SpaceX BFR te leiden weg naar Mars, terwijl er overal op Aarde binnen een uur

0
133

Nul

spacex-bfr-iss.png
(Foto: SpaceX)

De miljardair en ondernemer Elon Musk is gegaan terug naar de tekentafel met zijn plannen voor bemande missies naar Mars, en zei dat hij hoopt om zijn huidige ruimte raketten redundante met een nieuw voertuig met de code naam BFR.

De raket zal staan van 100 meter hoog met 31 motoren op te heffen een laadvermogen van meer dan 4.000 ton in de ruimte. De interplanetaire voertuig zal slechts 48 meter lang en 40 hutten, elk in staat om drie mensen.

Maar Muskus vorderingen die de kosten zal veel goedkoper zijn dan andere draagraketten vanwege zijn vermogen om veilig terug te keren naar de aarde en worden hergebruikt.

“Het is echt te gek dat we bouwen deze geavanceerde raketten en vervolgens vastlopen we iedere keer als we het vuur,” zei hij in een presentatie op de International Astronautical Congress in Adelaide. “Het toont hoe de fundamentele reusabilty is.”

SpaceX heeft bereikt van 16 succesvolle landingen in een rij, en in de volgende versie van de raketten de benen werden beschouwd als optioneel, Muskus zei.

“Wij geloven dat de precisie op dit punt is goed genoeg voor de voortstuwende landing die we niet nodig benen voor de volgende versie,” zei hij. ‘Het zal een land met zoveel precisie, zal het land terug op de lancering van de bergen.”

Muskus zei dat hij geloofde dat zijn programma zou kunnen worden gefinancierd door het geld dat zijn SpaceX bedrijf ontvangt voor de lancering van satellieten.

spacex-bfr-mars.png
(Foto: SpaceX)

Hij zei dat de BFR zou ook in staat om service van het International Space Station en het oprichten van menselijke kolonies op de maan en Mars. De sleutel tot de BFR konden bereiken Mars of de maan zou bijtanken in vlucht, met tanker broomhoudende vlamvertragers nodig om het dok te vullen de missie BFR met methaan en zuurstof.

Voor een maan-missie, de BFR nodig zou hebben om bij te tanken op weg naar de maan, en zou voldoende brandstof om terug te keren naar de Aarde, terwijl de raket zou moeten worden bijgevuld op weg naar Mars, en dan moet de productie van brandstof op het oppervlak van Mars terug naar de Aarde. Door Mars’ lage zwaartekracht, de raket zou niet nodig een booster podium om te vertrekken van de rode planeet.

Muskus zei SpaceX al begonnen met de bouw van de BFR-systemen, met de productie van de raket te starten in het tweede kwartaal van volgend jaar en de eerste lancering gebeuren in vijf jaar. Het bedrijf verwacht dat het land twee vrachtschepen op Mars in 2022 te plaatsen macht, mijnbouw, en het leven ondersteunen van de infrastructuur voor toekomstige vluchten, gevolgd door een twee-crew en twee-cargo missie om te bouwen van een basis op Mars.

De CEO van SpaceX zei ook dat de BFR zou kunnen functioneren als een vliegtuig, en het bereiken van overal op Aarde in minder dan een uur, met de meeste lange afstand reizen kunnen worden gedekt in minder dan een half uur.

“Als we de bouw van dit ding naar de maan en Mars, waarom ga je niet naar andere plaatsen op Aarde?” Muskus zei.

spacex-bfr-moon.png
(Foto: SpaceX)

Later op vrijdag, Muskus zal reizen naar Jamestown in Zuid-Australië het midden van het noorden, waar zijn Tesla bedrijf is het bouwen van ‘ s werelds grootste lithium-ion batterij, die integraal deel uitmaken van de staat, AU$550 miljoen energie plan om te voorkomen dat grote black-outs en elektriciteit tekorten.

De Neoen Hornsdale windpark zal worden gecombineerd met Tesla ‘ s 100MW/129MWh accu om energie op te slaan die worden gegenereerd door de turbines die worden uitgebracht in het netwerk om te zorgen voor een grotere stabiliteit voor de grid.

“Op 100MW en 129MWh, de Hornsdale Power Reserve zal niet alleen de grootste hernieuwbare generator in de staat, maar ook de thuisbasis van de grootste lithium-ion batterij in de wereld, met onze onderneming op de lange termijn directe investeringen in Zuid-Australië groeit tot bijna AU$1 miljard euro vanaf 2013” Neoen deputy CEO Romain Desrousseaux zei: wanneer de batterij werd aangekondigd in juli.

“Zuid-Australische klanten zullen de eerste om te profiteren van deze technologie, die zullen aantonen dat het op grote schaal batterij opslag is beide mogelijk en, nu, commercieel haalbaar is.”

CEO Elon Musk heeft gegarandeerd dat Tesla zal leveren de accu binnen 100 dagen van het raster interconnectie-overeenkomst ondertekend met de Zuid-Australische regering — anders, zijn bedrijf zal de accu gratis.

Hij stond bij die belofte tijdens zijn eerste bezoek aan Adelaide eerder dit jaar.

Met AAP

lees dit

Ten mistakes to avoid when working with tech partners

Tien fouten te vermijden bij het werken met tech partners

Derde-partij tech partners uw bedrijf kunnen helpen bereiken van haar doelen, maar bepaalde gedragingen moeten worden vermeden bij het zoeken en beheren van deze relaties.

Lees Meer

0