Nya FAA regler för fritids-drone flygblad införa tillfälliga flygförbudszoner och ett krav på utbildning

0
17

Drönare: Säkerhet och sekretess konsekvenser för organisationer
Drönare är att drastiskt omvandla en mängd olika branscher idag, men de kan ge upphov till en rad av integritet och säkerhet risker.
Läs mer: https://zd.net/2Hd0EWu

Enligt den amerikanska myndigheten FAA Obemannade Flygplan System Rapport till 2019, antalet obemannade drönare som förväntas fördubblas under de kommande tolv månaderna från och ungefär 1,2 miljoner flygplan till nästan 2,4 miljoner flygplan.

Medan kommersiella drone verksamhet fortsätter att växa, särskilt när mer avancerade drönare förmåga att gå ner i pris, fritids-drone-användningen är också växande. Fritids-använda drönare åtnjuta samma pris och prestanda kurva som kommersiella drönare.

I själva verket, många högre-slutet hobby-eller fritidsaktiviteter drönare används nu för kommersiella filma och fastigheter använda.

Federal Aviation Administration behandlar kommersiella och nöjesflyg på olika sätt. Alla som vill flyga en drönare som är under 55 pund för kommersiell nytta måste kvalificera sig för en Del 107 licens och få en FAA-Fjärrkontrollen Pilot Certifikat. Att göra så kräver passerar ett TSA säkerhetskontroll och en omfattande examen.

FAA har varit långt mindre krävande när det kommer till fritids-drönare flyger. För år, det kombinerade fritids-drone verksamhet under samma kategori det används för modell flygresa. Men eftersom drönare är mycket enklare att flyga och kan startas från praktiskt taget vilken plats som helst, de förökar — och orsakar olyckor.

Jag har fått ge poäng till FAA för att försöka hålla jämna steg med de förändrade tillstånd av denna marknad. De har varit med att ändra sina regler regelbundet när de försöker hitta den rätta balansen mellan säkerhet och fritids drone använda.

Nya regler

Förra veckan märkt den största förändringen i fritids-drönare flyger regler som hittills. Fram till förra veckan, fritids-drönare flyger-var omfattas av artikel 336 i Offentlig Rätt 112-95, annars känd som FAA Modernisering och Reform Act of 2012. Avsnitt 336 kontrolleras särskilda regler för modellflygplan.

Som jag förklarade förra året, små (under 55 pund) drönare ursprungligen klassificerade som modell flygplan och, som sådan, kan inte vara skyldiga att registrera sig hos FAA. Men när President Trump undertecknat National Defense Authorization av 2017, det blev Allmän Lag 114-328. Dess defense authorization lagar ersattes den modell flygplan undantag av artikel 336.

Lika förvirrande som det är, du kan ignorera det. Det beror på att, när President Trump signerad H. R. 302, FAA Reauthorization Act av 2018 i oktober förra året blev det Offentliga Lag 115-254. Att lagen trädde i kraft den 20 Maj 2019 och markerar en hel del förändringar i hur fritids drönare sköts.

Från och med nu, drönare inte längre leva under “Särskild regel för modellflygplan,” som den gamla Avsnitt 336 särskilt. Puben.L. 115-254 flyttar drönare ut ur Avsnitt 336 in ett nytt Avsnitt 349, med rubriken “Undantag för begränsad fritids verksamhet med obemannade luftfartyg”.

Notera frasen “begränsad rekreation verksamhet.” Det är viktigt. Den nya lagen lägger till en del intressanta nya begränsningar och verksamhet rekreations-drönare flyger.

No fly zones

Det finns två nya regler som är särskilt intressanta och viktiga. Den första är att, för nu åtminstone, fritids-drone piloter som är förbjudna att flyga i någon form av kontrollerat luftrum.

Låt mig packa upp för dig.

Luftrummet är kategoriserade efter ett antal klasser, som avgör var och hur flygplan kan flyga. Det kontrollerade luftrummet (som är allt annat än Klass G) består av luftrummet där bemannade flygplan flyger, regioner flygplatser i omgivningen, plus en mängd andra restriktioner, särskilt sådana för säkerhet eller den nationella säkerheten.

Innan den nya lagen, om du ville flyga i kontrollerat luftrum, du hade att meddela flygtrafiken myndighet där du har tänkt dig att flyga för att bekräfta det skulle finnas några andra farkoster på himlen vid den tiden.

Detta kan vara en enkel process eller ganska utmanande. Jag bor i en stad på landsbygden med en liten stat flygplats. Tyvärr, tornet är inte regelbundet bemannade, så att få flygning tillstånd har varit ganska misslyckat utmaning.

För åtminstone den här sommaren, jag behöver inte oroa dig för det. Det beror på att den nya lagen helt enkelt förbjuder fritids drönare från att flyga i kontrollerat luftrum, oavsett om du kan eller inte kan få ett torn tillstånd.

Detta kommer inte alltid vara fallet. FAA är att inrätta Låg Höjd Tillstånd och Anmälan Kapacitet, eller LAANC system. Enligt FAA, det “ger tillgång till det kontrollerade luftrummet nära flygplatser genom nära realtid bearbetning av luftrummet tillstånd nedan godkänd höjder i kontrollerat luftrum.”

När jag skriver denna artikel, FAA: s sida på LAANCE stater som LAANCE kommer att vara tillgänglig för en Del 107 kommersiella drone aktörer, men den lag som togs i drift i förra veckan som sträcker sig till fritids-flyers.

LAANCE är ställt på cirka 500 flygplatser. Om du vill flyga i ett luftrum kontrolleras på en flygplats inte är igång LAANCE (antagligen som mig), det är förväntat att vara en manuell blankett kan du filen.

LAANCE är tänkt att vara tillgänglig för rekreation flygblad i November. Jag tänker inte hålla andan. Under tiden, om du vill flyga i kontrollerat luftrum, du får göra så på en viss uppsättning av särskilt fält markeras med blå prickar på kartan. Här i Oregon, det finns tre sådana fält, ingen närmare än en timme för mig.

Flyg examen

Innan denna lag, om du ville lansera en drönare i luften och skicka upp det 400 meter, kan du göra det utan någon som helst utbildning eller flyg kunskap alls.

Den nya lagen kräver att ett test att skickas med fritids drone piloter. Formuleringen är:

Inte senare än 180 dagar efter dagen för ikraftträdandet av detta avsnitt, Administratören, i samråd med tillverkare av obemannade flygplan system, andra aktörer inom branschen, och lokala organisationer, skall utveckla sina kunskaper och säkerhet test, som sedan kan ges elektroniskt av Administratören, en community-baserad organisation, eller en person utsedd av Förvaltaren.

Testet är utformat för att säkerställa att en drönare verksamhetsutövaren kan visa:

(A) förståelse för sina kunskaper om säkerhet, och B) kunskap om Federal Aviation Administration föreskrifter och krav som hänför sig till driften av ett obemannat flygplan system i det nationella luftrummet system.

Vid denna punkt, vi vet inte så mycket mer. De flesta diskussioner som jag har sett antyder att detta test ska vara tillgängliga senast i November, men som LAANCE system, vi får vänta och se.

Vi vet inte vad det kommer att kosta, eller om det kan tas på nätet eller måste vidtas på ett proctored test center. Vid denna punkt, det är inte helt klart FAA vet, heller.

David s ta

När jag först skickade min Mavic Pro 400 meter upp i luften, det skrämde mig.

Jag flög en 1.64 pund objekt upp det, i det vilda grå dit bort (vi är i Oregon, det är grått för det mesta). De flesta drone ägare inte tänka på vad som skulle hända om deras drone föll ut ur himlen, men det gjorde jag.

Om din drone propellrar plötsligt slutat snurra på den högsta tillåtna höjd av 400 meter, skulle du har fem sekunder på dig att tänka igenom din nästa handling. Under tiden, drönare skulle släppa, accelererar till 160.4 meter per sekund, eller 109.4 miles per timme. Det skulle påverka marken med energi 899.53 joule. Inte bara skulle de drone go splat, så skulle något under den.

Föräldrar köper sina små barn drönare för deras födelsedagar och helgdagar. Jag är medlem i en lokal gemenskap Facebook sida och minst varannan vecka, det är en förälder ber om hjälp att hämta ett barns drone som landade på ett tak eller fastnat i ett träd. Vi inte hör så mycket om vuxna drönare tills något går fruktansvärt fel.

De flesta drone användare har ingen aning om vad luftrummet de är tillåtna att flyga i. De köper drone, ladda batteriet, och gärna skickar upp den i luften. Detta är farligt.

Även om de inte har en utbildning kravet är en bra sak, jag tvivlar på att de flesta drone konsumenterna kommer att uppmärksamma. Dessutom, om fritids drone testet är särskilt svårt, det kan bara vara en bra idé att ta Del 107 testa och bli kommersiellt tillstånd. Det är förmodligen den väg jag ska ta, om inte fritids-test verkar mycket lättare.

För LAANCE system, är det en besvikelse att vissa av oss kan inte starta vår drönare i våra egna städer eller områden som vi skulle vilja flyga. Men faktum är, att det ofta finns en liten plan som flyger ovanför, så det är bättre att fela på sidan av försiktighet.

Det finns stora öppna utrymmen där flygande drone är tillåtet. Den LAANCE systemet, när det är tillgängligt, kan faktiskt göra det lättare att flyga säkrare och bättre samordning med bemannade flygplan.

Du kan följa min dag-till-dag-projektet uppdateringar på sociala medier. Se till att följa mig på Twitter på @DavidGewirtz, på Facebook på Facebook.com/DavidGewirtz på Instagram på Instagram.com/DavidGewirtz och på YouTube på YouTube.com/DavidGewirtzTV.

Hårdvara

E-Ink tabletter går långt utöver den e-läsare för att erbjuda offentlig produktivitet

OnePlus lanserar OnePlus 7 Pro och OnePlus 7 Pro 5G som man grenslar premium, mid-premium smartphones

Med ThinkBook bärbara datorer, hoppas Lenovo för att fånga ögat av tusenåriga arbetskraft

Bästa Bärbara datorer till 2019 (CNET)

10 bästa billiga telefoner: sek 400 (eller mindre) köper en iPhone, Pixel, eller Galaxy alternativ

Hårdvara avvecklingsstrategi
(Tech Pro Forskning)

Relaterade Ämnen:

Säkerhet

CXO

Innovation

Artificiell Intelligens