5 måter å forbedre Chrome-nettleserens sikkerhet (og hvorfor du bør)

0
23
The HP Dragonfly Pro farget bakgrunn. Kerry Wan/ZDNET

Chrome er overalt. I følge Statcounter har den Google-eide nettleseren en markedsandel på 65 %, med den nærmeste konkurransen Safari på 18,57 %. Det er en enorm forskjell, og den viser ingen tegn til endring.

Også: Chrome er (åpenbart) den beste nettleseren, men du vil ikke tro hva som er (fjernt) andre

At kvelertak over markedet er en av mange grunner til at Chrome har et mål på ryggen og dårlige aktører skaper eller finner stadig sårbarheter i nettleseren. Men du trenger ikke å lene deg tilbake og la standardnettleseren din brukes mot deg. Med bare litt oppmerksomhet og forsiktighet kan du gjøre Chrome trygt nok til å stole på (så lenge du bruker det klokt, for eksempel ikke besøker nettsteder fra en tilfeldig kobling du er sendt av en ukjent person).

La meg gi deg mine fem beste tips for å forbedre Chromes sikkerhet. La oss gå.

1. Slett dataene dine (regelmessig)

Nettleseren din lagrer ulike typer data, for eksempel informasjonskapsler, nettleserlogg, bufrede bilder og filer, passord og påloggingsdata og mer. Selv om det kan høres ufarlig ut, kan de lagrede dataene brukes mot deg av legitime nettsteder og dårlige aktører.

Legitime nettsteder bruker disse dataene til å lage en profil for deg slik at de kan målrette annonser og holde styr på hvor du kommer fra og hvor du skal (i nettleseren din). Dårlige skuespillere kan stjele disse dataene og bruke dem til å muligens få tilgang til kontoene dine. Du vil ikke at noen av disse tingene skal skje. 

Heldigvis gjør Chrome det ganske enkelt for deg å slette disse dataene med bestemte tidsintervaller (som siste time, siste 24 timer, forrige uke, forrige måned og hele tiden). For å gjøre dette, trykk på Ctrl+Shift+Del tastaturkombinasjonen (eller gå til menyknappen og klikk Slett nettleserdata.) Fra popup-vinduet velger du tidsintervallet, dataene du vil slette, og klikker deretter Slett data. 

2. Ikke bruk den innebygde passordbehandlingen

Dette er et problem jeg ikke kan understreke nok. Ja, Chrome har en innebygd passordbehandling, men jeg har aldri vært en stor fan av å bruke slike ting. For det første, å la en nettleser lagre et passord er bare å be om problemer. Skulle noen få kontroll over nettleseren din (eller dataene i), er det ingen garanti for at de ikke vil få tilgang til passordene dine. 

Dessuten: Google har nettopp lansert en raskere og mer effektiv Chrome-nettleser for Windows, men det er en hake

På toppen av det kan ikke den innebygde passordbehandleren stå opp mot sikkerheten til en dedikert passordbehandler. For det formål deaktiverer jeg alltid passordlagring for Chrome og bruker deretter en passordbehandling, for eksempel Bitwarden, for å administrere alle passord. Hvis du ikke liker tanken på å måtte åpne et nytt program når det er på tide å logge på et nettsted eller en tjeneste, kan du alltid bruke passordbehandlerens Chrome-utvidelse (hvis aktuelt). 

For å angi at Chrome aldri skal tilby å lagre passord, skriv inn chrome://password-manager/passwords i adressefeltet, klikk på Innstillinger og klikk deretter på På/Av-glidebryteren for Tilby å lagre passord til den er i av-posisjonen.

3. Deaktiver annonseemner, foreslåtte annonser og annonsemåling

Google tjener penger på annonser, noe som betyr at de ønsker å gjøre alt de kan for å målrette annonser mot deg, slik at du klikker på dem. For det formål er Chrome konfigurert som standard for å holde oversikt over nettleserloggen din slik at den kan opprette en målrettet annonseprofil for deg. 

Innenfor skjæringspunktet mellom annonser og Chrome er det tre innstillinger du bør deaktivere, som er Annonseemner (emner av interesse basert på nettleserloggen), Foreslåtte annonser (annonser som blir foreslått for deg basert på nettstedene du besøker) og Annonse Måling ( lar nettsteder og annonsører måle ytelsen til annonsene deres basert på bruken din.) For å deaktivere disse funksjonene, gå til Innstillinger, skriv inn Annonser i søkefeltet, og klikk deretter på hver av de tre og slå på/av-glidebryteren til Av-posisjon.

4. Bruk bare pålitelige utvidelser

Det finnes utallige utvidelser (aka tillegg) tilgjengelig for Chrome. Kan de alle stole på? Ikke nødvendigvis. Ondsinnede annonser finner veien til Chrome Nettmarked ganske regelmessig, så du vil alltid være sikker på at utvidelsen du skal installere er pålitelig. For eksempel, hvis utvidelsen er utviklet av Google eller en anerkjent tredjepart (som Bitwarden, Microsoft, osv.), kan du generelt stole på dem.

Også: Trenger Google Chrome laste inn sider raskere? Aktiver denne funksjonen for å øke hastigheten

Hvis en utvidelse er oppført som "Utvalgt," det kan vanligvis stole på. Alle andre utvidelser bør ses på med forsiktighet. Når du finner en utvidelse du vil installere, les de tilknyttede anmeldelsene og google den med noe sånt som "Er Extension X safe?" (Hvor X er utvidelsesnavnet). Du kan også sjekke navnet på utvidelsesutvikleren og søke litt for å sikre at de kan stole på. Ikke anta automatisk at den kan stoles på hvis en utvidelse er i Chrome-butikken, og for enhver utvidelse som ikke er i Chrome-butikken… ikke engang bry deg.

5. Bruk utvidet beskyttelse

Google inkluderer en Safe Browsing-funksjon som tilbyr tre beskyttelsesalternativer: Ingen beskyttelse, Standardbeskyttelse og Forbedret beskyttelse. Du kan se bort fra Ingen beskyttelse. Standard beskyttelse beskytter mot nettsteder, nedlastinger og ondsinnede utvidelser. Dette beskyttelsesnivået vil oppdage og advare deg om alt skadelig når det skjer. Forbedret beskyttelse gjør alt som finnes i Standard, men advarer deg også hvis noen av passordene dine har blitt avslørt i et sikkerhetsbrudd og sender URL-er til Safe Browsing for å sjekke mot kjente lister over skadelige nettsteder. 

Forbedret Beskyttelse er også raskere og mer proaktiv enn Standard. Det eneste forbeholdet med å bruke utvidet beskyttelse er at det sender nettleserdata til Google. Du kan aktivere utvidet beskyttelse ved å åpne Innstillinger, skrive sikkerhet i søkefeltet og klikke alternativknappen for utvidet beskyttelse.

Bunnlinjen

Det krever ikke så mye arbeid. for å gjøre Chrome sikrere. Hvis du bruker Chrome, bør du vurdere disse trinnene slik at du ikke trenger å bekymre deg for at informasjonen din blir stjålet eller brukt mot deg.