EndeavorOS Gemini er like brukervennlig som den er vakker

0
10
EndeavorOS Gemini-påloggingsskjermen. Jack Wallen/ZDNET

ZDNETs viktigste takeaways

EndeavorOS Gemini gjør bruken av Arch Linux ikke bare vakker, men også brukervennlig. Denne Arch-baserte Linux-distribusjonen, med KDE Plasma, bringer tilbake moroa innen stasjonær databehandling med mange konfigurasjoner og øyegodteri. Du må installere applikasjonene du trenger , ettersom Gemini er et bare-bones OS.

EndeavorOS Gemini er her, og det er en ting av skjønnhet. Denne Arch-baserte Linux-distribusjonen klarer aldri å imponere meg med hver nye utgivelse, og Gemini er intet unntak. Selv om jeg ikke er en fan av mørke temaer, kan Gemini lett vinne meg over på Sith-siden.

Også: De beste Linux-bærbare datamaskinene i 2024: Ekspert testet og anmeldt

Den nye utgivelsen inkluderer kjerne 6.8 (for enda mer effektivitet, kraft og maskinvaregjenkjenning), Mesa 24.0 (3D-grafikkbibliotek), OpenGL 4.6 API, Vulkan 1.3 API, en oppdatert velkomstapp og nok polering til å få deg til å føle at du' re bruker noe spesielt — som du er (det er tross alt Linux). Velkommen-appen forenkler prosessen med å oppdatere den Arch-baserte distribusjonen. Du får til og med to alternativer for oppdatering:

Oppdater system (eos-update –aur)Oppdater system (yay)

Forskjellen er at eos-update-skriptet er en innpakning for yay og pacman, mens yay bare er hei!

Forvirret ennå? 

Ikke vær det. I hovedsak lar yay deg enkelt installere pakker fra AUR (Arch User Repository), noe som betyr at det er flere pakker tilgjengelig for installasjon.

Bare klikk på en av Oppdater-knappene i Velkommen-appen, så er du bra å gå.

Velkommen til Arch Linux. Er det ikke storslått?

Også: De første 5 Linux-kommandoene bør alle nye brukere lære

Men seriøst, EndeavorOS Gemini med KDE Plasma er et fremragende stasjonært operativsystem. Den eneste tingen å huske på er at selv om den ferdige opplevelsen er like brukervennlig som den er vakker, er dette fortsatt et slags bare-bones OS som betyr at det ikke leveres med mange apper du trenger. 

Som standard finner du Firefox nettleser, Haruna mediespiller, de vanlige KDE Plasma-appene (som Kate tekstredigering og KDE Connect for synkronisering av telefonen din ), VLC Media Player, Okula dokumentviser og en håndfull verktøy.

Standard EndeavorOS Gemini skrivebord.

Standard EndevorOS Gemini-skrivebord er en ting av skjønnhet.

Jack Wallen/ZDNET< /figur>

Ikke bekymre deg. I Velkommen-appen ser du fanen Legg til flere apper. Klikk på det og klikk deretter på ett av alternativene for å finne appene du trenger for produktivitet, underholdning og mer. Selv om dette systemet kanskje ikke har det moderne utseendet til for eksempel GNOME-programvare, gjør det det veldig enkelt å finne og installere programvaren du trenger. 

Også: Gjør trenger du antivirus på Linux?

Klikk for eksempel "Velg populære apper å installere" (fra Legg til flere apper-fanen), klikk på en kategori, velg appen(e) du vil legge til, og klikk deretter Installer nå.

Appinstallasjonskategoriene for EndeavorOS Tvillingene.

Det er enkelt å installere apper fra kategorier i Gemini.

Jack Wallen/ZDNET

Kategoriesystemet gjør det enda enklere enn standard søkefunksjon som finnes i de fleste programvarebutikker. Du finner kategorier for lydspillere, nettlesere, kommunikasjon, utviklingsverktøy, e-post, bildebehandling og amp; Redigering, bildevisere og amp; Ledere, matematikk, diverse systemverktøy, Office og mer.

Siden KDE Plasma 6 er skrivebordet du velger, vil du ha mange konfigurasjonsalternativer å velge mellom. Imidlertid synes jeg standardoppsettet er ganske fantastisk. Den eneste endringen jeg gjorde var å bytte skrivebordsmenyen til Application Dashboard, som er en versjon av GNOME-oversikten og gjør det litt enklere å finne programmer (for meg).

The KDE Plasma Application Dashboard.

Jeg foretrekker appmenyen i full skjerm for enkel appstart og søking.

Jack Wallen/ZDNET

Hvis du vil bytte, høyreklikker du på skrivebordsmenyknappen (nederst i venstre hjørne), klikker &quot ;Vis alternativer", og velg deretter fra Application Dashboard (fullskjermstarter), Application Launcher (standard skrivebordsmeny) eller Application Menu (overlappende popup-menyer).

En annen fin detalj er inkluderingen av brannmur-appleten. Høyreklikk på det lille murveggikonet i systemstatusfeltet, og du kan enkelt aktivere skjoldene og/eller varslene, redigere brannmurinnstillingene, endre tilkoblingssoner og til og med blokkere all nettverkstrafikk. Dette setter systemsikkerhet i sentrum og gjør det på en måte som alle kan benytte seg av. Klikk "Shields Up" og skrivebordet ditt er sikkert. Aktiver varsler og du vil bli varslet om mistenkt trafikk.

Dessuten: Jeg forventet ikke at dette Android-nettbrettet på $170 skulle være så imponerende som det er

EndeavorOS er en vakker godbit for alle som ønsker å oppgradere skrivebordsspillet sitt. Det spiller ingen rolle at distribusjonen er basert på Arch Linux fordi du aldri trenger å bekymre deg for å konfrontere den vanlige Arch-kompleksiteten. Dette er et operativsystem ment for alle typer brukere, enten du er ny på Linux eller en erfaren veterinær fra OS. 

Gi EndeavorOS Gemini en prøve. Dette gratis operativsystemet med åpen kildekode har all sikkerheten, stabiliteten og påliteligheten til et rakettskip klar til å ta deg til månen og tilbake.

T-minus 0 for å starte opp. < /p>