Hvordan endre IP-adressen din, hvorfor du vil – og når du ikke bør

0
16
Cat5 Ethernet-kabel Jack Wallen/ZDNET

Sikkerhet og personvern har vært hete temaer i lang tid (og det kommer ikke til å endre seg med det første). En måte å oppnå personvern på internett er å enten endre eller tilsløre IP-adressen din, slik at ugjerningsmenn og/eller tredjeparter ikke er i stand til å spore deg eller føre en logg over nettlesertrafikken din.

Også: Denne Linksys Wi-Fi 7 mesh-ruteren gjør pålitelig trådløs i hele hjemmet ditt så veldig enkelt

Å endre IP-adressen din kan høres ut som en oppgave som krever en grad i informatikk – men det er det ikke. Det er lettere enn du tror. Jeg vil vise deg hvordan du kan oppnå dette uten kamp.

Før vi setter i gang, er det på sin plass med en forklaring

Ulike IP-adresser

En av det første du må forstå er forskjellen mellom en intern og ekstern IP-adresse. På hjemmenettverket ditt har du én ekstern IP-adresse (som er tilordnet modemet/ruteren tjenesteleverandøren din ga deg). Denne IP-adressen er det du ser hvis du åpner en nettleser og går til What Is My IP Address. 

Denne adressen er den som omverdenen ser — og den er en du ikke kan endre permanent. Du kan imidlertid få det til å se ut til å være annerledes enn det det er. Hvorfor vil du gjøre det? Å endre IP-adressen sett av omverdenen gjør det vanskeligere for andre å spore deg, spesielt hvis du endrer den tilfeldig. Kanskje du trenger å overføre sensitive data og du vil at IP-adressen skal se ut som om den er på et annet sted  – til og med et annet land.

På den annen side har du flere interne IP-adresser — adressene som er tilordnet av ruteren til de forskjellige enhetene på nettverket ditt (stasjonære datamaskiner, bærbare datamaskiner, telefoner, nettbrett, TV-er osv.). Du kan endre disse adressene manuelt. Hvis du har ferdighetene (og muligheten til å få tilgang til ruterens konfigurasjonsvindu), kan du til og med endre IP-adresseskjemaet fra noe sånt som 192.168.1.0 til 10.0.1.0. 

< strong>Også: Dette er den raskeste og dyreste Wi-Fi-ruteren jeg noen gang har testet

Å endre din interne IP-adresse er ikke på langt nær så viktig som hvordan enheten din blir sett av omverdenen via din eksterne IP-adresse. Hvorfor vil du endre en intern IP-adresse? Med et ord, bekvemmelighet. Her er et personlig eksempel: Jeg har en Samba-andel på nettverket mitt, og jeg vil sikre at denne maskinen har en IP-adresse som jeg lett kan huske og en adresse som aldri vil endres.  

En advarsel er på sin plass: Det er ikke alltid en god idé å endre disse interne IP-adressene. Det er en liten ting som kalles en IP-adressekonflikt, som skjer når mer enn én enhet på et nettverk har samme adresse. Når dette skjer, kan en enhet ha problemer med å få tilgang til Internett, eller det kan føre til nedgang på nettverket ditt.

Dine interne IP-adresser tildeles av ruteren. Med mindre du konfigurerer ruteren manuelt til kun å tildele fra en spesifikk adressegruppe (f.eks. 192.168.1.1-192.168.1.50) og deretter bare konfigurerer manuelle adresser fra 192.168.1.51 og oppover, kan du få IP-adressekonflikter. For det formål er det best å bare endre interne IP-adresser hvis du vet hva du gjør. 

Også: Hva er 5G hjemmeinternett? Her er hva du bør vite før du registrerer deg

Så les videre!

Endre den interne IP-adressen din manuelt

Her er trinnene for forskjellige operativsystemer.

Linux

Hvordan du gjør dette vil avhenge av skrivebordsmiljøet ditt, så jeg vil lede deg gjennom hvordan det gjøres på GNOME-skrivebordsmiljøet (som vil ligne på andre skrivebord) :

  Åpne Innstillinger-appen. Finn nettverk. Klikk på tannhjulikonet som er knyttet til enten kablet eller trådløst. Velg IPv4-fanen. Klikk på Manual.Fyll ut nødvendig informasjon (adresse, nettmaske, gateway, DNS) og klikk på Bruk.

MacOS

  Åpne Systeminnstillinger.Gå til Wi-Fi (hvis tilkoblet trådløst).Finn din nåværende trådløse tilkobling og klikk Detaljer.Klikk TCP/IP.Velg Manuelt fra Konfigurer IPv4-rullegardinmenyen.Fyll ut nødvendig informasjon (Adresse, Nettmaske, Gateway) , DNS) og klikk på Bruk. Klikk OK.

  Windows 11

   Åpne Innstillinger.Gå til Nettverk & Internett.Velg tilkoblingstype (Ethernet eller Wi-Fi).Klikk Administrer og klikk deretter Rediger.Velg Manual under Rediger nettverks-IP.Fyll ut nødvendig informasjon (Adresse, Nettmaske, Gateway, DNS) og klikk Bruk.Klikk Lagre.< /ol>

   Android

    Åpne Innstillinger. Trykk på Nettverk & Internett.Trykk på tannhjulikonet som er knyttet til det trådløse nettverket du bruker.Trykk på blyantikonet i øvre høyre hjørne.Trykk på Avanserte alternativer.Velg Statisk fra rullegardinmenyen IP-innstillinger.Fyll ut nødvendig informasjon (Adresse, Nettmaske, Gateway, DNS) og klikk på Bruk. Klikk på Lagre.

   iOS

    Åpne Innstillinger.Velg Wi-FiTrykk på ikonet til høyre for det trådløse nettverket du bruker.Velg Manual fra Konfigurer IP-rullegardinmenyen.Fyll ut nødvendig informasjon (Adresse, Nettmaske, Gateway, DNS) og klikk Bruk.Klikk Lagre

   Husk at det å endre den interne IP-adressen din ikke gjør noe med den eksterne adressen din.

   Endre den eksterne IP-adressen din

   Som jeg nevnte, vant du&apos ikke gjøre dette manuelt eller permanent. Det du imidlertid kan gjøre er å bruke en tjeneste for å maskere din sanne eksterne IP-adresse som noe annet. For dette kan du skjule den eksterne IP-adressen din på tre forskjellige måter.

   1. VPN

   De fleste moderne VPN-tjenester maskerer ikke bare din eksterne IP-adresse, men krypterer også trafikken din. Dette er sannsynligvis den enkleste metoden for å skjule din eksterne IP-adresse. Du finner VPN-tjenester for hver plattform du bruker (Linux, MacOS, Windows, Android og iOS). Populære VPN-er inkluderer NordVPN, ExpressVPN, Surfshark VPN, Privat Internett-tilgang og Proton VPN. Du kan lese mer om hvordan disse tjenestene vurderer (og hvilke funksjoner de tilbyr) her. De fleste VPN-er har en tilknyttet kostnad.

   Også: De beste VPN-tjenestene: Eksperttestet

   2. Tor-nettleser

   Hvis du ikke vil måtte enten betale for en VPN eller gå gjennom prosessen med å installere og konfigurere en slik tjeneste, kan du alltids bruke Tor-nettleseren. Tor-nettleseren gjør alt en VPN gjør, bare med flere lag med sikkerhet. Det eneste forbeholdet med å bruke Tor-nettleseren er at det bare fungerer for nettlesertrafikken din, noe som betyr at den ikke vil skjule din eksterne IP-adresse for andre nettverksbaserte tjenester.

   Også: Hvordan bruke Tor-nettleseren (og hvorfor du bør)

   3. Proxy-server

   Dette er den mest kompliserte prosessen fordi den krever installasjon og konfigurering av tjenesten, som ofte er mer utfordrende enn å bruke enten en VPN eller Tor-nettleser. På toppen av det, hvis du velger en proxy-server, må du også konfigurere hvilken som helst maskin på nettverket for å koble til via proxy-serveren. Jeg vil ikke anbefale å gå denne veien, da komplikasjonene det gir kan være ganske frustrerende. 

   Og der har du det: De forskjellige måtene du kan endre din interne og eksterne IP-adresse. Husk at når du endrer din interne IP-adresse, vil du sørge for at du ikke endrer den til en som allerede er i bruk (ellers vil du ende opp med IP-adressekonfliktfeil). Når det gjelder den eksterne adressen din, er det beste alternativet å bruke enten en VPN eller Tor-nettleser for å skjule den eksterne adressen din, som ikke bare hindrer tredjeparter i å finne (og til og med spore) deg, men også krypterer nettverkstrafikken din.