Disse kule KDE Plasma-funksjonene kan beile deg fra Windows

0
17
KDE Plasma standard skrivebord på KDE Neon. Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

KDE Plasma imponerer meg aldri. Med sin vakre estetikk, enestående ytelse og brukervennlighet kan dette skrivebordsmiljøet med åpen kildekode få alle til å føle seg hjemme og begeistret for å prøve noe nytt.

Nå kan Windows-brukere være en vanskelig gruppe å beile. Det er delvis fordi endring for mange brukere ikke er et ønsket skifte i hverdagen. Men når folk ser på KDE Plasma-skrivebordet — selv Windows-brukere — blir interessen deres umiddelbart vekket. 

Også: Tenker du på å bytte til Linux? 10 ting du trenger å vite

KDE Plasma er ikke bare et pent ansikt, siden det er mange kule funksjoner, hvorav noen legger til det estetiske, som bidrar til å gjøre skrivebordsmiljøet til et kraftsenter av fleksibilitet og effektivitet.

La oss ta en titt på noen av disse funksjonene.

1. Valg av skrivebordsmenystiler

Jeg har aldri vært en stor fan av standard skrivebordsmenyen. Oversikten har vært min favorittstil siden GNOME introduserte den. KDE Plasma tilbyr Oversikten og to andre alternativer. Du kan velge en mer tradisjonell meny basert på sammenleggbare kategorier eller en menystil som blander det tradisjonelle og oversikten. Det viktige er at du har alternativer som kan utgjøre en forskjell for produktiviteten, effektiviteten og den generelle brukervennligheten du bruker skrivebordet ditt med.

KDE Plasma Dashboard-menyen.

Jeg foretrekker KDE Dashboard-menyen fordi den tilbyr større plass til å presentere mer innhold.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

2. KRunner

KRunner er et søkeverktøy på steroider. Klikk Alt+Mellomrom-tastekombinasjonen og et lite søkefelt vises øverst på skjermen. 

Også: De første 5 Linux-kommandoene bør hver ny bruker lære seg

Derfra kan du starte og stoppe programmer, installere programmer, kjøre kommandoer, åpne nettsider og bokmerker, søke etter (og åpne) filer og mapper, bytte økter, vinduer, skrivebord og aktiviteter, få tilgang til kontakter (for enkel sending av e-poster og mer), spill musikk fra standardmusikkspilleren, kalkuler korte ligninger, vis klokkeslett og dato, sjekk stavemåten til ord, administrer datamaskininnstillingene dine og mer. 

Jeg har dekket KRunner før, men det fortjener å bli nevnt her fordi det er et nyttig verktøy. Det er også interessant å tenke på det potensielle tillegget av kunstig intelligens i fremtidige utgivelser.

KDE Plasma Krunner-appen.

KRunner er et av de beste søkeverktøyene på markedet.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

3. Tilpasninger overalt

Du tror kanskje du kan skreddersy Windows-skrivebordet, men tilpasningsnivået i KDE Plasma er mye høyere. Bare det å se på Systeminnstillinger-appen gir ikke KDE Plasma rettferdighet fordi det er også redigeringsmodus for skrivebordet, som lar deg gjøre ting som å legge til widgets og paneler, endre panelinnstillingene, konfigurere skrivebordet og bakgrunnen, velge et globalt tema og mer. 

Også: De beste Linux-distroene for nybegynnere: Du kan gjøre dette!

Noen brukere synes kanskje det er for mange konfigurasjonsalternativer, men det er slik med Linux. Den gode nyheten er at du enten kan unngå tilpasninger eller skape en unik opplevelse. Uansett, tilpasningene er overalt i KDE Plasma og er klare til å betjene deg.

KDE-plasmaredigeringsmodus.

Det er ingen ende på tilpasningene i KDE Plasma.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

4. Widgets

Jepp, KDE Plasma har widgets. Faktisk hadde skrivebordet med åpen kildekode widgets lenge før Apple vurderte å legge dem til MacOS. Du vil finne mange widgets i KDE Plasma, inkludert aktiviteter, klokker, programstartere, kalkulatorer, kontroller, utklippstavler, kalendere, tegneserier, ordbøker, systeminformasjon, mappevisninger og mer. Widgets kan endres størrelse, roteres, konfigureres og til og med tematiseres. Du kan legge til så mange widgets du trenger, så lenge det er plass på skrivebordet ditt. 

KDE-widgets legge til rute.

Hvis du vil ha Widgets, har KDE Plasma dem.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

5. Aktiviteter

Aktiviteter er litt vanskeligere å forklare. Tenk på aktiviteter som evnen til å lage et arbeidsområde for et bestemt formål. Det skrivebordet kan ha spesifikke widgets, applikasjonssnarveier og til og med egendefinerte visuelle innstillinger. Så du kan opprette en aktivitet kalt Produktivitet med alle nødvendige app-snarveier og widgeter du trenger for jobben. Du kan også endre bakgrunnen, slik at du alltid vet hvilken aktivitet du fullfører. 

Også: Hvordan erstatte Windows med Linux Mint på din PC

Du kan til og med tilordne spesifikke hurtigtaster for hver aktivitet. Det eneste du ikke kan gjøre er å endre stilen og plasseringen av panelet for aktiviteter. Hvis du konfigurerer panelet til å flyte på venstre side av skjermen, vil det være i samme posisjon på tvers av aktivitetene dine. Tenk på Aktiviteter som å ha et flerskjermoppsett med en enkelt skjerm.

Konfigurasjonsvinduet for KDE Plasma Activities i Innstillinger.

Du kan legge til så mange aktiviteter du vil i KDE Plasma.

Skjermbilde av Jack Wallen /ZDNET

Disse fem funksjonene skraper bare overflaten av det KDE Plasma tilbyr. Windows-brukere vil raskt gjenkjenne at de kan tilpasse dette skrivebordet med åpen kildekode for å passe deres stil, personlighet og behov.