Google utsetter nok en gang å drepe tredjeparts informasjonskapsler i Chrome. Her er det du trenger å vite

0
19
Google Chrome Google

Chrome-brukere som venter på at Google skal drepe tredjeparts informasjonskapsler, må nå vente enda lenger. I en tirsdagsnyhetsoppdatering avslørte selskapet at planen om å begynne å blokkere tredjeparts informasjonskapsler som standard ikke vil starte før tidligst tidlig neste år.

Selv da vil prosessen avhenge av om Google kan oppnå avtaler med Storbritannias Competition and Markets Authority (CMA) og Information Commissioner's Office (ICO). Begge disse organisasjonene har en egeninteresse i skjebnen til disse informasjonskapslene av personvernhensyn og har uttrykt bekymring for Googles planer. Google har også møtt tilbakeslag fra annonsører som er bekymret for den økonomiske konsekvensen hvis tredjeparts informasjonskapsler forsvinner fra verdens mest populære nettleser.

Dette markerer nok en i en serie med forsinkelser og tilbakeslag i Googles ønske om å begrense tredjeparts informasjonskapsler i Chrome. Selskapet planla opprinnelig å begynne å blokkere tredjeparts informasjonskapsler i 2022. Etter at det året kom og gikk, utsatte Google prosessen til H2 2024. Etter å ha presset fristen ytterligere, kunngjorde selskapet at tredjeparts informasjonskapsler vil bli avviklet fra og med andre halvdel av 4. kvartal 2024. Nå har vi den siste forsinkelsen, til tidlig i 2025.  

Også: Google begynner å legge til sporingsbeskyttelse i Chrome ved å slå av tredjeparts informasjonskapsler

Dette virker som en grei sak. Annonsører og selskaper bruker tredjeparts informasjonskapsler for å spore deg mens du surfer på nettet gjennom en prosess som kalles sporing på tvers av nettsteder. Nettkriminelle kan utnytte denne typen informasjonskapsler til å stjele personlig informasjon eller spre skadelig programvare. Å avskjære støtten for slike informasjonskapsler vil beskytte personvernet og sikkerheten til Chrome-brukere.

Så hvorfor de konstante forsinkelsene? Kort sagt, mange kokker på kjøkkenet.

Selv Google har kompliserte ting. Selskapet har foreslått en Privacy Sandbox som vil erstatte tredjeparts informasjonskapsler. Sandkassen ville fortsatt sende målrettede annonser til Chrome-brukere, for å tilfredsstille annonsører, men ville begrense sporing på tvers av nettsteder, for å tilfredsstille tilsynsorganer.

Også: Googles siste prosjekt kunne bidra til å beskytte deg mot tyveri av informasjonskapsler

Regulatorer som CMA og ICO er ikke så opptatt av dette forslaget. Googles Privacy Sandbox-idé er et stikkpunkt for spesielt CMA, som i januar 2024 kompilerte en liste med 39 bekymringer, sa Search Engine Land i februar.

CMA er bekymret for at Google kan fortsette å dra nytte av brukeraktivitetsdata samtidig som den begrenser tilgangen til de samme dataene fra sine konkurrenter, at Google kan kontrollere inkluderingen av konkurrenter i sandkassen (som drar nytte av sine egne annonsetjenester) , og at utgivere og annonsører kan være mindre i stand til å identifisere uredelig aktivitet.

Annonsører og bransjegrupper er selvfølgelig bekymret for å miste tilgang til tredjeparts informasjonskapsler i en nettleser med så dominerende markedsandeler. Annonsører er avhengige av tredjeparts informasjonskapsler for å samle en rekke detaljer om internettbrukere for å sende dem målrettede annonser. Av den grunn ser de slike informasjonskapsler som avgjørende for å gjennomføre vellykkede annonsekampanjer.

For å komme videre må Google få innkjøp og konsensus fra alle disse ulike enhetene.

"Vi erkjenner at det er pågående utfordringer knyttet til å forene ulike tilbakemeldinger fra industrien, regulatorer og utviklere, og vi vil fortsette å engasjere oss tett med hele økosystemet," Google sa i sin pressemelding.

"Det er også avgjørende at CMA har tilstrekkelig tid til å gjennomgå alle bevis, inkludert resultater fra bransjetester, som CMA har bedt markedsdeltakerne om å gi innen utgangen av Juni. Gitt begge disse viktige hensyn, vil vi ikke fullføre avvikling av tredjeparts informasjonskapsler i løpet av andre halvdel av Q4."

Også: Hvordan stoppe Google fra å selge nettleserloggen din for annonsemålretting

Selv om tredjeparts informasjonskapsler ikke er blokkert som standard i Chrome, kan du enkelt deaktivere dem selv. I Chrome går du til Innstillinger og velger "Personvern og sikkerhet." Klikk på innstillingen for tredjeparts informasjonskapsler og merk av for "Blokker tredjeparts informasjonskapsler."

Selv om Google har slitt med dette problemet, har andre selskaper allerede avbrutt støtten for tredjeparts informasjonskapsler. I 2019 kunngjorde Mozilla at Firefox ville blokkere alle slike informasjonskapsler. Standard- og standardbeskyttelsesmodusen i Firefox blokkerer spesifikt informasjonskapsler på tvers av nettsteder i alle vinduer. I 2020 fullførte Apple sin prosess for å blokkere alle tredjeparts informasjonskapsler i Safari. Som standard forhindrer Safari sporing på tvers av nettsteder på både mobil og datamaskin.

Google innhenter fortsatt tilbakemelding på sitt forslag til Privacy Sandbox, og inviterer alle til å dele tankene sine. Inntil alle regulatoriske parter og andre grupper er fornøyd, vil tredjeparts informasjonskapsler i Chrome sannsynligvis forbli på som standard.