigheter som forbrenningsmotormekanikere trenger å lære.Filmkameraer erstattet av digitale kameraer: Disse ble stort sett erstattet av smarttelefonkameraer. Denne overgangen satte tusenvis av filmbehandlingslaboratorier ut av drift, med samtidig tap av arbeidsplasser. Også ødelagt var selskaper som ikke klarte å gjøre overgangen fra å produsere film til å produsere digitale medier.Persere og offentlige telefonautomater: Disse to bransjene ble også erstattet av smarttelefonen og dens internettbaserte mobilinfrastruktur.Bevegelig type erstattet av elektronisk skrift: Det pleide å være en industri av spesialiserte håndverkere som satte fysiske blokker for å lage aviser og andre publikasjoner. Disse ble erstattet, først av elektroniske settemaskiner, deretter av sidelayoutprogrammer som PageMaker, og deretter av nettet og sosiale medier. Vi har nå SEO-eksperter og sosiale medier-konsulenter, og vi bloggere gjør det meste av vår egen "typesetting" ved å legge inn artiklene våre i et innholdsstyringssystem.

Eksempler kan fortsette og fortsette. Roboter har erstattet arbeidere i fabrikker. Automatiserte tellere har erstattet mange bankarbeidere. Det har vært en uendelig strøm av forstyrrelser. Det faktum at generativ AI kan produsere tekst og bilder som nærmer seg kvaliteten produsert av dyktige forfattere og designere er skummelt. Men teknologisk disrupsjon har rystet opp jobbene til arbeidere, funksjonærer og kunnskapsarbeidere siden, vel, siden det fantes krager.

Dessuten: Den utrolige utviklingen av smarttelefonkameraer og hvordan AI driver en blendende fremtid

Det er ingen tvil om at dagens generative AI-tilbud har begrensninger som hindrer dem i å produsere med kvaliteten til en utdannet profesjonell journalist, for eksempel. Men det er en risiko for at selv om kvaliteten ikke kan reproduseres, kan noen selskaper velge å ofre kvalitet i bytte mot svært rimelig kvantitet.

Automatisering, enten det brukes til å erstatte forfattere som meg eller bilarbeidere, kan være svært bekymringsfullt når det gjelder jobbsikkerhet, profesjonell identitet, skape en oppfatning av kvalitet og faktisk kvalitetsarbeid. Uten tvil vil vi møte konsekvensene av utilsiktet desinformasjon på grunn av AI-feil, spamming av innhold av lavere kvalitet og devaluering av kreativt arbeid og kunstnerisk bidrag.

Men, som vi har sett, vil endringer endre seg. Og som vi skal se videre, kan det også være fordeler med å endre.

Forsterke og forsterke individuelle ferdigheter

Min kone driver en liten e-handelsvirksomhet basert på en populær hobby. Som en del av den virksomheten er hun vert for en veldig aktiv Facebook-gruppe. Hver måned lager hun en kreativ hobbyutfordring for gruppemedlemmene. Fordi jeg har mange års erfaring som designer og art director for mine tidligere virksomheter, er jobben min å produsere et stemningsfullt bilde for hver måneds utfordring.

Før jeg begynte å bruke Dall-E 3 og Midjourney, gjorde jeg mitt beste med clipart og Photoshop. Illustrasjonene mine var gjennomførbare, men de var ikke fantastiske. Men ved å bruke tekst-til-bilde AI-funksjoner, har jeg begynt å skrive veldig stemningsfulle spørsmål, og AI-ene har gitt meg resultater som har forbedret presentasjonsspillet hennes i størrelsesordener. Brukerne hennes elsker de nye utfordringsbildene, og de er med på å inspirere dem til å delta.

Også: Kan AI-detektorer redde oss fra ChatGPT? Jeg prøvde 5 nettverktøy for å finne ut

Min bruk av AI tar ikke arbeid fra noen andre. Det gjør ganske enkelt arbeidsresultatet mitt, som ment for denne applikasjonen, mye bedre.

Da @f8lee skrev i kommentaren deres at det var “bare et annet eksempel på at teknologi erstatter mennesker”," det var ikke sant i mitt tilfelle. Ingen mennesker ble erstattet. Jeg hadde aldri tenkt å ansette noen til å gjøre disse jobbene. Kvaliteten på arbeidet mitt har imidlertid økt langt utover mine grunnleggende ferdigheter. Og jeg fikk tilbringe noen timer til med familien min.

Jada, noen bruker AI-er for å gjøre jobben sin for dem. Jeg er bekymret for at studenter vil bruke AI-er til å skrive oppgavene sine, og miste viktige praktiske erfaringer som er en viktig læringsfaktor.

AI-er kan gjøre det mulig for folk å gå utover ferdighetene sine, eller laste ned arbeid for å gjenvinne tid. Jeg tenker ofte på bedriftseiere som er gode på de tekniske aspektene ved bedriftene sine, men som ikke er flinke til å skrive, og som trenger å produsere brev og markedsføringsinnhold for bedriftene sine. En AI kan hjelpe disse menneskene med å produsere produksjon på paritet med folk som er mer dyktige til å skrive.

Også: AI endrer cybersikkerhet og bedrifter må våkne opp til trusselen

Det siste året har vi snakket om mange steder hvor AI kan tjene som en “kraftmultiplikator” – muliggjør kreativt arbeid, innovasjon og effektivitet som ville være umulig for enkeltpersoner eller små team alene. Jeg har diskutert noen måter disse verktøyene har fungert for meg på, inkludert å hjelpe meg med å sette opp en Etsy-butikk og lage mye av markedsføringen for mine to platealbum.

Det er imidlertid en fin linje her. Jeg ville ha AIs hjelp til kunsten og markedsføringskopien (samt fordi jeg gjør disse prosjektene for å lære, og deretter rapportere det jeg har lært tilbake til deg). Men jeg ville også at lytterne mine skulle vite at musikken min var min, og ikke skapt av en AI – selv om jeg brukte AI-en til hjelp med kunst og reklamekopiering. Som sådan ender hvert av albumene mine på min personlige musikkside med setningen “Ingen AI ble brukt til å lage eller mikse denne musikken.”

Så var det den originale artikkelen som inspirerte @ f8lee sin kommentar. Jeg brukte ChatGPT for å hjelpe meg raskt å kutte ned noen data, og sparte meg for kontortid som aldri ville blitt delegert, men som ville ha kommet ut av søvnen min eller familietid.

Et annet prosjekt innebar å mate noen sentimentanalysedata jeg samlet inn fra brukere av programvareprosjektene mine, og verve ChatGPT Plus til å gjøre et bredt spekter av analytiske evalueringer på disse dataene. Jeg fikk noen nyttige og informative tilbakemeldinger på under en time. Alternativet ville vært å legge ned noen ukers arbeid med å skrive tilpasset programvare for å analysere, administrere og behandle alle dataene.

Også: I det øyeblikket jeg skjønte at ChatGPT Plus var en gamechanger for virksomheten min

Igjen, ingen av disse prosjektene ville blitt delegert. Enten ville de ha tatt meg mye lengre tid, eller så ville de aldri blitt gjort, og frarøvet meg innsikten og forståelsen jeg fikk fra dem.

Dette er hvordan generativ AI har potensialet til å være en kraftmultiplikator for individer som jobber med prosjekter. Når det er sagt, er det vanskelig å forutse om AI vil øke verdien og trusselen, eller finne dens verdi redusert – og dermed også redusere potensialet for verdensherredømme.

Utfordringer ved langsiktig bruk av generativ AI

Dette er utvilsomt et felt i rask utvikling. Vi har bare jobbet med generativ kunstig intelligens og ChatGPT i litt over et år, og vi har sett omfanget av forbedringer, pushback og pågående problemer.

Også: GPT-4 blir betydelig dummere over tid, ifølge en studie

Her er 12 faktorer som kan redusere nytten av disse verktøyene som vi går fremover:

    Rekkverk:Ettersom eierne av AI-implementeringer oppdager at kreasjonene deres reagerer på urovekkende måter, legger de til rekkverk som begrenser emnene AI-ene er villige til å engasjere seg i. Dette forhindrer AI fra å si noe grusomt, men det kan også begrense verdien av AI som et innholdsproduksjonsverktøy.Begrenset svarlengde: For øyeblikket begynner de fleste AI-er å bryte sammen hvis svaret krever mer enn omtrent 500 ord. Denne artikkelen, for eksempel, kommer inn på i underkant av 3000 ord. Ingen av AI-ene ville være i stand til å gjøre dette analysenivået.Latskap:Jeg har gjentatte ganger forsøkt å få ulike AI-er til å gjøre aggregert forskning, undersøkt så mange kilder om et gitt emne som mulig, og konstruert en litteraturgjennomgang. Men AI-ene har en tendens til å se nærmere på deres eksisterende kunnskapsbaser – og skremmende nok Wikipedia – etter kunnskapen som gir næring til svarene deres. I dag er det ingen måte å gi en AI en forskningsoppgave og sende den for å lese all litteratur om emnet. Og som sådan er det ingen måte å få en analyse av resultatene på.Økende testing for AI-generert innhold:Vi er bekymret for studentplagiering og for publikasjoner som bruker AI for å lage historier som kanskje ikke har blitt undersøkt av menneskelige eksperter. Ettersom testene våre blir bedre i å skille AI-innhold, er det mulig at innhold kan miste sin totale verdi.Søkemotorer som optimaliserer for det som oppfattes som menneskeskapt innhold: Denne filtreringen er også sant i søk motorer.Datapersonvern:En stor bekymring for offentlige AI-plattformer er at informasjonen som sendes inn i AI-en, blir en del av dens samlede kunnskapsbase. Alt som anses konfidensielt kan ikke gis til AI; derfor kan det hende at prosjekter som krever tilgang til slik konfidensiell informasjon ikke har AI-hjelp.Problemer med immaterielle rettigheter: Dette går hånd i hånd med datavern, ved at AI-en kan produsere innhold som skaper ansvar for sine brukere. I min halloween-bildegenereringstest la vi for eksempel merke til hvor mye opphavsrettsbeskyttet innhold Dall-E 3 brukte for å produsere sin produksjon.Forutsetning og rettferdighet:Mens AI kan hjelpe til og med spillefeltet for noen som er utfordret med å skrive, har den også en sterk oversikt over skjevheter. Selv om det er mange forsøk på å motvirke denne skjevheten, er det fortsatt et betydelig problem – og vil sannsynligvis forbli et problem – fordi mennesker er iboende partiske.Nøyaktighet: Som vi har sett over det siste året er AI-er i stand til å generere store løgner. Selv om det finnes teknikker for å redusere AI-hallusinasjoner, er den generelle bekymringen om nøyaktighet ganske gyldig.Tilpasning til siste nyhetssituasjoner: Noen ganger endrer verden vår seg umiddelbart. Enten det er en katastrofe vi plutselig står overfor eller en forretningsendring som skjedde over natten, kan det hende at AI-er ikke har den nødvendige kunnskapen til å svare nøyaktig og relevant. Det er også et motargument at når AI-er hele tiden siler gjennom live-data, kan de være i stand til å legge merke til endringer og utløse varsler. Dette er spesielt relevant for å blokkere nettangrep.Feilinformasjon og misbruk:En stor bekymring med AI er hvor raskt AI-er kan skape og spamme feilinformasjon. Enten det genererer pikselperfekte forfalskninger av ekte mennesker eller spammer fullstendig falske tekstmeldinger, har AI ingen naturlig etisk og moralsk tilbøyelighet, og kan bli ødelagt for misbruk. Å kjempe mot denne oppførselen kan begrense bruken av AI totalt sett.Regulatorisk og etisk styring:Avhengig av hvor bekymringsfull AI blir, vil vi sannsynligvis se regulatoriske eller lovpålagte forsvar mot AI-adferd, investering og bruk. Det er for tidlig å si hvor langt det vil gå, men ikke forvent at AI-frihetstiden i 2023 og 2024 forblir så åpen som vi har blitt vant til.

Jeg har nettopp presenterte et dusin faktorer som kan begrense eller endre hvordan AI brukes og hvor nyttig det kan være. Når vi ser på spørsmålet om AI-er er bestemt til å ta jobbene våre, må du huske på disse formildende faktorene.

Utfordring kontra mulighet

Som med nesten all teknologi som tidligere er laget, har AI en dobbel natur. Det gir både utfordringer og muligheter. Det er opp til oss alle hvor det går. Vil vi være i stand til å integrere AI i livene våre som en kraftmultiplikator, eller vil vi finne oss i å kjempe mot Skynet? Bare tiden vil vise.

Også: Når AI i programvareteknikk et 'Oppenheimer-øyeblikk'? Her er det du trenger å vite

Hva synes du? Gi oss beskjed i kommentarene nedenfor.

Hvis du er interessert i å lese How To Save Jobs, er den tilgjengelig i en fancy trykt utgave, som en gratis PDF via en ideell organisasjon og for en krone  — fordi Amazon ikke vil la meg gi den bort gratis – som en Kindle-bok.

Du kan følge mine daglige prosjektoppdateringer på sosiale medier. Sørg for å abonnere på mitt ukentlige oppdateringsnyhetsbrev, og følg meg på Twitter/X på @DavidGewirtz, på Facebook på Facebook.com/DavidGewirtz, på Instagram på Instagram.com/DavidGewirtz og på YouTube på YouTube.com/DavidGewirtzTV.< /p>