Apple neemt voormalig CEO van Canoo aan terwijl het project voor elektrische auto's opvoert

0
16

Ulrich Kranz, een voormalig BMW-manager en de onlangs overleden CEO en mede-oprichter van EV-startup Canoo, is ingehuurd door Apple, zo heeft het bedrijf aan The Verge bevestigd. Kranz zal naar verluidt werken aan de elektrische auto van de Silicon Valley-kolos onder Doug Field, de voormalige Tesla-directeur die de dagelijkse activiteiten van het project leidt, dat de codenaam “Project Titan” heeft. Het nieuws over de toetreding van Kranz tot Apple werd voor het eerst gemeld door Bloomberg.

Kranz was een van de leidinggevenden die hielp bij de lancering van BMW's volledig elektrische i3-hatchback en hybride i8-sportwagen. Kort nadat hij eind 2016 de Duitse autofabrikant verliet, werden hij en collega BMW-topman Stefan Krause getikt om de worstelende EV-startup Faraday Future te helpen keren. Het paar botste echter met de oprichter van Faraday Future en eind 2017 vertrokken ze en vormden ze wat uiteindelijk Canoo werd.

Kranz, Krause en een handvol andere expats van BMW en andere oude autofabrikanten kwamen met een volledig elektrische bestelwagen die ze alleen op abonnementsbasis wilden verkopen, wat ze onthulden in 2019. Het busje is ontworpen rond een compact, modulair platform dat het batterijpakket, de elektromotoren en eigenlijk alle elektronica van het voertuig omvatte, die Canoo hoopte te verkopen of in licentie te geven aan andere fabrikanten.

Kranz runde Canoo toen het in 2020 gesprekken voerde met Apple

Canoo's EV-platformpitch was aantrekkelijk genoeg dat Apple begin 2020 gesprekken voerde met de startup, zoals The Verge eerder dit jaar exclusief meldde. De gesprekken tussen de twee bedrijven liepen uiteindelijk echter spaak, omdat Canoo liever een investering deed, terwijl Apple geïnteresseerd was in een overname. Canoo had ook een overeenkomst met Hyundai om voertuigen te bouwen op basis van het platform, maar de startup is sindsdien weggelopen van die deal.

Kranz bevindt zich nu aan de top van een zeer groot team binnen Apple dat werkt aan een elektrisch, autonoom voertuig. Apple begon het project in 2014, maar het heeft meerdere herzieningen ondergaan, waarbij het bedrijf zich op een gegeven moment uitsluitend richtte op het ontwikkelen van autonome technologie. Maar het afgelopen jaar is Apple weer begonnen met het ontwikkelen van een voertuig en heeft het naar verluidt gesprekken gevoerd met meerdere autofabrikanten en met batterijbedrijven zoals het Chinese CATL.

Kranz was slechts een van een aantal topmanagers die het afgelopen jaar Canoo verlieten. Krause, de eerste CEO van Canoo, vertrok vorig jaar. Canoo's chief financial officer en zijn hoofdadvocaat zijn dit jaar ook vertrokken na de fusie van de startup met een speciaal overnamebedrijf, of SPAC. Vijf van de oorspronkelijke negen mede-oprichters blijven bij het bedrijf, terwijl degenen die zijn vertrokken zijn vervangen door mensen die dicht bij de nieuwe CEO van het bedrijf, Tony Aquila, staan, die het roer overnam nadat Canoo naar de beurs ging als gevolg van de SPAC-fusie.< /p>

Aquila heeft Canoo sindsdien afgewend van het idee van het abonnementsmodel en richt zich in plaats daarvan op het creëren van commerciële elektrische voertuigen voor kleine bedrijven. Aquila beschreef de veranderingen die hij in het bedrijf aanbracht tijdens Canoo's eerste gesprek met investeerders als een beursgenoteerd bedrijf in maart. Krause was niet op die oproep, ondanks dat hij op dat moment nog CEO was. Zoals The Verge eind vorig jaar voor het eerst meldde, werd er opnieuw onderhandeld over het contract van Kranz met Canoo als onderdeel van de SPAC-fusie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here