Qualcomm och Taiwanesiska tillsynsmyndigheter reglera $774 miljoner antitrust passar

0
25

Efter att smällde med en $774 miljoner böter för antitrust brott, Qualcomm har nått ett avtal med Taiwan Fair Trade Commission för att avhjälpa situationen. Det Kalifornien-baserade tech jätten kommer bara att vara tvungen att betala $93 miljoner av de första fina pengar som redan betalt — och det måste följa en handfull andra regler som infördes av den Taiwanesiska regulator.

Tvisten uppstod efter Taiwans tillsynsmyndigheten sagt att chipstillverkaren missbrukat sin monopolställning över smartphone modem genom att sätta högre avgifter patentlicensavtal på företag som använder produkterna i deras produkter. I oktober förra året när den första fina hade meddelat, Taiwan FTC hävdade att patent Qualcomm har över sin chip design hålls andra potentiella chip beslutsfattare från att hitta ett fotfäste på marknaden. Både Kina och Sydkorea hade redan bötfällts Qualcomm över anklagelser om konkurrensbegränsande beteende, och Apple har lagt ut flera stämningar mot Qualcomm för liknande metoder.

Enligt det nya avtalet, fine har dramatiskt sjunkit men företaget är nu som krävs för att arbeta med den Taiwanesiska regeringen på rullande ut 5G kapacitet i landet tillsammans med att bygga nya fabriker där. Eventuella rabatter som Qualcomm gav till kunder till exklusiva erbjudanden kommer att stoppas, och om någon partner anser att det är undertecknat en orättvis affär, Qualcomm kan inte bara dra ut sin chip leveranser medan affären håller på att omförhandlas.