Ubuntu 24.04: Denne flotte nye Linux-distroen er ikke bare rask – det er en festning

0
20
84batt phototrip/Getty Images

Først ting først. Det er virkelig noe slikt som en numbat. Det er en pungdyrmaursluker i lommestørrelse (se ovenfor). Og nå er det også maskoten for Canonicals siste Linux-distro, Ubuntu 24.04.

Jeg har kjørt Noble Numbat på min 2020 vintage Dell Precision 3451. Denne PC-en kom opprinnelig med Ubuntu 20.04 og drives av en Intel 8-kjerners 3GHz i7-9700 CPU, 16GB RAM og en 512GB SSD. 

Også: De beste Linux-distribusjonene for nybegynnere: Eksperttestet og gjennomgått

Du trenger ikke i nærheten av så mye maskinvare for å kjøre den nyeste Ubuntu. Du kan installere og kjøre Ubuntu 24.04 på alle systemer med en 2GHz, 2-kjerners 64-bits prosessor, 4GB RAM og 25GB lagring. Enhver Windows 7 PC kan kjøre den. Pokker, det vil gå helt fint på en Raspberry Pi 5. 

Som å installere alle moderne Linux, er det enkelt å installere Ubuntu 24.04. Den korte versjonen: Last ned Ubuntu 24.04, brenn den til en USB-pinne, start den fra pinnen, kjør den for å se om den liker maskinvaren din, og – hvis den gjør det – trykk på installeringsknappen. Det er det.

Å, det er litt mer stilig enn det. Installasjonsprogrammet har nå en tilgjengelighetsside der du kan tilpasse Ubuntu for å møte dine spesielle behov. Du kan også velge mellom en standard eller full installasjon. Standardinstallasjonen inkluderer bare det grunnleggende, mens den fullstendige installasjonen inkluderer alle de vanlige programmene du forventer fra en stasjonær Linux-distribusjon.

Teknisk sett, bak kulissene, bruker det nye installasjonsprogrammet Subiquity-backend. Den splitter nye frontenden ble skrevet med Flutter. Ikke en utvikler eller systemadministrator? Ikke bry deg om det. Du trenger aldri å vite det.

Hvis du er en IT-profesjonell, vil du være glad for å vite at du nå kan bygge tilpassede Ubuntu Linux-installasjoner. Med autoinstallering kan du opprette en repeterbar, automatisert installasjonsflyt ved å bruke en autoinstaller YAML-fil med Subiquity for å sette opp spesialiserte skrivebord over nettverket ditt.  

Også: Vurderer du å bytte til Linux? 10 ting du trenger å vite

Begge versjonene bruker GNOME 46 som standard skrivebord og Firefox 125.0.1 for nettleseren. Hvis GNOME ikke faller i smak, kan du også få Ubuntu 24.04 med Budgie, Ubuntu Budgie, KDE, Kubuntu, MATE, Ubuntu MATE, Cinnamon, Ubuntu Cinnamon - – og videre og videre. Hvis det er et Linux-skrivebordsmiljø, er det en tilpasset Ubuntu-utgivelse for det.

I fullversjonen finner du også skrivebordsapplikasjoner som LibreOffice 24.4.2 for kontorpakken, Thunderbird 115 for e-post, Rhythmbox 3.4.7 for å spille av musikk og Snapshot for webkameraet ditt.

Programmerere vil finne at Ubuntu 24.04 LTS nå kommer med Python 3.12, Ruby 3.2, PHP 8.3 og Go 1.22. Det inkluderer også .NET, Java og Rust. Når vi ser fremover, vil .NET 8 støttes fullt ut på Ubuntu 24.04 LTS og 22.04 LTS i hele livssyklusen til begge utgivelsene. Det betyr at utviklere kan oppgradere applikasjonene sine til nyere .NET-versjoner uten å oppgradere Ubuntu-utgivelsen.

Når Canonical sier “hele” livssyklus, som er lengre enn noe annet selskap støtter deres operativsystemer. Canonical vil støtte Ubuntu 24.04 frem til 2036. Ja, det stemmer. I motsetning til noen operativsystemer kan jeg navngi — hoste, Windows 10, hoste —Ubuntu Long-Term Support (LTS)-utgivelser kommer nå med 12 års støtte.  

Også: Slik legger du til et GUI for Ubuntu-brannmuren (og hvorfor du bør)

Hvis du trenger flere programmer, kan den nye Ubuntu App Center tilbyr et bredt utvalg. Selv om den er standard til Snap-baserte applikasjoner, tilbyr den fortsatt tradisjonelle DEB-installasjoner.

Hjertet i denne utgivelsen er ytelse, styrket av inkluderingen av Linux 6.8-kjernen. Oliver Smith, Ubuntu-produktsjef, sier at dette ikke bare er en inkrementell oppdatering. Kjernen bringer med seg en rekke ytelsesforbedringer som er optimalisert ytterligere av Canonicals justeringer med lav latens. Denne forpliktelsen til hastighet og effektivitet signaliserer at Ubuntu er bygget for de som trenger et robust operativsystem med høy ytelse. Selv om jeg ikke målrettet denne utgaven, føltes den raskere enn forgjengeren, Ubuntu 22.04, på samme PC.

Ubuntu 24.04 LTS er ikke bare rask; det er også en festning. Canonical har lagt denne utgivelsen på lag med en rekke sikkerhetsoppgraderinger som herder systemet mot det stadig utviklende landskapet av cybertrusler. Operativsystemet bruker nå strengere kontroller på uprivilegerte brukernavneområder – en vanlig angrepsvektor – som reduserer sårbarheter betraktelig.

Også: Canonical fyller 20 år: Shaping the Ubuntu Linux-verden< /p>

Kjører du både Linux og Windows? Ubuntus Active Directory (AD) gruppepolicyklient, tilgjengelig via Ubuntu Pro, støtter nå enterprise proxy-konfigurasjon, rettighetsbehandling og ekstern kjøring av skript. Den fortsetter også å støtte AD Group Policy Objects. Ubuntu 24.04 er også tilgjengelig på Windows via Windows Subsystem for Linux.

Selv om jeg holder meg til Linux Mint 21.3 for standard skrivebordet mitt, er det mye å like med Ubuntu 24.04. Hvis du leter etter et solid, sikkert og raskt Linux-skrivebord, er den nyeste Ubuntu vel verdt tiden din.