Het web is onder aanval: Dit ambitieuze project is gericht op opslaan

0
20

Tim Berners-Lee: In 30 jaar, het web zal gaan buiten onze verbeelding
Uit te werken waar het web zal gaan is moeilijk. Maar uitzoeken waar we willen om te gaan is een beetje makkelijker, zegt de uitvinder van het world wide web.

De helft van de wereld is nu online en 30 jaar van de web heeft geleverd een uitgebreid scala van innovatie dat het moeilijk is om een lijst van alles.

En toch in de laatste jaren twijfels begonnen te ontstaan. Er is een gevoel dat zo veel als de web heeft gemaakt van informatie makkelijker te vinden, nieuwe business modellen, aangesloten ons en ons leven gemakkelijker, er zijn ook aspecten die niet meer de verbetering van ons leven, maar eigenlijk zijn ze te beschadigen.

De oprukkende digitale surveillance door de regering georkestreerde web black-outs, desinformatie en bedrijven maken enorme winsten van onze persoonlijke gegevens: al deze ontwikkelingen verslechtering onze ervaring van de online wereld.

Vergeet het schattige kat foto ‘ s en must-aandeel memes: de overeenkomst tussen ons en de web heeft zich in toenemende mate Faustiaanse.

In reactie op al deze angst, eind vorig jaar, Tim Berners-Lee – die gemaakt op het World Wide Web in 1989 – beschreven zijn plan voor een nieuwe deal voor het web, wat hij noemde een ‘Contract voor het Web’.

Het is een set van principes voor het web, die schetsen hoe bedrijven, overheden en individuele internet gebruikers zich moeten gedragen om de web gezond.

Achter ligt het fundamentele idee dat het web moet worden beschouwd als een publiek goed dat de mensen dient, eerder dan op de andere manier rond, zegt Adrian Lovett, CEO van de Web Foundation, die zich inzet om het project te doen slagen.

Dus waar heeft de web mis gaan?

“Het is een geleidelijk en in eerste instantie minder zichtbaar zijn beurt van het schip in de laatste vier of vijf jaar”, zegt Lovett. Hoewel er geen één gebeurtenis die leidde tot het werk, Lovett, zegt vorig jaar in Cambridge Analytica schandaal was een beslissend moment.

Het Contract voor het Web is gebaseerd op een set van negen uitgangspunten. Het vraagt dat regeringen zorgen dat iedereen verbinding kan maken met internet, om te houden al van het internet beschikbaar, alle van de tijd, en heb respect voor het fundamentele recht op privacy. Bedrijven wordt gevraagd om het internet betaalbaar en toegankelijk voor iedereen, respect voor de privacy van consumenten en persoonlijke gegevens, en het ontwikkelen van technologieën die het beste in de mensheid, terwijl een uitdaging voor het ergste. Ondertussen, individuele web-gebruikers moeten worden makers en medewerkers, en vechten om het open web.

ZIE: IT pro ‘ s gids voor de GDPR compliance (gratis PDF)

Weinigen zouden het oneens zijn met deze high-minded concepten, en de Web Foundation weet te maken welke impact het heeft om verder te gaan dan dat.

“We waren altijd duidelijk, dat als we gestopt bij deze principes, dan zou niets meer zijn dan mooie taal,” Lovett erkent. Als zodanig is het werken aan manieren om ervoor te zorgen dat regeringen en bedrijven die zich aanmelden voor deze verbintenissen is het eigenlijk om ze op stok.

Hoe dat gaat gebeuren is iets dat de Web Foundation probeert uit te werken.

adrianlovett.jpg

Web Stichting CEO Adrian Lovett

Afbeelding: Website Stichting

“Er zal niet één stuk van wettelijke regelingen of een vrijwillige code, zal er een scala van dingen die zouden komen van deze, met inachtneming van de breedte van de agenda en de complexiteit van de uitdaging,” zegt hij.

Dat kan onder andere vragen regeringen om formeel melden om een belofte niet af te sluiten van het internet, behalve in zeer uitzonderlijke omstandigheden of suggesties voor nieuwe regelgeving rond privacy, of het publiceren van een regelmatige verantwoording rapport zet de schijnwerper op de inspanningen om een open web – en die weg in de andere richting.

Het Web heeft de Stichting een aantal groepen die proberen om vlees uit de ideeën van de fundamentele beginselen. De helft van de leden van de groepen komen uit het maatschappelijk middenveld, zoals niet-gouvernementele organisaties en actiegroepen, 35 procent van de particuliere sector en 15 procent van de overheid.

Maar sommige van de bedrijven die zijn het ondersteunen van de overeenkomst zijn de grote tech-bedrijven als Facebook, Twitter en Google, die vaak bekritiseerd voor het zijn – op zijn minst — mede verantwoordelijk voor de neerwaartse spiraal op het web is in.

Als ze ons in deze puinhoop kunnen ze echt voor ons uit? Lovett betoogt dat de grote tech-bedrijven hebben om een deel van het antwoord.

“We moeten gaan naar de plaats waar het probleem is en waar de macht en de middelen om daadwerkelijk iets aan te doen. En dat betekent dat je mensen rond een tafel en we zijn vrij unapologetic voor dat, maar we zijn helemaal herkent dit proces moet worden beoordeeld hoe het verandert in de komende maanden en jaren”, zegt hij.

De versie van het web die veel mensen ervaren vandaag de dag is er een die niet het beste in de mensheid, zegt hij – maar hij betoogt dat mensen nog eens met de kernwaarden van de web in de vroege dagen: van het internet een vrije ruimte voor innovatie en onderneming, bedoeld om het beste in mensen en de diversiteit van de menselijke natuur. “Ik denk dat dat iets is dat we kunnen schieten,” zegt hij. “Ik denk dat er meer dan genoeg zeer duidelijk energie op alle niveaus op te lossen deze problemen, dus het idee dat we te ver gegaan en is er een aantal niet te stoppen kracht, hetzij in grote bedrijven of in de architectuur van het web nu, lijkt gewoon niet geloofwaardig voor mij.”

Verwante Onderwerpen:

CXO

Digitale Transformatie

Tech Industrie

Smart Cities

Cloud