Kalifornien stämmer Activision Blizzard för en kultur av ”konstant sexuella trakasserier”

0
10

Kaliforniens Department of Fair Employment and Housing (DFEH) säger att den berömda spelpubliceringsstudion Blizzard Entertainment, och dess ägare Activision Blizzard, har skapat en kultur av “konstant sexuella trakasserier” och könsbaserad diskriminering, i en ny rättegång inlämnad på tisdag som hävdar att toppchefer var medvetna om och/eller var inblandade – och i timmarna sedan dräkten avslöjades har många kvinnor redan gått fram för att bekräfta anklagelserna.

The detaljerna är så störande att vi kommer att börja med en triggervarning just nu. Idén att manliga anställda höll ”kubgenomgångar” är en av de tämjande anklagelserna i stämningen:

Kvinnliga anställda bekräftade nästan allmänt att arbetet för de tilltalade liknade det att arbeta i ett frat hus, vilket alltid innebar att manliga anställda drack och utsatte kvinnliga anställda för sexuella trakasserier utan inverkan. “Cube crawls” på de svarandes kontor var vanligt och manliga anställda kom stolt till jobbet baksmälla. På samma sätt skulle manliga anställda spela videospel under arbetet, prata om sina sexuella möten, prata öppet om kvinnliga kroppar och göra många skämt om våldtäkt.

Som en produkt av denna “frat boy” -kultur utsattes kvinnor för många sexuella kommentarer och framsteg, famlande och oönskad fysisk beröring och andra former av trakasserier. En kvinnlig anställd noterade att slumpmässiga manliga anställda skulle närma sig henne på svarandens arbetsplats och kommentera hennes bröst. Kvinnliga anställda som arbetar för World of Warcraft-teamet noterade att manliga anställda och handledare skulle slå på dem, göra nedsättande kommentarer om våldtäkt och på annat sätt bedriva nedsättande beteende. Detta beteende var känt för handledare och uppmuntrades verkligen av dem, inklusive en manlig handledare som öppet uppmuntrade en manlig underordnad att “köpa” en prostituerad för att bota sitt dåliga humör.

Blizzards president J. Allen Brack heter särskilt för att vara medveten om och möjliggöra denna typ av beteende, och en icke namngiven före detta Blizzard CTO ”observerades av anställda som famlade berusade kvinnliga anställda vid företagsevenemang.” World of Warcraft senior creative director Alex Afrasiabi heter också specifikt:

Alex Afrasiabi, före detta Senior Creative Director för World of Warcraft på Blizzard Entertainment, tilläts att utföra uppenbara sexuella trakasserier med små eller inga återverkningar. Under ett företagsevenemang (en årlig kongress som heter Blizz Con) skulle Afrasiabi slå på kvinnliga anställda och berätta för honom att han ville gifta sig med dem, försöka kyssa dem och lägga armarna runt dem. Detta var klart för andra manliga anställda, inklusive handledare, som var tvungna att ingripa och dra av honom kvinnliga anställda. Afrasiabi var så känd för att trakassera kvinnor att hans svit fick smeknamnet “Crosby Suite” efter den påstådda våldtäktsmannen Bill Crosby.

Vi antar att DFEH menade Bill Cosby, men det är inte klart. Några ännu fulare saker beskrivs i det fullständiga klagomålet nedan, som hur en anställd begick självmord efter extrema former av sexuella trakasserier.

Alla påstådda sexuella trakasserier är utöver anklagelser om diskriminering, till exempel vägran att främja kvinnor – “chefen kommenterade att de inte kunde riskera att marknadsföra henne eftersom hon kan bli gravid och gillar att vara mamma”, lyder ett anklagelse – också som lönediskriminering och direkt repressalier. Anställda påstods ”avrådas från att klaga eftersom personalresurser var kända för att vara nära påstådda trakasserier.”

Här är det fullständiga uttalandet Activision Blizzard tillhandahållit The Verge och andra publikationer, som kallar rättegången “oansvarigt beteende från oskyldiga statliga byråkrater som driver många av statens bästa företag ut ur Kalifornien”:

Vi värdesätter mångfald och strävar efter att främja en arbetsplats som erbjuder inkludering för alla. Det finns ingen plats i vårt företag eller bransch eller någon bransch för sexuella överträdelser eller trakasserier av något slag. Vi tar alla anklagelser på allvar och undersöker alla påståenden. I fall relaterade till felaktig handling vidtogs åtgärder för att ta itu med problemet.

DFEH innehåller förvrängda och i många fall falska beskrivningar av Blizzards förflutna. Vi har varit mycket samarbetsvilliga med DFEH under hela deras utredning, inklusive att förse dem med omfattande data och riklig dokumentation, men de vägrade att informera oss om vilka frågor de upplevde. De var enligt lag skyldiga att på lämpligt sätt undersöka och ha god trosdiskussioner med oss ​​för att bättre förstå och lösa eventuella påståenden eller problem innan de går till tvister, men de misslyckades med att göra det. Istället skyndade de sig att lämna in ett felaktigt klagomål, vilket vi kommer att visa i domstol. Vi blir sjuka av DFEH: s förkastliga uppförande för att dra in i klagomålet den tragiska självmordet för en anställd vars bortgång inte har någon betydelse för detta fall och utan hänsyn till hennes sorgande familj. Även om vi tycker att detta beteende är skamligt och oprofessionellt, är det tyvärr ett exempel på hur de har uppfört sig under hela sin undersökning. Det är denna typ av oansvarigt beteende från oskyldiga statliga byråkrater som driver många av statens bästa företag ut ur Kalifornien.

Bilden som DFEH målar är inte dagens Blizzard-arbetsplats. Under de senaste åren och fortsätter sedan den inledande undersökningen startade har vi gjort betydande förändringar för att ta itu med företagskulturen och återspegla mer mångfald inom våra ledarteam. Vi har förstärkt interna program och kanaler för anställda att rapportera överträdelser, inklusive ”ASK-listan” med en konfidentiell integritetshotline, och introducerade ett team för anställdsrelationer som är dedikerat till att undersöka anställdens problem. Vi har stärkt vårt engagemang för mångfald, rättvisa och inkludering och kombinerat våra anställda på global nivå för att ge ytterligare stöd. Anställda måste också genomgå regelbunden utbildning mot trakasserier och har gjort det i många år.

Vi satsar enormt på att skapa rättvisa och givande kompensationspaket och policyer som speglar vår kultur och verksamhet, och vi strävar efter att betala alla anställda rättvist för lika eller väsentligen liknande arbete. Vi tar en mängd olika proaktiva åtgärder för att säkerställa att lönen drivs av icke-diskriminerande faktorer. Till exempel belönar och kompenserar vi anställda baserat på deras prestationer, och vi genomför omfattande utbildning mot diskriminering inklusive för dem som ingår i ersättningsprocessen.

Vi är övertygade om vår förmåga att visa våra metoder som en lika arbetsgivare som främjar en stödjande, mångsidig och inkluderande arbetsplats för våra människor, och vi är fast beslutna att fortsätta detta arbete de kommande åren. Det är synd att DFEH inte ville samarbeta med oss ​​om vad de trodde de såg i sin utredning.

Sedan rättegången avslöjades har minst fem tidigare Blizzard-anställda kommit fram på sociala medier för att bekräfta detaljer som “kubkrypning”, eller att de var tvungna att hantera sexuella trakasserier, eller att de såg det hända eller att de faktiskt verkade anonymt i kostym. Vi bäddar inte in eller länkar till deras inlägg utan tillstånd, eftersom vi är oroliga för att de också kan riktas in på nätet.

DFEH i Kalifornien var också involverad i en stor sexuell trakasserier och diskriminering mot Riot Games, som ursprungligen landade på en uppgörelse på bara 10 miljoner dollar innan DFEH föreslog att det skulle vara 400 miljoner dollar eller mer.

Ubisoft var inblandad i en enorm sexuell trakasseriskandal förra året, en vars rötter kan gå tillbaka ett decennium; en undersökning i oktober avslöjade att en hel fjärdedel av alla Ubisofts anställda sa att de hade sett eller upplevt sexuella trakasserier.

Relaterade

Spel kan inte fixa dess missbruk problem en person i taget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here