Neptune Linux er en elegant distribusjon som enhver multimediebruker bør vite om

0
21

KDE Plasma-skrivebordet tok meg 30 sekunder å tilpasse akkurat slik jeg ville ha det.

Jack Wallen/ZDNET

ZDNETs viktigste takeaways

Neptune 8.1 er gratis og tilgjengelig for installasjon nå på så mange maskiner du trenger. Dette åpne kildekodeoperativsystemet er like vakkert som det er stabilt, og inkluderer all programvaren du trenger for å være produktiv, enten du lager multimedia eller ikke. Mangelen på en sanntidskjerne kan være problematisk på mindre kraftige maskiner.

Linux har kommet veldig langt de siste årene. Jeg vil til og med si at den på den tiden har vist den mest kreative veksten siden starten. Alle skrivebordsmiljøene er funksjonelle og enkle å bruke, installasjonen av nesten hver distribusjon har blitt så enkel at alle kan gjøre det, og de tilgjengelige applikasjonene har vokst til en enorm samling som passer for omtrent alle typer bruk.

Også: Ubuntu 24.04: Denne flotte nye Linux-distroen er ikke bare rask – det er en festning

Linuxs integrasjon med multimedia er et annet område som har hatt mye vekst. Jeg husker en tid da bare å få MP3-er til å spille (husker du de?) kunne bli et avhengighetsmareritt. Nå er det å spille nesten alle typer medier en klar opplevelse. I tillegg har multimedieoppretting/redigering blitt modnet. Eksempel: Neptune Linux (eller bare Neptune for kort).

Dette operativsystemet med åpen kildekode er utformet slik at multimedia er en av kjernefunksjonene. Det betyr ikke bare redigering, men også å se/lytte. 

Men det som imponerte meg mest med Neptune Linux var ikke så mye samlingen av lyd-/videoverktøy, men hvordan utviklerteamet ikke kommer i veien for å presentere et vakkert, brukervennlig KDE Plasma 6-skrivebord. Mange distribusjoner velger å sette sitt eget spinn på skrivebordet, og merke det slik at skrivebordet skiller seg fra alle de andre distribusjonene.

Men Neptune Linux-teamet bestemte seg for å gå den subtile veien og la KDE Plasma bare ha den minste merkevarebygging. En av de første tingene jeg alltid gjør med et Linux-skrivebord er å gi det noen justeringer slik at det passer bedre til mine behov og personlighet. Og med KDE Plasma 6 er dette utrolig enkelt å gjøre. Endre temaet fra mørkt til lyst, flytt panelet til en mer dokkelignende tilstedeværelse, bytt bakgrunnsbilde, og vi er klare til å gå. Disse endringene tok meg 30-60 sekunder. Ferdig og ferdig.

Også: Det er baaack! Microsoft og IBM åpen kildekode MS-DOS 4.0

Neste opp… hvilke apper er det å bruke? Massevis. Det er Chromium nettleser, Thunderbird e-postklient, LibreOffice, Back In Time backup-løsning, Grub Customizer (tilpasningsverktøy for bootloader), ISO-bildeskriver, KDE Connect SMS-app, Latte (dock), Timeshift (systemgjenoppretting), Yakuake ( rullegardinterminal), og mer. Det er til og med noen få spill. 

Og når det gjelder multimedia, finner du alt du trenger, med ett unntak. OBS-appen for livestreaming manglet på listen, men heldigvis kan du åpne Discover og installere den med noen få klikk. 

Ardour kjører på Neptun.

Ardor 7 DAC er en kraftig digital lydarbeidsstasjon.

Jack Wallen/ZDNET

Den ene tingen å huske på er imidlertid at fordi Neptune er basert på Debian, kan du finne at den inkluderte programvaren ikke er den nyeste, beste utgivelsen. For eksempel er den leverte versjonen av LibreOffice 7.4.7.2. Den siste versjonen av LibreOffice som følger samme navneskjema er 7.6.6, men navnekonvensjonen har siden endret seg til 24.2.2. Det er forvirrende, men det var en målrettet endring. 

Det betyr ikke at du bruker utdatert programvare. Alt som er installert er stabilt og støttet — et varemerke for Debian, som foretrekker stabil fremfor blødende kant. Det betyr at Neptune Linux er et veldig pålitelig operativsystem. Kombiner det med skjønnheten, ytelsen og stabiliteten til KDE Plasma 6, og du har et utrolig skrivebordsoperativsystem. På toppen av det kommer Neptune med en nyere kjerne (6.1.0-18) og nyere drivere.

Også: KDE Neon viser at Plasma 6 Linux-distroen er noe helt spesielt

Å, og la oss ikke glemme multimediesiden, hvor du finner applikasjoner som dekker nesten alle behov, for eksempel videooppretting/redigering, lydoppretting/redigering, filkonvertering, medieavspilling, webkameragrensesnitt, JACK-kontroller og redigering av screencast. Som jeg nevnte, er det eneste som mangler et strømmeverktøy. 

Alt dette arbeidet er fra et 2-manns team av utviklere, som er ansvarlige for å jobbe, vedlikeholde og støtte kjernen ; utforme opplevelsen; vedlikehold av Neptun-depotet; trykk; vedlikehold av nettstedet; og støtte.

Apropos depoter, Neptune leveres med to:

Hoved – alle Neptune-relaterte konfigurasjoner og applikasjoner. Sekundær – KDE Repo som er spesifikk for alle KDE Plasma, KDE applikasjoner og rammeverk applikasjoner.

Også: Debian Linux-grunnlegger Ian Murdock ville ha blitt overrasket over arven

Fra min testing var det ikke tilfelle. Alt jeg lagde var jevnt og hadde ingen av de tydelige tegnene på lag (som lydhopp og videouro). Det kan være fordi jeg jobber med en ganske kraftig stasjonær maskin (System76 Thelio med en AMD Ryzen 9 7900x 12-kjerners CPU med 24 tråder og 32 GB RAM). Hvis du jobber med mindre kraft, kan du ha nytte av en sanntidskjerne.

ZDNETs kjøpsråd

Hvis du ser etter en ny Linux-distribusjon rettet mot multimedia , Neptune Linux bør være øverst på listen din. Det eneste jeg kan endre ville være å installere en sanntidskjerne, men det ville bare være nødvendig hvis lyd/videolag ble et problem.   

Neptune Linux er imponerende, vakkert, enkelt å bruke, og best av alt, gratis. Enten du er interessert i å lage innhold eller ikke, bør dette operativsystemet være på radaren din.